Bestandsformaat pdf heeft zijn hoogste tijd gehad; security gaat vóór. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Open standaard of niet, het oude bestandsformaat pdf heeft teveel mogelijkheden en daarmee securitynadelen. Na Flash van Adobe en Java van Oracle (oorspronkelijk van Sun Microsystems) is het tijd dat pdf wordt teruggedrongen. Gebruik op de alledaagse desktop, laptop en smartphone van gewone gebruikers moet aan banden worden gelegd. Webpagina’s kunnen nu al veel van de mogelijkheden van pdf aan en zijn dus best in staat het gros van de taken over te nemen.
Facturen, wetenschappelijke papers, persberichten, journalistieke artikelen en diverse andere documentsoorten zijn in pdf-vorm veel moeilijker te verwerken en automatisch te lezen dan webpagina’s. Dit stelt bijvoorbeeld Guido van Rossum, de Nederlander die programmeertaal Python heeft uitgevonden. Hij velt een ‘genuanceerd’ oordeel: pdf moet dood. Wat vind jij?
Je gaat ook niet met een vrachtwagen even boodschappen doen. Maw het PDF formaat is ontworpen voor het opmaken van documenten. Daar is dan ook bewust gekozen voor een consistentie tav de opmaak terwijl de HTML standaard wat opmaak betreft nog steeds veel afwijkt ondanks het oorspronkelijk ook een print opmaak taal was.
Het staat een ieder vrij om een eigen open en zelfs open source formaat te definiëren/implementeren die deze tekortkomingen niet heeft.
Overigens is de opmerking dat andere browser plugins onveilig zijn nogal onzorgvuldig geformuleerd omdat de lezer zou kunnen denken dat Java onveilig zou zijn terwijl het om de Java browser plugin gaat die inderdaad last heeft gehad van diverse veiligheidslekken. Java zelf wordt door veel ICTers dagelijks gebruikt in legio toepassingen.
Net zo genuanceerd als Van Rossum: klets!
TeX is de opmaaktaal voor tekstverwerking en daar willen de meeste gebruikers ook niet aan.
PDF staat uiteindelijke voor portable document format, het zorgt ervoor dat je op elk platform het document kan openen. Ik zie niet hoe HTML dat gaat zou moeten gaan invullen, zeker niet als het WYSIWYG principe niet opgaat als de webpagina uitprint.
Het argument dat PDF lastig te openen zijn op mobile devices vind ik nogal gezocht. Mensen die hun mobile apparaat voorbij hun camera + PDA functies gebruiken, moeten zich toch eens afvragen hoe productief ze echt zijn.
Vergeet vooral het PDF/A formaat niet. Dit is speciaal voor archivering, daar zijn html pagina’s zeker niet geschikt voor.
Security gaat voor…. De vraagstelling impliceert dat html veiliger is dan pdf? En over wat voor veiligheid spreken we dan? De doelstelling van PDF is dat het document overal goed en in dezelfde vorm te lezen is. Dat deze documenten moeilijker te verwerken zijn is evident, maar daar is een pdf ook niet voor. In mijn ogen een discussie van ‘als de hamer je enige gereedschap is dan wordt elke schroef een spijker’. Als er gegevens digitaal verwerkt moeten worden dan is pdf, noch html de oplossing. Electronische gegevensuitwisseling wel. Maar als leesbare representatie van de gegevens is er – m.i. – niets mis met dit formaat.
Adobe maakt soms leuke dingen, en PDF is daar één van. Alleen is Adobe nu bezig om PDF kapot te maken, door er allerlei troep bij in te stoppen.
Als het aan mij ligt, gaat PDF terug naar de basis: het opslaan van documenten in een formaat zoals de maker het bedoeld heeft. Misschien mogen er simpele uitbreiding op komen, zoals de mogelijkheid tot het schalen naar een ander formaat scherm, maar alleen als de maker van het PDF document besloten heeft dat het schaalbaar moet/mag zijn, of invulvelden. Maar niks met actieve componenten, hyperlinks, of andere functies die Adobe de afgelopen 10 jaar heeft bedacht.
Je zou alvast kunnen beginnen door geen Adobe Acrobat meer te gebruiken om PDF’s te maken of te bekijken. Zo kan elk programma op een Mac PDF’s maken via de print optie, en kunnen PDF’s in Voorvertoning (Preview) worden bekeken.
Hier wordt nogal wat door elkaar gegooid.
PDF heeft inmiddels de status van “open standaard” het kent meerdere uitvoeringen en is speciaal voor druk bedoeld, een statische layout dus.
HTML is voor het web, heeft inherent een dynamische layout, wordt een browservenster smaller past de tekst zich aan en wordt langer.
Zekerheid heeft met het bestandsformaat niets te maken, html is vele malen meer onzeker omdat het heel eenvoudig is javascript daarin op te nemen. PDF is relatief veilig omdat het niet bedoeld is om te bewerken, ook al gaat dat tegenwoordig toch met hulpprogramma’s.
Dat Flash verdwijnt en deels door CSS3 vervangen wordt is goed, Java is al gezegd betreft alleen de browser-plugin, niet de taal op zich.
Voor wie zich met drukwerk bezig houdt is de mening van dhr. van Rossum niet alleen ongenuanceerd maar vooral gebaseerd op gebrek aan kennis en inzicht.