Het nieuwe kabinet moet zo’n zeshonderd miljoen euro per jaar inzetten om de digitale samenleving op tenminste vijf punten op een nieuw plan te trekken. Dat schrijft een brede coalitie van 27 bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen in een manifest dat onlangs is ondertekend op het jaarcongres van de ECP, een onafhankelijk platform voor de InformatieSamenleving.
‘Een nieuw kabinet moet gericht investeren in de digitalisering van de samenleving’, schrijven de 27 ondertekenaars. ‘Voor welvaart, welzijn én om te zorgen dat iedereen mee kan komen. Digitalisering en robotisering bieden grote kansen. Om deze veranderkracht optimaal te benutten en de bedreigingen, voor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt of cybercrime, het hoofd te bieden, zijn minimaal vijf gerichte acties nodig vanuit een nieuw kabinet.’
In het manifest pleiten de organisaties voor onder meer voor extra investeringen in opleidingen en de ontwikkeling van nieuwe kennis, het inzetten van digitaliseren voor het bereiken van een hoger welzijn, het op orde brengen van de digitale veiligheid en een inclusieve arbeidsmarkt met extra middelen om innovatieve sectoren en bedrijven een extra versnelling te geven. Ten slotte willen de ondertekenaars een ministerieel topteam digitalisering dat de leiding kan nemen in deze ontwikkelingen.
Diverse partijen van overheidszijde beschouwen het manifest als een steun in de rug. ICT-boegbeeld René Penning de Vries, digi-commissaris Bas Eenhoorn en de Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Kajsa Ollongren spreken bijvoorbeeld hun steun uit voor de actie van de brede coalitie. ‘Het is belangrijk dat Nederland voorop blijft lopen bij het gebruik van nieuwe technologie. Daarvoor zijn acties, investeringen en spelregels nodig die ervoor zorgen dat innovatie de ruimte krijgt’, aldus Ollongren.
Het ECP is een onafhankelijk platform dat het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties bij elkaar brengt om zo het ict-gebruik te stimuleren. Bij het platform zijn momenteel honderdtwintig bedrijven en organisaties aangesloten waaronder een mix van it-bedrijven en gebruikersorganisaties. Het varieert van grote bedrijven als IBM, Microsoft, Google, Ebay en grote eindgebruikers als Albert Heijn, DSM, IBM en CGI tot aan kleinere bedrijven zoals Decos en Kennisnet.
Jammer dat we de windmolen technologie niet zelf inzetten om windmolens te bouwen en zo gaat het veel vaker met onze innovaties…