DevOps wint snel aan invloed omdat bedrijven realiseren dat hiermee de levering van producten kan worden teruggebracht van enkele maanden tot enkele dagen of zelfs uren. Uit onderzoek blijkt dat bijna 60 procent van bedrijven in de Benelux voor meer dan de helft van hun projecten DevOps gebruikt. Tegelijkertijd blijkt dat veel bedrijven nog veel draagvlak moeten creëren om DevOps daadwerkelijk als ontwikkelmethode te gaan gebruiken. Hoe zorgen organisaties voor een soepele implementatie van DevOps?
Het is belangrijk dat bedrijven bij de implementatie van DevOps de volgende stappen in acht nemen:
- Houd controle over de omvang en duur van elke code update. Door de grootte en complexiteit van iteraties te beperken, wordt er een goede balans tussen innovatie en kostencontrole behouden.
- Begin klein en creëer draagvlak voor DevOps door als eerste problemen aan te pakken die zowel development als operations raken. Door DevOps in te zetten om een duidelijk gedefinieerd probleem op te lossen, bijvoorbeeld vertraging bij het omzetten van code in ontwikkeling naar code in productie, wordt in een vroeg stadium al eventuele weerstand weggenomen en draagvlak gecreëerd voor een brede implementatie van de ontwikkelmethode.
- Benut het DevOps-potentieel van developers en operators door ze te laten samenwerken in cross-functionele teams waarin ze een specifiek product of service ondersteunen. Dit zorgt voor cross-training en levert succesverhalen en best practices op.
- Vier successen (en leg ze vast). Gebruik hiervoor metrics zoals testtijd, implementatiesnelheid, foutratio in productie, uitvalpercentage en het aantal meldingen in de helpdesk om inzichtelijk maken hoe DevOps zorgt voor een hogere kwaliteit en snelheid.
Breek informatiesilo’s af
Hoewel veel van wat er over DevOps gezegd wordt, focust op een snelle en constante implementatie van applicaties, is de informatie die DevOps onthult over de infrastructuur en klanten van een bedrijf minstens zo interessant. Dit inzicht wordt geboden door twee van oudsher gescheiden informatiebronnen bij elkaar te brengen: gestructureerde data en ongestructureerde data. DevOps toont de correlatie aan tussen machine data – gestructureerde data in de vorm van logbestanden – en locatie-, productie- en transactietabellen, alsmede met crm, erp en bi-data. De mogelijkheid om uiteenlopende data samen te voegen en te analyseren is de grootste toegevoegde waarde van DevOps voor bedrijven.
Wanneer deze data gekoppeld wordt aan data die verkregen wordt door het proces van DevOps – denk aan logs van uitvoeringsfouten in de code of een request-response audit trail over een langere periode – verschaft dit fascinerende inzichten. Dit kan niet alleen nieuwe productfeatures opleveren, maar brengt ook gebreken aan het licht die de product flow beschadigen.
Bouw ervaring op, geen infrastructuur
Niet alle organisaties willen een DevOps-infrastructuur opbouwen, en dit is ook niet nodig. Middelen en processen die DevOps mogelijk maken, leveren op zichzelf geen omzet of voorsprong op de concurrentie op. De toegevoegde waarde van de ontwikkelmethode zit hem vooral in hoe het door een bedrijf wordt toegepast. DevOps effectief inzetten om de beste producten of service te leveren is waardevoller dan het bouwen van de beste DevOps-infrastructuur.
Om personeel vrij te houden voor waardevolle taken, kunnen organisaties overwegen om samen te werken met partners die relevante DevOps-expertise hebben. Zij weten welke bestaande tools er zijn om data warehousing en de business intelligence-infrastructuur te observeren, controleren en monitoren. Ook hebben dergelijke partners een beter inzicht in beschikbare third-party tools en boutique services, zoals value added consulting. Een ervaren partner kan bijvoorbeeld organisaties helpen om voor de juiste tools te kiezen en bedrijven van de juiste processen en deployment frameworks voorzien.
Gebruik wat er al is
De eerste stap is het verzamelen van machine log data in een grootschalig, uitbreidbaar data platform waarin een analytics framework geïmplementeerd kan worden en ongestructureerde data geanalyseerd kan worden. Dit is een van de gebieden waar de beschikbare tools en ervaringen van data warehousing- en bi-teams gebruikt kunnen worden om processen te versnellen.
In plaats van een platform helemaal vanaf nul op te bouwen, kan een organisatie beter het al bestaande engineering process management, productplanning en -toezicht, ontwikkelingsengineering, data warehousing en business intelligence-platforms uitbreiden om data te verzamelen en te analyseren. Bestaande interne teams kunnen de huidige workflow, standaarden, processen en metrics aanpassen om deze analyse in goede banen te leiden. Ook kunnen zij ondersteunen bij het integreren van de verschillende tools die nodig zijn voor de verzameling en analyse met de workflow automatisering die nodig is om continu problemen te herkennen en corrigeren.
Door het gebruik van algemeen beschikbare – of eenvoudig te ontwikkelen – drag and drop report builders, kunnen bedrijven hun eigen dataverslagen opstellen in plaats van daarvan afhankelijk te zijn van analisten. Bij DevOps draait het om het creëren en integreren van tool chains, het mogelijk maken van workflow automatisering en werknemers zo onafhankelijk mogelijk laten opereren door rapporten en insights realtime beschikbaar te maken. Door deze pragmatische en zakelijke focus kunnen bedrijven DevOps inzetten om van kleine win-successen door te stoten naar het oplossen van grotere, complexe problemen.
Benut mogelijkheden
Wanneer een bedrijf geen stappen richting de implementatie van DevOps maakt, laat het bedrijfsinzichten en –data onbenut. Bovendien heeft een bedrijf minder of zelfs geen zicht op waar infrastructuur, klantervaringen, producten en services verbeterd kunnen worden om zo operationele kosten terug te dringen en opbrengsten te maximaliseren.
Gebruikmaken van de voordelen van DevOps hoeft niet met een ‘big bang’. Ook de aanschaf van een dure toolset is niet nodig. Tools en ervaringen om DevOps succesvol te implementeren zijn als purchase as a service beschikbaar. Zo heeft personeel de handen vrij om data te analyseren en optimaal gebruik te maken van de realtime inzichten die DevOps biedt.
Manoj Mehta, country manager Benelux bij Cognizant