Nog altijd zijn er tientallen dorpen in Nederland waar inwoners veel problemen ervaren met mobiel bellen. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van de regionale omroepen en de NOS, waaraan 23.000 mensen hebben meegedaan. Inwoners van Drenthe en Noord-Brabant zijn het minst tevreden over het bereik met hun mobiele telefoon. In sommige dorpen is er zelfs helemaal geen ontvangst.
Gevraagd naar de kwaliteit van de ontvangst, zijn er negentien dorpen en een wijk in Lelystad waar de inwoners gemiddeld lager dan een drie geven. Zes van deze dorpen liggen in Drenthe. Voor de inwoners van deze gebieden geldt dat ze thuis vaak niet mobiel kunnen bellen en gebeld kunnen worden, niet kunnen sms’en en soms zelfs niet 112 kunnen bellen. Veel mensen schrijven dat ze om te bellen naar een speciale plek in de buurt gaan waarvan ze weten dat er wel bereik is.
Volgens KPN, een van de vier providers die zendmasten plaatsen, wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat in heel Nederland mobiel gebeld kan worden, maar dat is niet eenvoudig te realiseren. Jacob Groote, verantwoordelijk voor de mobiele netwerken bij KPN, erkent dat er nog altijd witte vlekken op de kaart zijn, hoewel dat er niet veel meer zijn. Hij schat dat minder dan 1 procent van Nederland nog niet goed is gedekt, zo vertelt hij aan de NOS. KPN is in de eerste helft van 2015 een investeringsprogramma begonnen om daar iets aan te doen, maar vergunningen voor nieuwe antennes kosten tijd, onder meer vanwege inspraakprocedures
Hoge en lage zendmasten
Er zijn grote regionale verschillen als het gaat om de ervaring met mobiel bellen. In Noord-Brabant (5,1) en Drenthe (5,2) is men veel ontevredener dan in Zuid-Holland (6,9). Opvallend is dat men niet alleen aan de randen van Nederland ontevreden is met het mobiel bereik. In het noorden van Groningen zijn bellers bijvoorbeeld heel tevreden, terwijl men in de gemeenten in de omgeving van Den Bosch relatief ontevreden is. Volgens KPN zijn er in Groningen in het verleden hoge zendmasten geplaatst, met meer bereik. In Noord-Brabant staan vaak lagere masten, waardoor er meer zendmasten nodig zijn om tot dezelfde dekking te komen.
Top 10 gemeenten met ontevreden bellers
Inwoners van het Drentse Westerveld zijn het meest ontevreden. Meer dan driehonderdvijftig inwoners reageerden en komen samen tot een 3,6 als cijfer voor de ontvangst. Met name in de dorpen Wilhelminaoord en Vledderveen zeggen mensen nauwelijks te kunnen bellen en sms’en. De plaats wordt gevolgd door het Brabantse Sint-Oedenrode waarvan de ondervraagde inwoners een 3,7 geven voor het mobiele bereik. In het Gelderse Neerijnen en Bronckhorst geven de bewoners een 3,8 voor de ontvangst, net als hun lotgenoten in het Brabantse Baarle-Nassau. In Zaltbommel geven mobiele telefoonbezitters een 3,9 voor het bereik, in het Drentse Tynaarlo is dat een 4. In Medemblik (Noord-Holland), Berkelland (Gelderland) en Weststellingwerf (Friesland) wordt tenslotte slechts een 4,1 gegeven.