Martin Kersten, research fellow bij Centrum Wiskunde en Informatica (CWI), is benoemd tot één van de Association of Computing Machinery (ACM) Fellows van 2016. Kersten is geselecteerd voor zijn onderzoekswerk op het gebied van het ontwerp en de implementatie van ‘column store and main memory database systems.’ Deze award is wetenschappelijk gezien een grote eer. Slechts twee Nederlandse Informatici – Edsger Dijksra en Andrew Tanenbaum – gingen Kersten voor. Zij waren beide ook werkzaam bij het CWI.
ACM-Fellow Martin Kersten startte in 1985 bij het CWI, waar hij de Database-onderzoeksgroep oprichtte. Hij wijdde zijn volledige wetenschappelijke carrière aan het verbeteren van de technologie voor databasemanagement. Hij ontwierp drie generaties kernels voor databasemanagementsystemen, waarvan twee de markt haalden.
Kersten is mede-oprichter van diverse CWI spin-offs die deze technologie verspreidden. De meest recente, MonetDB Solutions, richt zich op de uitrol van het paradepaardje van de groep: MonetDB.
Voor zijn werk over ‘columnar stores’ ontving Kersten al eerder in 2014 van ACM de Sigmod Edgar F. Codd innovations Award (een oeuvreprijs) en eerder dit jaar de Sigmod Systems Award voor zijn onderzoeksbijdrage op het gebied van databasesystemen.
ACM Fellow
Het ACM Fellows-programma is opgericht in 1993 met als doel het erkennen van buitengewoon presterende ACM-leden. De titel ACM Fellow staat voor ‘professionele excellentie, die zich uit in bijdragen op het gebied van technologie, professionaliteit en leiderschap, die de kunst, wetenschap en toepassingen van de informatica bevorderen, en de vrije uitwisseling van ideeën in het vakgebied stimuleren.’ Daarnaast hebben fellows laten zien dat ze de integriteit en bekwaamheid van individuen in het vakgebied stimuleren en behouden en zich inzetten voor de doelen van de ACM.
‘Er zijn bijna 100.000 informatici lid van onze vereniging. Dus is het een grote eer om geselecteerd te worden om bij de beste 1 procent daarvan te horen,” zegt ACM-voorzitter Vicki Hanson. ‘Fellows zijn uitgekozen door hun collega’s bij universiteiten, bedrijven en onderzoekslabs van over de hele wereld.’
Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Amsterdam Science Park en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).