Onze brancheorganisatie Nederland ICT en de werkgeversclub VNO-NCW kwamen bij het begin van dit parlementaire jaar met het plan dat programmeren en it-lessen naast bijvoorbeeld rekenen, taal en aardrijkskunde, vaste onderdelen moeten worden van het curriculum van basisonderwijs en middelbare school. Een heel goed idee. Kinderen hebben de toekomst, denk ik, en in deze snel veranderende wereld kunnen we niet vroeg genoeg beginnen om hart en hersens rijp te maken voor it.
Het is noodzakelijk dat toekomstige generaties it zien als iets dat er gewoon bij hoort. De basisbeginselen van automatiseren zijn kinderen best te onderwijzen en wat mij betreft liever dit jaar dan volgend jaar.
Voor maart 2017 staan er weer Tweede Kamer-verkiezingen op het programma. Veel maatschappelijke bewegingen zullen in de komende maanden op strategisch gekozen mediamomenten bij de verschillende politieke partijen op de deur kloppen om aandacht te vragen voor hun noden. De zorgsector zal er begrijpelijkerwijs meer geld bij willen, er moet meer blauw op straat, de kinderopvang zal ongetwijfeld beter kunnen. In een bonte stoet zullen we belangengroepen in het Journaal voorbij zien trekken, al dan niet met mediagenieke, schrijnende praktijkvoorbeelden van waar het echt mis is. Politici zullen dan voor het oog van de televisiecamera’s zeggen dat het zo niet langer kan, dat het anders moet en dat er geld bij zal moeten. Met de economie lijkt het een stukje beter te gaan, dus zullen de wensen hier en daar gehonoreerd worden. Het toekomstig regeerakkoord zal er ongetwijfeld wat frivoler uitzien dan dat van vorige kabinetten.
Op de een of andere manier komt onze sector in deze kermis van politiek en media zelden goed uit de verf. Qua aandacht van de politiek is er best wat te klagen en de pers lijkt alleen belangstelling te hebben voor schandalen en het aan de schandpaal nagelen van falende bestuurders en bedrijven. Nu hebben we de afgelopen jaren daar best aanleiding voor gegeven en ik kan de nieuwsjagende journalisten dan ook geen ongelijk geven. Ik zou heel graag willen dat de gelukte overheidsprojecten meer aandacht krijgen, want die bestaan! Maar ik vrees dat nieuwsmedia niet zo werken.
Extra domper is dat de focus van de politiek vaak grotendeels lijkt te worden bepaald door de aandacht van de nieuwsmedia. Plenaire debatten in de Kamer over it zijn er zelden of misschien moet ik gewoon zeggen: bijna nooit. Absoluut hoogtepunt in de aandacht de afgelopen jaren was het Parlementaire Onderzoek van de Commissie Elias waaruit de gedachte naar boven kwam, dat overheidsprojecten in onze sector gecontroleerd moeten worden door een nieuw soort overheidsagentschap, het BIT. Maar daarna zakte de aandacht van de Kamerleden snel in. Bij een Algemeen Overleg van de Kamer begin april waren maar vier politieke partijen vertegenwoordigd van de dertien totaal in de Kamer. Voorzitter Van Vliet (ex-PVV) zei bij aanvang schertsend dat minister Blok meer ambtenaren had meegenomen naar het overleg dan er Kamerleden aanwezig waren. En er was al helemaal geen pers bij, dus er is geen enkel stuk in krant of nieuwssite verschenen waarin verslag gedaan werd over waarom minister Blok af wil van de voorkeursbehandeling van open source bij overheidsprojecten, ondanks de herhaalde, nadrukkelijke wens van de Kamer, en zijn gestuntel toen hij moest uitleggen waarom. Blok kon daar eigenlijk met het grootste gemak van de wereld laten blijken dat hij geen idee had wat open source nu eigenlijk precies is. Zo’n Algemeen Overleg wordt tegenwoordig via Tweedekamer.nl gestreamd. Best handig voor de democratie.
Het is natuurlijk een understatement als ik zeg dat ik het vreemd vind dat de aandacht van de politiek en nieuwsjournalistiek voor it zo miniem is. We kunnen toch niet zeggen dat het nergens over gaat. Uit de Marktmonitor van Nederland ICT blijkt dat onze sector, dat is inclusief de communicatiesector, goed is voor zo’n 34 miljard euro omzet. De overheid geeft jaarlijks miljarden uit aan it; de financiële experts vinden het altijd weer moeilijk om te zeggen hoeveel precies, omdat de kosten van it via heel veel verschillende posten op veel begrotingen terechtkomen. Het CBS heeft kortgeleden berekend dat één op elke twintig bedrijven een it-bedrijf is en noemt onze sector ‘één van de aanjagers van de economie’. Bovendien lopen we qua automatisering in de wereld voorop. Nederland wordt, ondanks al onze legacy-problemen, gerekend tot de top vijf van it-landen in de wereld.
Hoe de aandacht van pers en politiek in proportie te krijgen? Ik weet het ook niet precies. Ik heb er geen recept voor. Ik denk wel dat we als sector trots mogen zijn op onze prestaties en dat best kunnen uitdragen. Dat we in deze informatie-gestuurde maatschappij bijvoorbeeld grotendeels verantwoordelijk zijn voor het toegenomen gemak van de burger en voor een heel aanzienlijk deel van de economische groei in de afgelopen 25 jaar. Als sector moeten zorgen dat er andere verhalen op te schrijven zijn dan de schandaleuze nieuwtjes over mislukte miljoenenprojecten en frauduleuze managers met hun zeiljachten op de Britse Maagdeneilanden. Als wij nu, net als onze kinderen straks, met hart en hersens ons vak uitoefenen, moet dat geen probleem zijn.
Dit artikel is ook gepubliceerd in Computable Magazine 8 van oktober 2016
Ja het is bevreemdend, neen het is niet vreemd. IT leeft niet in de eerste en tweede kamer en men heeft er heel mondjesmaat een tijdelijke ICT commissie uit weten te persen. U weet wel, vijf IT no-no’s die even gingen onderzoeken wat er toch mis is met de miljardenfalende en kostende IT bij de overheid.
U weet wel, dat akkefietje wat miljoenen kostte, wat een paar gemiddelde IT-ers op twintig A4 tjes binnen drie maanden op hadden weten te hoesten. Het babytje heeft Ton Elias dan maar Bit genoemd. Synoniem bij de overheid voor beter idioot bedacht dan simpel gejat. Dat is nu precies wat er aan schort.
Karma is een Bitch. Ton Elias is van de VVD lijst geflikkerd hoogst waarschijnlijk omdat hij vanwege zijn Bit of wapenfeit naast zijn uit de mode instappers is gaan lopen. Hoe de aandacht te krijgen van de overheid? Ze persoonlijk aanspreken middels de sociale media en voor de rest een cordon sanitaire politique. Want als je als ‘volksdienaren’, tenminste, Asscher, Samsom, Rutte, Halbe, Pechtold, Jerry, en al die andere parlementariërs en pluche minnende lieden in de tweede en eerste kamer, veil en geil met en vooral voor zichzelf bezig zijnde met in het zicht de verkiezingen, die verdienen geen aandacht.
Om IT in te zetten waar IT voor is bedoeld kun je als voorbeeld wellicht gewoon een blik werpen op een eenvoudig documentje dat Ab Klink zo veil en geil terzijde schoof alweer meer dan tien jaar geleden. Dat was het jaar dat hij de tweede kamer zo onheus onder druk zette om zijn plan alsnog door de tweede kamer te persen voor hij afscheid nam. U weet wel, diezelfde Ab Klink die nuu dikke vet verdienende mijnheer bij VGZ aan het spelen is.
Geen enkele materie kennis, achtergrond en verstand maar wel een netwerk om miljardenschade aan te richten op kosten van de burger. Hier is dat documentje Ab, misschien heb je hem nog ergens op een stickje staan, vast wel. http://bit.ly/13uLl6i Overigens, Schippers heeft hem ook al een tijdje en we kennen het resultaat. Zij is momenteel zeer druk doende uw en mijn persoonlijke data bij de private partijen onder te brengen. Zeer benieuwd wat haar volgende goedbetaalde pluche zal gaan worden.
Ik ben wel voor gewoon benoemen waar en wanneer het, volkomen voorspelbaar verkeerd gaat. Net zo lang tot men in Den Haag gaat beseffen dat IT een veel grotere en strategische rol in ons alledaagse leven speelt dan de zg volksvertegenwoordigers willen weten. Er zijn namelijk weinig andere wapens die je als burger nog ter hand kan nemen. Blijkbaar.
Overheid en IT. Zolang een IT-er bij de overheid max schaal 12 mag verdienen met daarbij de aantekening dat zijn manager altijd een schaal hoger dient te hebben, zal het ook nooit wat worden en blijven ze voor altijd compleet afhankelijk van ingehuurde expertise.
Moeten we de Nederlandse kinderen ook les gaan geven in orgelspelen omdat het aantal jonge instromende orgelspelers schrikbarend achteruit loopt? Oftewel de stelling dat in het basis onderwijs programmeren toegevoegd zou moeten worden is complete onzin. Want wat feitelijk wordt gedaan is om jonge kinderen die absoluut geen affiniteit met ICT hebben deze doodongelukkig te maken met opgedrongen kennis die ze de rest van hun leven niet meer hoeven te gebruiken.
Dat er ruimte kan worden gemaakt voor geïnteresseerde kinderen die ipv naar scouting of voetbal ook naar een programmeerclub kunnen is een wat meer realistische mogelijkheid. Daar kan het bedrijfsleven zeer zeker een constructieve bijdrage in doen. Even als het bedrijfsleven ook mee kan helpen om kinderen diverse bezigheden kan leren door workshops en open/doe dagen te organiseren om zo hun bedrijf uit te leggen aan de toekomstige generaties. Daar heb je geeneens de overheid voor nodig maar kan je prima zelf regelen als je een échte ondernemende geest en een lange termijnvisie hebt.
Wat ICT zelf betreft is het de schuld van de ICT zelf dat hun vakgebied niet een zelfde aanzien heeft als bijv in oost-Europese landen of zelfs onze Duitse buren. Daar is Nederland ICT dan ook niet mee bezig want het een lobby clubje voor de grote ICT jongens wat eigenbelang hoog in het vaandel heeft staan en keer op keer laat blijken dat ze niet in staat is om verder dan hun eigen neus te kijken.
De opmerking van KJ lijkt mij dan ook terecht. Als de overheid meer kwaliteit wil aantrekken zal zij daar ook moeite voor moeten doen en moeten breken met oude en vooral achterhaalde tradities.