De Dutch Open Hackathon 2016 is gewonnen door het team Re:Software met de ontwikkeling van de Find It-app. In de app kunnen verloren of gestolen voorwerpen worden opgegeven, waarna andere gebruikers van de app naar het voorwerp op zoek kunnen gaan. Tijdens het Dutch Open Hackathon-weekend werkten 53 teams aan de ontwikkeling van toepassingen op basis van data die beschikbaar werden gesteld door de Kamer van Koophandel, KLM, Philips, Politie, PostNL en Schiphol Group. De Find It-app werd door zowel de jury als het publiek uitgeroepen tot winnaar.
Aan de Dutch Open Hackathon 2016 deden 276 ontwikkelaars uit binnen- en buitenland mee. Zij konden gebruikmaken van uiteenlopende datasets en api’s van de partners en sponsors van het evenement. Het thema van dit jaar was ‘Data + Connection = Services’. De keuze van de jury viel op de Find It-app vanwege het praktische gemak, maar ook omdat het team diverse data en technieken heeft gecombineerd. Zo maakte Re:Software gebruik van api’s van de Nationale Politie, Geodan en PostNL.
De Find It-app levert een praktische oplossing voor iedereen die spullen kwijt is geraakt. Door in de app aan te geven wat er is verloren en daarbij een locatie op te geven waar het verlies waarschijnlijk heeft plaatsgevonden, kunnen andere gebruikers op locatie ingeschakeld worden om naar het desbetreffende voorwerp te zoeken. Denkt iemand het verloren voorwerp gevonden te hebben, dan stuurt diegene een foto ter verificatie. Het is eveneens mogelijk om een vindersloon te koppelen aan een gevonden voorwerp.
Hackaton
De Dutch Open Hackathon 2016 is een initiatief van de Kamer van Koophandel, KLM, Philips, Politie, PostNL en Schiphol Group, en werd mede georganiseerd door Bemyapp en Cambridge Innovation Centre Rotterdam. Het evenement vond afgelopen weekeinde plaats, met voorafgaand op vrijdag een seminar over open innovatie.
Doel van het initiatief is de innovatieve kracht van grote organisaties én creatieve individuen te bundelen om te komen tot nuttige en succesvolle technologische toepassingen voor consumenten en bedrijven. Voor de applicatieontwikkeling stellen de zes initiatiefnemers en de sponsoren van het event een groot aantal unieke datasets, api’s (application programming interfaces) en hardware ter beschikking.