Computerbedrijf Box, sinds vier jaar actief in Nederland, bouwt met haar content management platform aan een trouwe schare fans, zeker nu de integratie met Microsoft Office 365 rond is. In plaats van OneDrive en Sharepoint wordt Box aan Office 365 gekoppeld. Salesconsultant Sander Hofman is duidelijk over de voordelen: “IT-managers halen meer rendement uit investeringen in Office 365, business-managers delen en bewerken informatie met alle ketenpartners.”
Waarom zouden grote Nederlandse bedrijven eigenlijk kiezen voor het content management platform van Box? Het aanbod van leveranciers is immers nu al gigantisch. En de waan van de dag eist al alle tijd op. Nou, het lijkt erop dat dit Amerikaanse bedrijf, wederom een Silicon Valley-unicorn, een intelligente mix van eenvoud, veiligheid en financieel rendement heeft samengesteld. Dat Box dit zelf van de daken schreeuwt is niet zo interessant. Dat invloedrijke Nederlandse bedrijven ervoor kiezen, is wel veelzeggend.
Salesconsultant Sander Hofman: “Een van onze klanten is een groot Nederlands ingenieursbureau. Zij werken volledig in Box. 3D-tekeningen van grote projecten worden in Box gedeeld en bewerkt, samen met alle ketenpartners. Hebben die partners geen licentie? Dan krijgen ze er een gratis van ons.” Hofman ging anderhalf jaar geleden bij Box aan de slag. Vooral het aspect van centraal content delen op een veilige, eenvoudige en controleerbare manier trok hem aan. Hofman: “Juist daar hebben bedrijven behoefte aan. Mailbestanden vormen nog steeds het grootste risico op lekken van strategische informatie. Dat is niet meer van deze tijd, vinden wij.”
Microsoft èn Google
Met Box kunt u veilig en snel werken in een afgeschermde omgeving. Het maakt niet uit in welke branche u zich begeeft. U kunt het zo gek niet bedenken of het kan gedeeld en samen bewerkt worden. Röntgenfoto’s? MRI-scans? CAD-bouwtekeningen? You name it. En sinds de integratie met Microsoft Office 365 zijn de mogelijkheden alleen maar toegenomen. Deze integratie zorgt dat medewerkers van een bedrijf in het Box-platform kunnen switchen naar bijvoorbeeld Word, Excel of Powerpoint. ‘Afgeschermde omgeving’ klinkt misschien rigide maar van afgebakende grenzen is eigenlijk geen sprake. Ook Android, Ios en Mac OS voelen zich thuis bij Box.
Hofman over afbakenen en toch open zijn: “Wij werken samen met tal van grote spelers in Silicon Valley. En dat is redelijk uniek. Op onze jaarlijkse conferentie in San Francisco stonden Google, Microsoft, IBM èn Amazon op het podium, dat was nog nooit eerder vertoond. Ook Facebook en Adobe zijn onze partners. We laten hen doen waar ze goed in zijn, en zij maken gebruik van onze sterke punten. Wat barrières wegnemen betreft: wij stellen dat IT-diensten uitwisselbaar zijn. IT is zó veranderd dat langdurige contracten niet meer nodig zijn. Over drie jaar zijn er weer andere producten.”
Nederlands maatwerk… niet nodig
Inmiddels is Box begonnen aan een serieuze opmars om Nederlandse bedrijven mee te krijgen. Aan welke organisaties moeten we denken? Hofman: “Banken en verzekeraars, bouw- en energiebedrijven, retailers en disruptors zoals Uber. Eigenlijk iedere organisatie die op een eenvoudige, veilige en controleerbare manier content wil verwerken en delen. Ons werk bestaat meestal voor 75 procent uit changemanagement en voor 25 procent uit technologie. We proberen een omslag in het denken voor elkaar te krijgen. Als bedrijven zien hoe snel en makkelijk het werkt, volgt de rest vaak vanzelf.”
De technologie is redelijk simpel. Bedrijven kunnen de standaard-programma’s van Box gebruiken, maar desgewenst ook met behulp van een API hun eigen applicaties aan Box koppelen. Dat vraagt overigens wel flink wat overredingskracht van de salesconsultants. Hofman: “Nederlandse bedrijven willen veel zelf oplossen door maatwerk te bouwen. Nou, dat hoeft echt niet.”
EFSS
Hofman schat dat er wereldwijd zo’n 250 bedrijven actief zijn op het gebied van Enterprise File Sync and Share (EFSS), waarin ook Box zich begeeft. Hofman: “De meesten doen weinig aan veiligheid en controle. Daar zijn wij juist sterk in. Volgens ons is die controle essentieel. Digitale content is net water, het gaat waar het wil. Datalekken zijn niet te voorkomen en strategische informatie komt op straat, met hoge boetes als gevolg. Wij denken dat EFSS in de huidige vorm zijn langste tijd heeft gehad. Wij gaan een stap verder met een gecontroleerd eco-systeem. We reduceren complexiteit en leggen de verantwoordelijkheid daar neer waar die hoort: bij de business-managers.”
Het klikt leuk, maar worden de OpenStandaarden, zoals die binnen de EU gedefinieerd zijn, ook volledig ondersteund?
Wanneer dit niet ondersteund wordt, dan kan/mag het niet gebruikt worden door overheden en gesubsidieerde instellingen.
Dus geen .DOC en .DOCx, maar PDF en ODF.
Beste Ron dank voor je reactie, Box ondersteund ook de OpenStandaarden. Voor een volledige lijst van de bestandstype die we ondersteunen verwijs is je graag naar het volgende artikel op onze website. https://community.box.com/t5/Managing-Your-Content/What-file-types-and-fonts-are-supported-by-Box-s-Content-Preview/ta-p/327
Bedankt Sander.
Het is nuttige informatie en v.w.b. de OpenStandaarden valt het niet tegen !