Jongeren zien hacken wel zitten. Doordat de sector het nalaat de weg te tonen betreft cybersecurity in de reguliere sector, staan jongeren meer en meer open voor cybercriminaliteit, in plaats van deze te bestrijden. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Kaspersky Lab.
Hoewel werkgevers jongeren zoeken om de dreiging van de cybercriminaliteit in te dijken, laten ze het na jongeren naar de juiste jobs te gidsen. Banen waarmee ze de samenleving van dienst kunnen zijn. Daardoor lopen werkgevers de jongeren mis en staan ze open om zich in te laten met cybercrimininaliteit. 57 procent van de ondervraagde jongeren geeft immers aan hacken als een ‘indrukwekkende’ vaardigheid te beschouwen.
Uit het onderzoek blijkt dat één op de vier jongeren (27 procent) een loopbaan binnen de cyberbeveiliging overweegt en een deel van hen (47 procent) vindt dat hun talent hier tot zijn recht zou komen. Diverse anderen geven echter toe dat ze geneigd zijn om hun talent in te zetten voor dubieuze activiteiten. Slechts de helft (50 procent) van de jongeren onder de 25 geeft aan daadwerkelijk te willen meehelpen om cybercriminaliteit te bestrijden. Vele anderen zeggen hun talent liever te gebruiken om lol te maken (17 procent), voor clandestiene activiteiten (16 procent) of voor financieel gewin (11 procent).
Ontbrekend toptalent
Door het ontbreken van jobs op instapniveau mist de sector heel wat toptalent. Vaak worden enkel doorwinterde veiligheidsexperts gezocht als er extern gekeken wordt. De meeste werkgevers (72 procent) werven hun medewerkers intern, waardoor jongeren geen kans krijgen.
Volgens de it-wereld heeft het onderwijssysteem de belangrijke taak om jong talent enthousiast te maken voor het vak en hen te voorzien van de nodige vaardigheden. Van de it-professionals meent 63 procent zelfs dat het onderwijs verantwoordelijk zou moeten zijn voor het opleiden van nieuwe generaties professionals op het gebied van cyberbeveiliging.
Hoe verzin ik een positief klinkende titel voor een stuk met een negatieve inhoud.
Het artikel op zich is wel een hele goede insteek. De IT heeft door de jaren heen alleen maar gebruik gemaakt van ad hoc en niet van structureel waardoor deze stelling zeker begrijpelijk is. Al jaren erger ik me een beetje aan dergelijke kortzichtigheid.
Helaas komt men ook hier niet tot een goede basis als begin voor een opleiding instroom in de IT. Daarvoor is IT momenteel een te diverse en versplinterde wereld. Niet dat dat zou moeten want het opzetten van een instroom in de IT met een generieke basis die voldoet voor om het even welke discipline, kan overigens wel. Dan moet natuurlijk het animo er wel zijn.
Volgens mij is hacken het aanpassen of programmeren van stukken code. Dat doet elke developer. Hoe heeft Kaspersky dit gedefinieerd?
@Gast het aanpassen of programmeren van stukken code is dacht ik gewoon software ontwikkeling. Hacken heeft toch meer de connotatie met inbreken in systemen of ongestuctureerd en subversief aanpassen van bestaande code zonder oog voor duidelijkheid en overdraagbaarheid. Het artikel gaat lijkt me vooral over de eerste betekenis, al dan niet met een legitiem doel.