Zorgverzekeraar VGZ, met het hoofdkantoor in Arnhem, wil een deel van de werkzaamheden binnen zijn ict-divisie Datacare overbrengen naar Atos. Het betreft het ‘technisch beheer’, bestaande uit het technisch applicatiebeheer en het beheer van de telefonie-, netwerk- en werkplekomgeving. De beoogde datum voor de overgang is 1 januari 2017. Naar verwachting gaan zo’n veertig van de tachtig betrokken medewerkers over naar Atos.
Atos verleent al sinds 2007 datacenterdiensten aan VGZ en krijgt er per 1 januari 2017 het technisch beheer bij. De zorgverzekeraar zegt zich te willen richten op zijn kernactiviteiten: het verlenen van een betrouwbare dienstverlening aan de ruim vier miljoen verzekerden. ‘De services voor de eigen medewerkers vallen daar dus niet onder’, zegt de woordvoerder van het bedrijf.
Robert Wonnink, bestuurder bij vakbond CNV Vakmensen, vult aan dat VGZ daarbij heeft aangegeven een afnemend werkaanbod te verwachten doordat steeds meer beheerdiensten vanuit de cloud geautomatiseerd worden afgehandeld. ‘Dan is het een optie om het werk in handen te leggen van een partij waarmee het al zaken doet en waar het kennisniveau over clouddiensten hoger ligt. Bovendien kunnen medewerkers, van wie het werk bij VGZ wegvalt, bij Atos een andere functie proberen te vinden.’
Werkgarantie
De ondernemingsraad van VGZ heeft een positief advies gegeven over het plan. De verzekeraar heeft ook al overleg gevoerd met de vakorganisaties over een gelijkwaardige overgang van arbeidsvoorwaarden. Daarnaast geldt het sociaal plan, waarin afspraken staan in het geval werkzaamheden worden uitbesteed. Medewerkers hebben dan de keuze om naar de nieuwe werkgever te gaan of bij VGZ te blijven. Daar moeten ze dan een nieuwe baan zien te vinden of kunnen ze gebruikmaken van een vertrekregeling.
De woordvoerder van VGZ verwacht dat van de circa tachtig medewerkers de helft naar Atos gaat en de andere helft kiest voor VGZ of een andere werkkring. Volgens CNV-bestuurder Wonnink geldt voor de medewerkers die naar Atos gaan een werkgarantie van een jaar. ‘Daarbij is afgesproken dat Atos zich extra inspant om medewerkers, die overstappen en hun werk snel zien verliezen, aan een andere baan binnen of buiten het bedrijf te helpen.’
Zorgen
De CNV-bestuurder merkt geen onrust onder het betrokken personeel, al maken de met name wat oudere ict’ers zich zorgen over werkbehoud. Daarentegen zien andere medewerkers nieuwe kansen liggen bij een overstap naar een grote ict-dienstverlener als Atos.
Datacare is als aparte ict-divisie kortgeleden van start gegaan. Er werken vijfhonderd man die zich bezighouden met – naast nu nog technisch beheer – functioneel beheer, testen, it-architectuur, business intelligence en data-analyses. Adviesbureau KPMG was zowel betrokken bij de oprichting van Datacare als de begeleiding van het uitbestedingstraject naar Atos.
Slechte keuze van VGZ om te gaan outsourcen, jammer
Was natuurlijk wel te verwachten. Eerst van de ICT Divisie een aparte divisie maken, daarna die divisie outsourcen. Ik verwacht dan echter wel dat VGZ de gegevens in de zorgsystemen gaat versleutelen, aangezien een dienstverlener nooit bij deze gegevens mag, echter als men hoofdbeheerder van de systemen is, kan men er toch wel bij. Ook in de Cloud zou het de norm moeten zijn dat zorg-gerelateerde gegevens verplicht versleuteld worden.
Verder steekt het mij een beetje dat de vakbondsbestuurder stelt dat “Medewerkers van wie het werk bij VGZ wegvalt, bij Atos kunnen proberen een andere functie te vinden”. Hij moet toch beter weten dat het niet aan de werknemer is om iets te vinden, maar aan beide partijen om de mensen passend werk te blijven bieden
@Erwin
Die encryptie staat uiteraard niet in het outsourcingcontract, maar daar wordt vast een apart consultancy project door ATOS voor aangemaakt op basis van een uurtarief.
Welcome on board! ‘Daarbij is afgesproken dat Atos zich extra inspant om medewerkers, die overstappen en hun werk snel zien verliezen, aan een andere baan binnen of buiten het bedrijf te helpen.’
Het komt allemaal best goed, gewoon inschrijven voor fit to the future 10% salaris inleveren en de komende jaren het loon op 0% bevriezen, geen socials meer, geen kerstpakketjes meer etc maar nog wel 12 maanden baangarantie…
Ik had graag gezien dat Atos hetzelfde omgaat met mensen die nu boventallig zijn geraakt door de steeds grotere offshore ratio’s die worden opgelegd door het Franse management. Zomaar aan de kant gezet worden na 20 misschien wel 30 jaar trouwe dienst zonder oog te hebben voor het werkelijke problemen. Afname van de kwaliteit van de dienstverlening en de veranderende markt van traditioneel IT naar cloud IT. Op dit moment vliegt er 1 Nederlander uit voor iedere Indiër/Roemeen die landt op Schiphol om jouw werk over te nemen. Nederland maakt zich druk over “zwarte piet” en de relatie tot het slavernij verleden. Wat mij betreft is Offshoring slavernij 2016 en wordt Atos zo de “Alixpress” van de IT met al die koekenbakkers die er niks van bakken.
Wat een keuze krijgen de werknemers voorgeschoteld. Of naar nieuwe werkgever of blijven bij VGZ. Daar nieuwe baan zien te vinden of gebruik maken van vertrekregeling.
Zouden zulke opties ook voor hun klanten hebben ?
Geachte klant, u kunt of beter worden of naar eens een andere zorgverzekeringaanbieder proberen. Bij ons is het slechts afbouwen.
Datacare. Je kunt tegenwoordig maar beter data zijn. Dan wordt er nog voor je gezorgd.
Naast honderden anderen zelf in 1998 al slachtoffer geweest van de 1e grote reorganisatie bij VGZ, die tegen alle afspraken met de voormalige ziekenfondsen begon met alle banen uit de regio weg te halen. En nu 18 jaar later is er nog niets veranderd. ‘De services voor de eigen medewerkers vallen daar dus niet onder’ vertelt de zegsman. Zou hij daar betrouwbaar werkgeverschap mee bedoelen?!
Dus de premies gaan volgend jaar omhoog? Toch maar eens rondkijken dan.