Er was een tijd dat it-hardware zo snel innoveerde, dat bedrijven iedere drie tot vijf jaar hun volledige it-infrastructuur moesten vervangen. In de loop der jaren hebben we dankzij gedetailleerde rapportages van analisten als Gartner en Forrester steeds meer inzicht gekregen in onze infrastructuren en we begrijpen nu dat niet elk onderdeel van een it-omgeving met dezelfde snelheid innoveert.
Omdat budgetoverschot voor de meeste it-afdelingen geen luxe is die ze ooit zullen ervaren, ligt het voor de hand dat we deze inzichten gaan inzetten om de afgedwongen lifecycles van onze it te doorbreken en niet langer geld verspillen aan de vervanging van hardware die eigenlijk nog jarenlang mee kan gaan. Op deze manier kunnen we financiële ruimte creëren om te innoveren waar het er wél toe doet.
Infrastructuren als gesloten entiteiten
Hardware-fabrikanten zijn de afgelopen decennia erg succesvol geweest in het beïnvloeden van de markt: organisaties werden overtuigd van de noodzaak tot upgraden in door de fabrikant gedicteerde cycli. En dan ook nog het liefst het hele netwerk in één keer, om compatibiliteitsproblemen, bottlenecks en aflopende onderhoudscontracten te voorkomen. Dat klinkt logisch, en een tijdlang was het dat misschien ook. We zagen onze infrastructuren immers als gesloten entiteiten, ondeelbaar en uniform. Hierdoor waren onze VoIP-oplossingen, onze datacenters, onze beveiligingssystemen en de routeringsapparatuur in onze netwerken allemaal onderworpen aan dezelfde innovatiecyclus. Overeenkomsten met fabrikanten lieten de klant bovendien weinig keuze over wanneer en wat er werd vernieuwd. Wilde je deze cyclus doorbreken, bijvoorbeeld om kosten te besparen, dan stond je er min of meer alleen voor en moest je hopen dat je geen vervangende onderdelen nodig zou hebben voor apparatuur die volgens de fabrikant het ‘end-of-life’ stadium had bereikt.
Differentiatie van de levenscyclus
De steeds gedetailleerdere informatie over onze bedrijfsnetwerken van analisten als Gartner en Forrester die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben, heeft ons het inzicht gegeven dat niet alles gelijktijdig hoeft te worden vervangen. Apparatuur achter de firewall innoveert in een ander tempo dan apparatuur voor de firewall. Beveiligingsoplossingen zijn misschien eerder verouderd dan VoIP-oplossingen. Je wilt misschien een firewall met een grotere capaciteit, maar moet je dan ook meteen al je routers en switches vervangen? Wanneer we de lifecycle van de verschillende onderdelen van onze netwerken op deze manier differentiëren, dan openbaren zich ongekende mogelijkheden tot kostenbesparing en efficiëntieverbetering.
Gerichte innovatie
Om organisaties in staat te stellen om gericht te bepalen welke onderdelen van hun itze willen upgraden en welke onderdelen ze willen behouden, is een hybride benadering van het onderhoud van de netwerken nodig. Dit is nu voor het eerst mogelijk, dankzij de opkomst van third party maintenance (tpm), dat organisaties van ondersteuning en onderhoud voorziet, ook voor apparatuur die volgens de hardware-fabrikant het eind van zijn leven heeft bereikt. De opkomst van de tpm-sector biedt organisaties eindelijk de mogelijkheid een efficiëntere, hybride IT-infrastructuur te realiseren, die niet alleen kosten bespaart, maar bovendien ruimte en budget creëert voor gerichte innovatie.
Vrij en onafhankelijk
Een hybride aanpak stelt organisaties weer in staat om te kiezen wat ze willen upgraden. Er zijn altijd wel onderdelen van je netwerk die een upgrade nodig hebben, maar nu kunnen we dankzij het genoemde gedetailleerd inzicht veel gerichter bepalen welke onderdelen dat precies zijn. Een tpm-partner heeft niet dezelfde belangen als de fabrikant van de hardware en hoeft bijvoorbeeld geen omzetverwachtingen voor een nieuwe lijn switches, routers, of servers waar te maken. Een tmp-partner kan organisaties op een objectieve manier adviseren, ongehinderd door fabrikant-specifieke belangen en volledig in dienst van de organisatie. Zo’n partner helpt je dus niet alleen met het onderhouden van de simpele netwerkonderdelen, maar adviseert je bij het innoveren van de complexe onderdelen. Zo krijgen organisaties dankzij tpm zelf weer de controle over de upgradecycli en kunnen ze het gezonde verstand terugbrengen in hun it-strategie en tpm inzetten voor innovatie. Zonder geld te verspillen aan onnodige zaken.
Met wie ga je in zee?
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je een tpm-partner selecteert die een bewezen expertise heeft in de hardware waar jouw organisatie mee werkt. Maar naast technisch capabel dient zo’n partner ook nog logistiek capabel te zijn. Wanneer een onderdeel van je netwerk vervangen moet worden, dan wil je dat dat direct gebeurt, zonder downtime voor je organisatie. Dit impliceert dat je onderhoudspartner gewend moet zijn om met grote volumes te werken, voldoende dekking moet hebben in jouw regio, voldoende internationale reikwijdte moet hebben met een robuust fsl (forward stocking location)-netwerk en beschikt over de noodzakelijke import- en exportlicenties om de spullen de volgende werkdag en waar dan ook te kunnen leveren. Precies zoals je dat gewend was toen je nog een onderhoudscontract had met de hardware-fabrikant.
Een goed advies voor iedereen die overweegt om met tpm te gaan werken is om te rade te gaan bij onafhankelijke analisten en te achterhalen wat zij je kunnen vertellen over een potentiële tpm-partner en hoe de markt over die partner oordeelt.
De toekomst is hybride
De snelheid waarmee we innoveren neemt exponentieel toe. Juist daarom is het zo belangrijk dat we onze netwerken differentiëren en opbreken in verschillende onderdelen, met verschillende prioriteiten. Ons budget is immers beperkt. Met dit inzicht kunnen we veel gerichter bepalen welke productinnovaties onze organisaties direct ten goede komen en welke producten nog prima een paar jaar meekunnen. Pas wanneer organisaties dat begrijpen, kunnen zij de razendsnelle ontwikkelingen in de it het hoofd bieden. En de toekomst, die is hybride: wanneer zelfs marktanalisten als Gartner constateren dat er aanzienlijke voordelen te behalen zijn met third party maintenance en hybride it-oplossingen, dan weet je dat de markt klaar is voor een grootschalige adoptie.