De metro-interface van Windows is nog altijd in verbouwing. Wennen is dus tijdelijk. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Het carrièremotto van ‘een leven lang leren’ gaat niet alleen op voor werk-skills, maar ook voor zaken als de computers die we gebruiken. Vroeger luidde een nieuw aangeschaft softwarepakket meestal de komst in van een nieuwe interface, wat wennen en bijleren was. Nu hoeven we niet meer te wachten op de bewuste aanschaf en ingebruikname van een volgende grote release.
Microsoft werkt volgens rondgaande berichten aan een verfijning van gui-ontwerp voor Windows 10. Deze voortzetting en verbetering van de design-taal Metro (officieel bekend als Microsoft Design Language 2) moet komen met de derde grote update voor Windows 10. De aankomende Creators Update is de tweede zogeheten Redstone-release. Komende herfst moet Redstone 3 uitkomen, met daarin het vernieuwde uiterlijk voor de Windows-interface. Het blijft dus wennen. Wat vind jij?
Ik snap de rationale van Windows, maar ik vind het verschrikkelijk!
Zo heb ik instructies gemaakt voor bijvoorbeeld mijn moeder, die moet ik steeds aanpassen.
Zelf moet ik ook steeds zoeken, ben ik settings kwijt, zijn dialogen verandert, moet ik ineens “Active Hours” instellen, maar dat mogen er niet meer zijn dan 12,
Defaults worden na grote updates weer teruggezet (wil je Edge niet toch nog echt eens proberen?)
Kies je voor inloggen met geen pin, wil je later toch wel de PIN aanzetten.. dat kan niet (gemakkelijk). Google je een oplossing… werkt die niet meer omdat het artikel een half jaar oud is.
Dit valt allemaal in de categorie “F*ck de user”. Dat doen andere grote partijen ook zoals Facebook met zijn verplichten Messenger.
Ik snap niet waarom Google geen Linux alternatief maakt voor Windows. Ja dat is een hoop werk met 1.000.000.000 drivers, maar sinds Windows Applicaties naast games toch echt lijkt te verdwijnen wordt het nu wel tijd voor een Linux werkplek. Alle signalen staan op groen.
Vooral het gebruik aan vertrouwen in bescherming maakt een grote opening voor bedrijven om van Windows af te stappen….
PS: Ik vertrouw Google met liefde mijn data toe. Ik denk dat zij die beter beschermt dan heel veel andere partijen. Apple is ook wel heel erg goed daarin, alleen zijn ze niet zo goed in het maken van software…. om maar even wat knuppels in dat hok te gooien.
@Henri Dat laatste, het ene bedrijf wat beter met zijn verzamelde data dan de andere, daar zou ik de handen niet voor in het vuur willen steken. Ik vind het juist een van de nadelen van het Windows 10. Weer de volgende datahamsteraar. Daar zit de wereld vol mee maar ze hadden er een hoop eer mee in kunnen leggen. Het is een van de dingen die me tegenhoudt. Ik las deze week zelfs een artikel dat ging over reclame binnen Windows 10. Goh, waarom kan het niet zo zijn, gewoon betalen en gevrijwaard zijn van dit soort narigheid.
Ik heb dezelfde ervaring, windows 10, het zoeken waar wat nu weer zit. Twee plaatsen om je settings te doens. Schijnt er nu eentje nog te zijn. Ben er zelf weer snel van afgestapt na een upgrade, het werkte niet soepel. Windows worstelt met de de ‘oude’ windows en de nieuwe metro variant. Nu is het een hele ongelukkige kruising. Snap niet waarom men niet gekozen heeft voor een strikte scheiding van deze 2 werelden. Las ook dat bij upgrades eenmaal gedane instellingen weer ongedaan gemaakt worden. Dat is niet sterk.
Microsoft heeft bij Windows 8 de hele gebruikersinterface omgegooid. Echter, ze zijn toen hun systeemtools vergeten dezelfde look & feel te geven.
Die tools komen nu langzaamaan mee naar de nieuwe interface. Bij Windows 8.1 werd er iets bijgewerkt, bij 10 ook, en bij 10.1, … Ooit zal het wel “in sync” zijn, en dan zal de volgende grote wijziging volgen. Alles om de gebruiker op het verkeerde been te zetten!
Dat je op meerdere manieren bij dezelfde instellingen kunt komen is geen probleem, iedereen heeft zo z’n voorkeuren, z’n eigen workflow, maar 2 verschillende tools voor 1 instelling, dat moet niet kunnen. Dat is niet alleen verwarrend, dat is zelfs gevaarlijk.
Vreemd… honderden apps op je android/apple telefoon voor elke functie 1, met even zoveel verschillende interfaces is geen probleem? En de graduele kleine aanpassingen per windows 10 release wel……zegt m.i. meer over de mens achter deze commentaren dan de veranderingen zelf…
PCFP, het gaat erom dat als je iets zoekt of instelt wat niet dagelijks is, je het de volgende keer terug kunt vinden. IOS instelling verandert ook steeds en is irritant en bijv. een Buienradar is ook binnen een jaar 3 keer van GUI veranderd, dat is ook irritant. Maar het gaat hier niet om IOS / Android, het ging hier om Windows 🙂
En het onderliggende fenomeen is “Agile / DevOps”. De upside zijn snel oplossingen voor issues, de downside is de continu verandering. Bij Windows loop ik er vaak tegenaan en zeker met hun bizarre “modern UI” design (apps op de achtergrond kunnen niets meer en veel schermen zien er niet uit) is dat het trieste voorbeeld.
Wie dat lage contrast tussen controls bedacht heeft moeten ze ook de laan uitsturen. Als voorbeeld de interface voor het “set active hours” scherm. Ik moest 3 keer klikken voordat ik een tijd goed instelde omdat zowel het vinkje als het kruisje volledig gelijke contrast hebben en het er niet clickable uitzag. Daarnaast slaat Windows nog meer planken mis… Stel: Ik wil active hours aanpassen, dan kan ik dat alleen vinden via bijvoorbeeld een bovenliggende “Windows Update” te zoeken. In het scherm wat je opent (het setting scherm) heb je nogmaals een zoek functie, maar als ik de setting “Active hours” zoek kan ik de instelling niet vinden.
Even een spelletje…. Pas nu je screensaver aan…. die instelling is *lastig* te vinden. Gek genoeg als je in je Windows zoekscherm “Screensaver” intikt vind je hem gelijk, maar active hours dus niet. Lekker consequent.
Ik ben lost.
Nog steeds is ergonomie een moeilijk begrip in de informatica. Dat komt o.a. door de volgorde van softwareontwikkeling. Vrijwel alle gebruiksproducten worden ontworpen voor ergonomisch gebruik door de gebruikers. Zo niet software. Ondanks alle ingebouwde “gebruiksvriendelijkheid” slaagt de industrie er steeds weer in b.v. “stuur, gaspedaal en rem” een andere plaats, vorm of beide te geven. Zat het stuur eerst op de wat ongemakkelijke plaats achter de rug van de bestuurder, tegenwoordig zit het op de plaats van het reservewiel, omdat het achtereenvolgens onder de passagiersstoel, de plaats van achteruitkijkspiegel en aan het kinderzitje achterin ook niet alles was…
Tegenwoordig is software meer een gereedschap om op al dan niet slinkse wijze zoveel mogelijk gegevens van gebruikers te verzamelen. Past wel in het verdienmodel va de producent maar niet in dat van de gebruiker…
Bovendien moet alle inconsistentie tussen de verschillende producten van al die verschillende producenten ook nog eens “ergens” in het interface worden opgelost.
Een actie van de gebruikers lijkt me op z’n plaats. Onder directie van de moeder van Henri Koppens bij voorbeeld. Zij en haar leeftijdsgenoten hebben ongetwijfeld de beste ideeën over hoe het gebruik van ICT veel eenvoudiger gemaakt kan worden. Met als voorbeeld het – voor een doorsnee gebruiker veel complexe – huishouden.
@Henri: ik ben ook van de oude stempel en wilde steeds met klikken ergens komen. In Windows 10 is de zoekfunctie echt heel behoorlijk. Ik heb jouw ergernissen hierboven eens geprobeerd en met zoeken vanaf start kwam ik elke keer direct bij de goede instellingen.
Dan maakt het niet veel uit waar wat zit….
Microsoft blijft schaven aan de Graphical user interface. Maar vanwege het One GUI for All beleid, lijkt de Windows 10 GUI helaas vooral op die van de MS-DOS 4 Shell, Windows 2.0, GEM, et cetera. De kracht van de GUI’s van ME t/m 7 is in de prullenbak gegooid. Zelfs met handige tools van (uiteraard) derden en allerlei tweaks, blijft het behelpen. Ten opzichte van Apple en Linux distro’s toont de GUI van MS nogal primitief. Het is ook jammer als je een duur groot beeldscherm hebt gekocht. Dan geniet je alleen van een optimale beeldkwaliteit bij een ander OS dan die van Win 10. Schakel je over op een ander OS, dan moet je de instellingen van het beeldscherm aanpassen.
Dat allerlei tools nog met een oude look & feel te gebruiken zijn, is dus meegenomen. Belangrijker is echter dat Win 10 updates niet steeds de (Spyware) instellingen veranderen, of dat Win 10 bijvoorbeeld andere Windows versies op dezelfde machine niet aanpassen (het file system verkl*ten). En dan heb ik over fysiek gescheiden schijven met separate besturingssystemen, met elk een eigen boot mechanisme.
Door het beleid is de productiviteit van gebruikers en beheerders minder geworden. Geef de gebruiker en de beheerder gewoon weer de keuze om te kiezen tussen de echte Classic GUI, Metro, et cetera.
Leen, je kunt veel dingen dus niet vinden met vinden (voorbeeld Active Hours) vinden, andere dingen weer wel *ondanks* dat ze op een zelfde manier in settings zitten.
Maar ik heb nog een voorbeeld… Op een computer op kantoor en op een laptop op kantoor log ik beide met met Windows account in. Nu heb ik op 1 pc de optie “Log in met PIN” gekozen. Dat is op zich handig omdat ik een heel lang wachtwoord heb, nu wil ik dat op de andere PC eigenlijk ook aanzetten… maar kan het niet vinden, zie screenshot van settings scherm van beide PC’s naast elkaar.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/11712837/Diversen/20161205 pin login.png
Ik schrijf dit niet om Windows te bashen, ik ben geen MS hater of zoiets, maar ik wordt oprecht gek van Windows.
Nu had ik op 1 PC WIndows Pro N in plaats van Windows Pro… wat ik drama’s ik niet heb moeten doorstaan omdat de Edge en IE11 browser verwevenheid hebben met het onderliggende OS. HTML5 compatibiliteit? Vergeet het maar,
Microsoft is nu ook lid van de Linux Foundation.
Zou het een optie zijn, om de mogelijkheid te hebben om Gnome, LXDE, XFCE, KDE e.d. te gebruiken?
In Windows-10 kan het wel, maar dan blijf je zitten met de overhead van de huidige desktop.
Eigenlijk zie ik hier wel een oplossing in 🙂