BT en Toshiba hebben samen een omgeving opgezet waar toepassingen van kwantumcryptografie worden gedemonstreerd. In BT’s wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Ipswich (Adastral Park) laten ze toepassingen zien waarbij kwantumcryptografie wordt ingezet om digitale informatie te beschermen. Het gaat bijvoorbeeld om toepassingen die banken en financiële dienstverleners moeten beschermen tegen hackers.
BT: ‘Kwantumcryptografie werkt door geheime sleutels via glasvezelkabels te verzenden, waarbij de kleinst mogelijke lichtdeeltjes – fotonen – worden gebruikt. Kwaadwillenden kunnen hiermee gemakkelijk worden opgespoord. Elke poging om gegevens af te tappen verstoort de fotonen die de sleutels versturen. Dat veroorzaakt fouten in de codering. Organisaties kunnen hiermee controleren of de sleutel door een cybercrimineel onderschept is.’
Kwantumcryptografie wordt gebruikt om vertrouwelijke gegevens, bijvoorbeeld veilig over te hevelen, van een bankfiliaal naar een off-site datacentrum. BT: ‘Deze opzet is in de financiële sector gebruikelijk, wat beveiligde communicatie van persoonlijke data en bankgegevens via digitale infrastructuur van cruciaal belang maakt.’
BT en Toshiba doen sinds 2014 onderzoek onderzoek naar kwantumcryptografie. ‘Dit is voor ons een grote stap voorwaarts om aan te tonen hoe dit onderzoek lonend kan zijn voor veel bedrijven’, licht Professor Tim Whitley, hoofd onderzoek voor BT en algemeen directeur van Adastral Park, toe.
Authenticatie
BT stelt dat bedrijven en organisaties met steeds grotere en geavanceerde aanvallen van cybercriminelen geconfronteerd worden. ‘De beveiliging van kritische gegevens is dan ook belangrijker dan ooit. We zijn ervan overtuigd dat kwantumcryptografie steeds crucialer wordt om bedrijven te helpen waarborgen dat hun beveiligde communicatie ook in de toekomst waterdicht blijft.’
Toshiba past kwantumcryptografie al toe om er zeker van te zijn dat de overdracht van genoomgegevens in Japan veilig verloopt. Bescherming van persoonlijke medische gegevens is één van de toepassingsgebieden. Het systeem van BT en Toshiba gebruikt kwantumcryptografie om digitale cryptische sleutels tussen twee punten te maken, voor de codering en authenticatie van vertrouwelijke gegevens tussen twee locaties. De kwantumsignalen die gebruikt worden om de geheime sleutels te vormen, kunnen via dezelfde glasvezels, als die de bank voor de data gebruikt, verzonden worden. Dit vermindert de kosten voor de vereiste infrastructuur.
100Gbps
De partners hebben de afgelopen twee jaar in Toshiba’s onderzoekslab in Cambridge aan technieken gewerkt waarmee kwantumbeveiliging in conventionele glasvezelcommunicatienetwerken geïntegreerd wordt. ‘Met deze samenwerking tonen wij voor het eerst het succes aan van kwantumcryptografie bij een ’live’, operationele glasvezelkabel die 10 Gbps-datasignalen transporteert. Nog recenter hebben zij ontdekt dat kwantumsleutelverdeling mogelijk is op een kabel die tegelijkertijd 100 Gbps aan data vervoert’, aldus de betrokken bedrijven.
BT en Toshiba Research Europe werken ook aan het UK Quantum Communication Network. Dat initiatief maakt deel uit van een voor 270 miljoen pond gebudgetteerd programma. Het project zal kwantumbeveiligde communicatie tussen Cambridge, Bristol, Londen en Adastral Park faciliteren. De verbinding tussen BT’s laboratoria in Adastral Park en het Cambridge Science Park is naar verwachting begin 2017 afgerond.