Orange Business Services start een wereldwijde divisie die zich richt op toepassingen voor internet of things (IoT) en data-analyse. De diensten worden onder de naam Datavenue in de markt gezet. De dienstverlener gaat multinationals en grote bedrijven helpen om beter gebruik te maken van de mogelijkheden van IoT en data-analyse.
Toepassingen zijn bijvoorbeeld het verbinden van straatverlichting waardoor de veiligheid van steden moet verbeteren. De dienstverlener denkt ook aan toepassingen zoals het koppelen van medische apparatuur. Zo moet op afstand de gezondheid van mensen worden gemonitord.
Datavenue is ontstaan uit de kennis van zo’n zevenhonderd IoT-specialisten van Orange Business Services wereldwijd. Ook datawetenschappers, ontwikkelaars, adviseurs, statistici en IoT-beveiligingsexperts zijn betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe dienstentak.
De dienstverlener heeft de dienstverlening van Datavenue opgedeeld in verschillende modules. Een voorbeeld is de module ‘selecteer’, waarbij objecten en databronnen worden verbonden. Daarbij biedt Orange Business Services een spectrum van gecertificeerde en geteste verbonden objecten aan, zoals sensoren, camera’s of modules om bestaande bedrijfsmiddelen mee te verbinden.
Anonieme gegevens uit mobiel netwerk
De dienstverlener maakt ook gebruik van gegevens van het telecomnetwerk van het moederbedrijf. Datavenue heeft een catalogus met data, met onder andere analyses van populatiebewegingen die gebruik maken van geanonimiseerde data uit mobiele netwerken.
De dienstverlener biedt verschillende verbindingen aan zoals wereldwijde vaste en satellietverbindingen (gps) en oplossingen als LoRa (netwerken voor het uitwisselen van kleine databestanden door apparatuur die weinig energie verbruikt). Oplossingen vragen namelijk om een eigen netwerkverbinding. Als voorbeeld noemt het bedrijf een vrachtwagen die verschillende landen aandoet of een sensor voor toepassingen in de landbouw. Die toepassingen hebben verschillende netwerken nodig.
IoT en data-analyse
De dienstverlener zegt expertise te hebben opgebouwd in IoT- en data-analyse-toepassingen in verschillende verticale markten en sectoren. Het gaat om onder meer automotive, industrie, gemeenten, gezondheidszorg en slimme toepassingen in en rond huis.
Naar eigen zeggen beheert Orange Business Services meer dan tien miljoen actieve objecten die worden ingezet voor communicatie tussen bedrijven en worden 65 miljoen technische data-items per minuut verwerkt.