Surfsara heeft de wetenschappelijke supercomputer Cartesius verhuisd naar het nieuwe datacenter van DigitalRealty in het Amsterdamse Science Park. Deze nieuwe locatie – een datatower – biedt uitbreiding voor deze supercomputer van Atos Bull. Met een toekomstige opslagcapaciteit van een exabyte – 1 miljoen terabyte – kan Nederland toetreden tot de exa-scale league, de Champions League voor wetenschappelijk onderzoek, aldus de it-infrastructuurdienstverlener voor het hoger onderwijs.
Tijdens de officiële opening van de verhuisde Cartesius op 8 november 2016 noemde Paul Rullmann, voorzitter Ledenraad Surf, het nieuwe datacenter belangrijk voor het slaan van een brug tussen het wetenschappelijk onderzoek en ict. ‘Wetenschappers worden steeds veeleisender qua ict-behoeften. Speel je als dienstverlener hier niet goed op in met je ict-voorzieningen, dan ben je weg. Dan gaan ze naar het buitenland.’
Hij vindt het in huis hebben van een sterk datacenter een voorwaarde voor de internationale positie van Nederland als derde haven, naast Schiphol en Rotterdam, maar dan voor dataverkeer. ‘Met een sterke datacenterpositie zit Nederland in internationaal verband aan tafel. Daar wordt gepraat over zaken als beveiliging en regelgeving. Dat is goed voor onze positie.’
Telecity
De verhuizing van de supercomputer van Surfsara vond plaats in de afgelopen zomer en is begin november binnen tijd en budget afgerond. Professor Anwar Osseyran, algemeen directeur van Surfsara, spreekt over ‘een nieuw nationaal datacenter voor high performance computing, simulatie, opslag en analyse van onderzoeksdata.’
Het nieuwe onderkomen van de supercomputer, ook wel datatower genoemd, heeft twaalf verdiepingen (72 meter hoog) en is afgelopen 1 juli opgeleverd. De definitieve oplevering vindt eind 2016 plaats; daarna volgt nog een aantal klantaanpassingen.
Het gebouw, inmiddels in handen van de Amerikaanse datacenterinvesteerder Digital Realty, is eigenlijk ontworpen onder auspiciën van Telecity. Alleen, deze Britse datacenterexploitant werd begin 2016 overgenomen door concurrent Equinix. De EU ging akkoord mits er een aantal datacentra zou worden afgestoten, waaronder dus de datatower op Amsterdam Science Park.
Cartesius
Surfsara, de infrastructuurdienstverlener voor het hoger onderwijs, investeerde in 2012 in de supercomputer van Atos Bull. Deze supercomputer, genaamd Cartesius, wordt nationaal ingezet voor onder andere klimaatonderzoek, watermanagement, verbeteren van medische behandelingen, onderzoek naar schone energie, beperken van geluidshinder en product- en procesoptimalisatie.
De supercomputer liep in het eigen datacenter in de Watergraafsmeer tegen zijn grenzen op. Wetenschappers vroegen steeds meer datacapaciteit voor het analyseren van hun onderzoeksdata. In 2013 sloot Surfsara met Telecity een contract voor het bouwen van de Datatower; in de zomer van 2014 startte de bouw ervan. Met kerst 2015 was de datatoren opgeleverd; daarna volgde tot 1 juli 2016 de inrichting van de infrastructuur. Vervolgens moest Surfdata vanaf 1 juli de supercomputer verhuizen.
Volgens Surfsara kan dankzij de opening van het nieuwe datacenter het wetenschappelijk onderzoek zich in Nederland blijven meten met de wereldtop. Dit, vanwege de groeimogelijkheden voor rekenkracht en dataopslagcapaciteit.
Mooi! zou serieus willen horen welke wereldprojecten van ons belastinggeld opgeleverd worden.
Behalve exascale diskclusters – en tegen welke kosten? 8Tb kost tegenwoordig EUR 290 ex btw.
Bij deze data-orde, gaat het om bijv. het afluisteren van dataverkeer? IoT data?
De vorige projecten gingen over het smelten van chocola voor ijsjes [serieus!]. Onze dijken zijn inmiddels 10.000 jaar storm proef. Dus hoe worden hier wijzer van ?
Hoor het graag, edgar
Er is een verschil tussen 8 TB SATA Harddisks, en 8 TB in een Software Defined Disk Array, dat ook nog eens lekker performance levert. Zelfs al zou je 8 TB disks gebruiken, dan nog heb je er 125.000 nodig voor 1 Exabyte, dus 36 miljoen aan harddisks. Plus 62.500 SATA ports. En dan nog haal je niet veel meer dan een paar MB per second doorvoer. Niet handig voor Big Data Analyses.