Medewerkers van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) kampen met hardnekkige verstoringen aan het computerprogramma Sonar waarmee ze contacten met werkzoekenden onderhouden en activiteiten bijhouden. Zij worden dagelijks geconfronteerd met crashes, waarbij ook informatie zoek raakt. Dit meldt NRC Handelsblad op basis van interne stukken die de krant in zijn bezit heeft.
Een van de adviezen van de directie is om na een crash minstens vijftien minuten te wachten voordat de medewerker zich weer kan aanmelden. Loggen er te veel medewerkers tegelijk in, dan dreigt het systeem om te vallen.
Volgens NRC Handelsblad zijn minstens veertienduizend berichten en ‘rapporteringen’ van werkzoekenden bij drie storingen zoekgeraakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om verplichte meldingen van sollicitatieactiviteiten of wijzigingen in gegevens van werkzoekenden. Na soms herhaaldelijk contact met betrokken klanten is een groot deel van verloren informatie teruggevonden. De directie van UWV Werkbedrijf schat in dat het tot volgend jaar zal duren voor alle problemen zijn opgelost. Voor een deel van de problemen is de oorzaak nog steeds niet bekend.
Een woordvoerder van het UWV laat aan de krant weten dat de problemen geen gevolgen hebben voor de uitbetaling van uitkeringen en dat werkzoekenden geen last van de problemen hebben. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing, aldus het UWV.
Sonar
Het UWV kampt al jaren met grote problemen met verschillende ict-systemen. Twee weken geleden kwam het uitvoeringsinstituut met een informatieplan naar buiten waarmee het komende vijf jaar zijn haperende ict-huishouding wil opknappen.
Sonar is het klantvolgsysteem (ooit opgestart bij het toenmalige CWI) dat bij UWV meer dan tien jaar draait en waarvan een aantal gemeenten ook gebruikmaken (die bijvoorbeeld met UWV zogeheten werkpleinen aanbieden). Het systeem is gebaseerd op een platform dat is geleverd door Siebel Systems (Oracle), IBM en Ordina en vergt veel en duur onderhoud.
Uit het informatieplan van het UWV kwam naar voren dat de archieffunctionaliteit binnen Sonar niet goed werkt en dat er door de samenhang met andere systemen, zoals Werk.nl, een te grote complexiteit is ontstaan die goed onderhoud verhindert.
De uitvoeringsinstantie waarschuwt dat binnen vijf jaar de frequentie van releasen op de grote UWV-platformen zal afnemen tot één keer per jaar of één keer per twee jaar. ‘Deze trend is al zichtbaar bij Werk.nl waar door samenhang (WBS, Sonar, Vera) en complexiteit het aantal integrale releasemomenten is gezakt van vier keer per jaar in 2011 naar twee keer per jaar in 2015. Bovendien worden de releases hiermee groter, waarbij het risico op storingen en herstelwerkzaamheden toeneemt’, aldus een vaststelling in het informatieplan.
Zo te horen allemaal prachtige moderne spaghetti software die waarschijnlijk vanaf het allereerste begin al krakkemikkig gewerkt heeft, want zoiets ontstaat nooit uit het niets.
Een leuke anekdote. Ergens in dat geheel draait ook een OpenVMS cluster mee. Dat heeft men al diverse keren geprobeerd te porten naar iets ‘moderns’, dus Unix, Linux of Windows, maar dat is nooit gelukt. Ik werd gevraagd voor het beheerteam van dat cluster, maar bij het gesprek daarover werd van alles besproken, maar niets over dat cluster, en ik vroeg dus waarom dat was. “Ja, dat ding doet het altijd, daar hoeft nooit iets aan te gebeuren” was het antwoord. Ik begrijp dat, het werkt gewoon, dat is ouderwets. Het moet modern zijn, en veelvuldig uitvallen zoals nu gebeurt.
Zeer herkenbaar. Ik heb in het verleden lange tijd mogen communiceren met het UWV en in die periode gold het devies “dubbel genaaid is wel zo stevig” – met andere woorden: alle berichten zorgvuldig monitoren, ontvangstbevestiging vragen en desnoods 2 keer sturen. Wat uiteraard wel weer allemaal extra werk – en traffic – is.
Wel vreemd dat MINDER releases MEER problemen opleveren. Als redelijk ervaren tester weet ik dat gekoppelde systemen vooral problemen geven op de interfaces. Tenzij er bij elke release nieuwe systemen bijkomen (en dus nieuwe koppelvlakken) zou daar nu juist met minder releases winst behaald moeten worden want je hebt minder te maken met schuivende releases van gerelateerde systemen…. Maar ja: bij het UWV is alles anders.
Dan vraag ik me even af of die storing nog gevolgen hebben voor de mensen die verplicht waren om de zaken bij het UWV te melden want die zijn nogal scheutig in het uitdelen van kortingen op uitkeringen als je niet netjes door de je voorgehouden hoepeltjes springt.
Dan vraag je je toch af wanneer er nou eens eindelijk koppen gaan rollen omdat het simpelweg een zootje is daar al jaren lang.
> Het systeem is gebaseerd op een platform dat is geleverd door Siebel Systems, IBM en Ordina.
> Een van de problemen is dat Oracle stopt met het ondersteunen van de software van Siebel
> (door Oracle overgenomen).
IBM serieus nemen? Wie neemt IBM nog serieus? IBM goed zo doorgaan met personeel er uit donderen, mensen willen nu al jullie producten niet meer. Als het aan IBM had gelegen werkten we nu met OS/2 RAP (nog erger dan Windows). Ik neem IBM niet serieus nooit gedaan ook. Een vreemd eend in de bijt een IBM MCA bus? SYSTEMEN VAN 3 TON!!! Twin AX connectors? 380 Volt voor je computer? Een AIT TAPE drive? Client Access? Berichtenverkeer? dot matrixprinters met kettingformulier (uit de oorlog?!?) ? serieus? WTF?!? Doe gewoon NORMAAL IBM!!! Dan heb ik het nog niet eens over dat stomme commandotaaltje van hun met die achterlijke 3 letters. Welke schizofreen heeft dat bedacht?
Al kreeg ik een IBM computer GRATIS dan NOG WILDE IK HEM NIET. IBM KOMT ER BIJ MIJ NIET IN. NEVER. Dus je kunt op je kop gaan staan. Kun je lang gaan staan. En word je al ziek? IBM ik wel van jou wet van Murphy, die komt meer dan de strot uit.