Moeten we ons zorgen maken over datalekken? Elke week lees je wel een bericht over een datalek. Zodra je de computer opstart, ben je aan het lekken. Gelukkig heb ik een Windows-machine, dus dan duurt het allemaal wat langer voordat het lekken begint.
Bijna alles kan een datalek veroorzaken, dus om dit te voorkomen ben ik nu zes keer per dag mijn wachtwoorden aan het aanpassen, gebruik ik geen usb-sticks meer en als ik naar huis bel om te vertellen dat ze niet te hoeven wachten met het eten dan doe ik dat in morsecode. Ik typ nu ook met handschoenen aan om geen vingerafdrukken achter te laten en als ik mijn laptop heb afgesloten, dan verstop ik hem nooit onder het matras want dat is natuurlijk de eerste plek waar inbrekers altijd zoeken.
Internet is lek
Je leest veel over de datalekken maar weinig over mensen die worden gepakt. Blijkbaar kunnen die mensen zich wel heel goed anoniem over het internet bewegen. Misschien moeten we het internet gewoon lek verklaren. Als je dat weet dan kun je er rekening mee houden.
Je kunt ook best met een lekke tent op vakantie, alleen zou ik dat dan niet in Nederland doen. Natuurlijk heb je wel middelen om je ict te beschermen, zoals firewalls en antivirusprogramma’s, maar die werken net zoals een te kleine handdoek in de sauna. Je moet kiezen welk deel je wilt bedekken.
Ict of privacy?
Vroeger bezorgde de PTT op elk adres een dik telefoonboek met alle telefoonnummers van Nederland. Sterker nog, als je er extra groot in wilde, dan moest je extra betalen. Maar toen hadden we ook nog een touwtje uit onze brievenbus hangen. Wat natuurlijk ook raar was, want ik dacht dat vroeger moeders altijd thuis waren en op hun kinderen wachtten met een kopje thee en een koekje.
Vroeger hadden we ook geen ict. Misschien is dat wel de keus: wil je ict of privacy?