Hewlett Packard Enterprise (HPE) meldt dat zijn ‘memory-driven computing’-demonstratie succesvol is uitgevoerd. Volgens HPE is dit een techniek waarbij geheugen centraal staat bij het computing platform. Dit in tegenstelling tot huidige computing platforms waarbij juist processing als fundament wordt gezien. De test is onderdeel van het programma The Machine, waarbij HPE onderzoekt of de fundamentele architectuur, waarop alle computers de laatste zestig jaar zijn gebouwd, kan worden veranderd om betere prestaties te bereiken.
Het prototype van The Machine, dat in november online kwam, bestaat onder andere uit:
– Compute nodes die toegang hebben tot een pool van fabric-attached geheugen;
– Een op Linux gebaseerd besturingssysteem dat draait op een op maat gemaakte ‘system on a chip;
– Fotonische/optische-communicatieverbindingen, inclusief de nieuwe X1-fotonische-module;
– Nieuwe softwareprogrammeringstools ontworpen om een overvloed aan ‘persistent memory’ te benutten.
Tijdens de ontwerpfase van het prototype lieten simulaties zien dat de snelheid van de nieuwe architectuur de huidige computing verbetert met een forse vergrotingsfactor van meerdere ordes. Zo draait HPE nieuwe softwareprogrammeertools op bestaande producten, waarbij verbeterde verwerkingssnelheden worden gemeten tot achtduizend keer sneller op diverse workloads. HPE verwacht vergelijkbare resultaten op te leveren als het vermogen van het prototype wordt uitgebreid met meer nodes en geheugen.
Exascale
‘We hebben een belangrijke mijlpaal met het onderzoeksproject The Machine bereikt, één van de grootste en meest complexe onderzoeksprojecten in de geschiedenis van ons bedrijf”, aldus Antonio Neri, topman bij de Enterprise Group van HPE. ‘Met dit prototype tonen we de potentie van memory-driven computing aan.’
Naast het online brengen van extra capaciteit richt het onderzoeksproject The Machine zich op exascale computing. Exascale is een volgende stap binnen high performance computing (hpc) die gericht is op het creëren van computers van verschillende ordes van grootte die krachtiger zijn dan ieder huidig systeem. Volgens HPE is zijn geheugengedreven computingarchitectuur extreem schaalbaar en geschikt voor kleine internet of things-apparaten tot het exascale-niveau, inclusief big data-analyses.