Bedrijven die digitale disruptie willen veroorzaken, moeten afscheid nemen van oude managementmodellen. Het is de enige manier voor succes in de nieuwe digitale samenleving. Dat stelt Verkenningsinstituut nieuwe technologie (Vint) van ict-dienstverlener Sogeti in een trendrapport over digitale disruptie. Het biedt vijf voorwaarden voor managers die hun organisatie willen klaarstomen voor de digitale samenleving.
Het advies om oude managementmodellen overboord te gooien, staat in een rapport met de titel ‘The Unorganization.’ Dat gaat over een nieuw groeimodel om optimaal te profiteren van digitale disruptie. De trendwatchers zijn van mening dat afscheid nemen van oude managementmodellen de enige manier is voor bedrijven om succes te hebben in de nieuwe digitale samenleving.
Ze schetsen in het het rapport groeiscenario’s die de tegenpolen zijn van traditionele organisatiestructuren. Het gaat om ‘hiërarchie versus platformen’, ‘doorgeslagen bureaucratisering tegenover zelfmanagement’, ‘computers die meedenken en autonoom handelen tegenover mensenwerk’ en, ‘doelloos handelen tegenover de doelgedreven onderneming’.
Manieren om disruptie de baas te zijn
Vint beschrijft in dit rapport vijf kenmerken die typerend zijn voor organisaties die digitale disruptie ‘de baas zijn’. Volgens de onderzoekers hebben die bedrijven afscheid genomen van oude managementmodellen en omarmen ze andere dan gangbare methoden om hun werk te organiseren. Organisaties die willen profiteren van de digitale samenleving moeten volgens de onderzoekers voldoen aan de volgende voorwaarden:
1. ’Understand’: Echt begrijpen hoe drijfveren voor groei werken in een samenleving waarin alles met iedereen verbonden is via platformen, is een belangrijke voorwaarde.
2. ’Unorganize’: Veel slagvaardiger zijn met een ‘goed-is-goed-genoeg’ gedragen mentaliteit. Hoe minder management, hoe dichter op de huid van de klant. Inmiddels blijken zelfsturende teams groeiversnellers voor de gehele organisatie.
3. ’Unbundle’: Ontbundelen van diensten is veelal het recept voor start-up bedrijven. Tot voor kort was bundelen, samenvoegen of fuseren voor veel organisaties een manier om te groeien.
4. ’Unman’: Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf. Bedrijfsprocessen worden vervangen door digitale processen waarbij nauwelijks nog mensen aan te pas komen. Met name ingezet door slimme kunstmatige intelligentie en blockchain technologie.
5. ’Unleash’: Laat de teugels vieren. Niet bang zijn voor samenwerking met bijvoorbeeld concurrenten, via nieuwe digitale platformen. Met de inzet van het internet der dingen (IoT – red.) komen producten opnieuw tot leven en/of ontstaan er bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden voor het opbouwen van klantrelaties.
Discussies over disruptie
De trendonderzoekers bouwden hun inzichten op in een tweejarig onderzoek naar digitale disruptie waarbij ze met verschillende leidinggevenden praatten over de manier waarop zij vernieuwingen van de organisatie aanpakken.
Vint-directeur, en co-auteur van het rapport, Menno van Doorn: ‘Tijdens onze discussies over disruptie ervoeren we een soort van masochisme in menigeen bestuurskamer. Met een lach onderkennen directieleden van traditionele organisaties dat hun positie in de markt niet meer zal zijn wat die is geweest. Nieuwe economische groeimotoren raken daardoor ondergesneeuwd. Het is nu zaak om op zoek te gaan naar groeimogelijkheden voor organisaties die aan de toppen van hun kunnen lijken te zitten.’
Het rapport met de vijf basisveranderingen in de bedrijfsvoering is onderdeel van een serie rapporten over disruptie die Vint sinds het begin van 2016 heeft gepubliceerd.Eerder besteedde Computable aandacht aan een rapport over kunstmatige intelligentie, dat in die serie verscheen.