Het woord allochtoon verdwijnt. We moeten in het vervolg deze mensen ‘inwoners met een migratie-achtergrond’ noemen. Belachelijk, volgens een collega van mij die een echte PVV’er is. Of zoals ik hem nu ‘een inwoner met een migratie-achterstand’ noem.
In de ict zijn we ook heel goed in het steeds veranderen van namen. Zo noemen we ‘asp’ nu ‘SaaS’, ‘internet’ noemen we ‘de cloud’ en iets half afmaken noemen we tegenwoordig ‘Agile werken’. Dit doen we overigens niet omdat de oude term als kwetsend wordt ervaren, maar omdat we er niks meer aan verdienen.
Zesdelige Netflix-serie
Zodra we denken, nu hebben we genoeg centen verdiend aan business intelligence, gaan we het big data noemen. Het werkte de vorige keer ook toen we het nog managementinformatie noemden en daarvoor maakten we gewoon een paar rapportjes. Wil je ergens in de ict geld aan verdienen, dan moet je het sowieso een goede naam geven. We hadden eind vorige eeuw ook gewoon tegen klanten kunnen zeggen: ‘we moeten er even twee posities bijmaken’, maar dat zou natuurlijk niet zo veel geld opleveren. Dus noemde we het ‘het millenniumprobleem’. Dat klonk als een zesdelige Netflix-serie en zo duur was het ook. Het geld stroomde binnen.
Soms is een naam uitgewerkt. Als je nu een congres organiseert over workflow management, denkt iedereen dat ze een folder uit 1998 in de handen hebben. Dus noem je het congres ‘Zaakgericht werken’. En nu hoor ik al mensen denken: ‘Ja maar Jacob, zaakgericht werken is heel iets anders dan workflow management’. Natuurlijk is zaakgericht werken heel iets anders dan workflow management en ik weet ook wel dat business intelligence heel iets anders is dan big data. Net zo anders als de brillen van Hans. Of om Herman Finkers te citeren: ‘Leuk is anders’.
Chargeren
Nu weet is dat ik veel te vaak overdrijf en daar moet ik eens mee stoppen. Van nu af aan chargeer ik alleen nog maar in mijn columns. Of ja, columns? Eigenlijk zijn het blogs. Of zoals ze het vroeger noemden: artikeltje. Een stukje.
Helemaal terecht: in de 70-er jaren heette het JBF-methode (Jan Boeren Fluitjes); dat was ook agile genoeg!
En Informatiebeveiliging heet nu Cyber Security, met het risico dat diverse aspecten van het hele palet niet of niet voldoende aandacht krijgen.
Zullen we vast gaan nadenken over de nieuwe naam voor releasematig werken?
In dit kader is het leuk om ICT’rs te spreken die opgroeiden in de jaren ’60, die slaan al die moderne wassen neuzen nog platter. Op zoek naar agile vond ik trouwens deze kernvragen:
1.Wat heb jij bereikt sinds de vorige stand-up?
2.En wat ga jij bereiken tot de volgende stand-up?
Ik laat Jacob even antwoorden.