Alle mooie woorden van leveranciers en consultants ten spijt, is ‘de cloud’ anno 2016 nog altijd niet mainstream. Althans, dat was de hypothese die ik een paar weken geleden op deze site in het artikel ‘De cloud is nog steeds niet mainstream' wilde testen. Gewapend met twaalf mogelijke redenen om (voorlopig nog) geen gebruik te maken van public cloud services, vroeg ik de lezers van Computable en mensen in mijn eigen netwerk (in binnen- en buitenland) om een online survey te beantwoorden.
Het voornaamste doel was om te achterhalen wat nu eigenlijk echt de grootste bezwaren en/of pijnpunten zijn tegen, en bij het gebruik van publieke cloud services. De antwoorden van de 138 respondenten schetsen een interessant beeld.
En dat is: de cloud heeft nog altijd een paar serieuze issues.
Het gebruik van public cloud services
Eerst ging de vragenlijst in op het huidige gebruik van public cloud services. Ruim acht op de tien (81 procent) van de ondervraagden maken inmiddels gebruik van een public cloud service. Verreweg het populairste is SaaS (90 procent), gevolgd door IaaS (54 procent), PaaS (32 procent) en DaaS (22 procent). Vooralsnog geen verrassingen; SaaS leidt de weg, maar volgens Gartner zit ook IaaS aardig in de lift, met een geschatte groei van ruim 30 procent tegen 2020 – iets wat ook duidelijk naar voren komt in de resultaten.
Wel opvallend is dat Microsoft Azure verreweg de meest populaire cloud provider is. En niet zo’n beetje ook; Azure wordt door 80 procent van de respondenten genoemd. De nummer twee, Amazon volgt met slechts 33 procent. De sterke voorkeur voor Microsoft kan te maken hebben met de geografische spreiding van de respondenten. Meer dan driekwart van de ondervraagden komt uit Europa. Als er meer respondenten waren geweest in de VS, Azië en Australië, dan was het aandeel Amazon wellicht groter geweest.
Redenen om (niet) over te stappen
En dan waar het eigenlijk om te doen was; de voornaamste bezwaren. Privacy en eigendom van de data vormen verreweg de grootste drempel naar de cloud, genoemd door 62 procent van de specialisten. Security volgt met 42 procent, daarna de wettelijke restricties op het verplaatsten van data naar de cloud (39 procent).
Redenen die het minst vaak genoemd worden zijn een gebrek aan support van de provider (3 procent) en het niet in lijn zijn met de overall strategie van de organisatie (9 procent).
De voornaamste redenen om wél over te stappen naar de cloud, zijn met name flexibiliteit voor de eindgebruiker (werken vanaf elk device op elke plek, genoemd door 57 procent), kostenbesparing (51 procent) en flexibiliteit in het up- en downscalen van capaciteit (49 procent).
Ondanks alle mogelijke bezwaren, vindt het merendeel van de respondenten die al in productie zijn dat de cloud voldoet aan hun verwachtingen: zeven op de acht mensen zijn tevreden. Een tegenvallende performance wordt hierbij het vaakst genoemd als reden om ontevreden te zijn (26 procent).
In het onderzoek werd ook gevraagd naar de belangrijkste zaken die zouden moeten worden aangepakt als het gaat om public cloud services. Drie thema’s komen vaak naar voren:
- De integratie tussen on-premises oplossingen en public cloud services – de mogelijkheid om workloads heen en weer te verplaatsen (59 procent)
- De connectie tussen on-premises oplossingen en public cloud services – meer behoefte aan directe, hoge snelheid en ‘low latency’ internetverbindingen (58 procent)
- Data security, veiligheid, encryptie en integriteit (51 procent)
Opvallend is het dat security hier niet het hoogst scoort, terwijl dit over het algemeen wel als een van de voornaamste bezwaren wordt gezien tegen het gebruik van publieke cloud services.
Is de toekomst cloud-only?
In mijn eerste blog gaf ik te kennen dat het naar mijn idee nog jaren gaat duren voordat de cloud echt mainstream is en dat een cloud-only toekomst er waarschijnlijk nooit gaat komen. Toch blijkt nog altijd 36 procent van de respondenten te geloven in een cloud-only toekomst, over tien tot vijftien jaar. Voor de non-believers zijn de voornaamste redenen dat public cloud services niet in alle bedrijfsstrategieën passen (67 procent) en dat er altijd bezwaren zullen zijn en blijven op het gebied van vertrouwen en data security (59 procent).
Persoonlijk geloof ik niet dat on-premises gaat verdwijnen. Maar zelfs als de hierboven genoemde 36 procent gelijk heeft, of krijgt, dan is naar mijn idee tien tot vijftien jaar een behoorlijk korte tijd om alle bezwaren, zorgen en technische restricties die er nu (nog) leven volledig weg te nemen – waarschijnlijk te krap.
Bas van Kaam, senior management consultant bij Detron
Rapport
Het volledige onderzoeksrapport is gratis te downloaden op mijn site. Daarin komen nog verschillende andere resultaten naar voren, zoals de regels rondom het gebruik van gratis public cloud services als Onedrive, Google Drive, Dropbox en iCloud, de meningen van diverse experts rondom de recente aankondigingen van Microsoft en Citrix (XenApp Express vervangt Azure RemoteApp en Windows 10 VDI vanuit de Azure-cloud) en meer.
Gisteren was ik op een summit van de Dutch chapter van Cloud Security Alliance op het hoofdkantoor van IBM Nederland. Daar waren twee banken aanwezig KBC en ABN Amro die beide al naar de “cloud” aan het verhuizen zijn. Vooral KBC had een zeer aansprekend verhaal over hoe zij bijna alle data in Azure en O365 hebben gezet. Alleen bepaalde zeer kritische data en de bank mainframe transacties staan er niet in. Het move naar de cloud van Microsoft was *vooral* om de veiligheid te verhogen.
Dus dat er bedrijven huiverig zijn voor de cloud komt vooral voort uit onwetendheid, onkunde, kennisgebrek en politieke agenda’s, al klinkt dat wat negatief.
De lessen van KBC’s waren zeer positief ingesteld. Communiceer met je toezichthouder, praat met stakeholders en sta open om wat te leren.
Andere sprekers gaven vooral aan dat de basis begint bij identity management….
Henri,
“Dus dat er bedrijven huiverig zijn voor de cloud komt vooral voort uit onwetendheid, onkunde, kennisgebrek en politieke agenda’s. ”
Merkwaardige conclusie.
Wat er gebeurt is dat bedrijven iets doen en er een mooi verhaal bij hebben. Maakt daarbij niet zoveel uit of dat nou insourcing, outsourcing, ontslag, recruiting, actie, reactie, BDUF, prototyping, jong, oud, bleeding edge, proven technoglogy, eigen personeel, inhuur, public, private, ITIL, dynamisch, remote cloud, on-prem is.
Jij Dino 🙂
Business wise is het wenselijk als dingen makkelijker gaan met een hogere mate van wendbaarheid en wellicht ook nog tegen een beter kostenplaatje als je verborgen kosten van de in mijn ogen ouderwetse IT meeneemt.
Zeker grote instellingen leven nog vaak met het idee dat een move naar de cloud in hun geval niet kan. Dit verhaal op de CSA summit schetst een ander beeld dat ook banken voor een groot deel kunnen profiteren van de cloud.
Merkwaardige conclusie is dan vooral in de “eye of the beholder” 🙂
We moeten allemaal naar de cloud! Niet omdat het moet, maar omdat het kan!
Aldus Conner McCloud van de clan McCloud! 🙂
Technicus: And I cannot die!
Hmmm, Microsoft biedt de zeer “groten” onder de bedrijven toch een mogelijkheid om hun eigen Azure te draaien…. Als ik dit zo lees is men toch meer “as usual” bezig met outsourcen dan met haar proces optimalisatie. In Dino’s kritiek schuilt toch enige vorm van waarheid ben ik bang!
Bankiers hebben gewoon ook heel veel legacy natuurlijk, en daar komt men zo maar niet van af!
En wat zou er gebeuren wanneer de beschikbaar gesteld bandbreedte op de locaties (providers) nou in een keer in prijs verdubbeld. Wie gaat dat krachtenspel regelen…? Telecommers hebben altijd al geweten hoe men een monopolie positie moet uitnutten…
Ron, sorry, maar dat is het punt niet. Het punt is dat ook grote bedrijven gebruiken *kunnen* maken van een publieke clouddienst. Of het gewenst is, wat de risico’s zijn, hoe je omgaat met legacy, hoe je een exit doet als dit nodig is, staat daar los van.
“En dan waar het eigenlijk om te doen was; de voornaamste bezwaren. Privacy en eigendom van de data vormen verreweg de grootste drempel naar de cloud, genoemd door 62 procent van de specialisten. Security volgt met 42 procent, daarna de wettelijke restricties op het verplaatsten van data naar de cloud (39 procent).”
Dat is de essentie van antwoorden waarom bedrijven huiverig zijn en wat nu blijkt door bedrijven die daadwerkelijk de moeite hebben genomen is dat de cloud de veiligheid (en privacy) verhoogt en de wettelijke restricties een goed te nemen horde is.
Je kunt er van alles van vinden en heerlijk vast blijven houden aan je mening zoals je die hebt, je zult alleen zien dat die mening er steeds minder toe doet…
Als nu al een derde van de respondenten geloofd in een cloud-only toekomst, terwijl we in een early-adaptor fase zitten? Dan zal het erg hard gaan de komende jaren. En ik geloof wel in een cloud only toekomst, wie wil er nu nog een eigen datacenter? Je bereikt nooit de schaal, bedieningsgemak en de innovatie snelheid van cloudproviders zoals Amazon.
Er zijn zeker nog een aantal hobbels te nemen als een organisatie naar de cloud wil, maar betreft vooraal het aanpassen van de mindset. Is data in het eigen domein wel zo veilig en is de security binnen het eigen domein wel op orde en kan ik nu makkelijk mijn naar een ander datacenter verplaatsen bij uitval of een probleem met een provider? Allemaal goede vragen die eerst maar eens voor het eigen domein moeten worden opgelost en vervolgens maar eens kijken hoe je dat in de cloud kan bereiken. De meesten zullen zien dat je in de cloud meer opties hebt om je IT diensten aan te beiden.
Ik begrijp waar de twijfels over de veiligheid vandaan komen. Alleen sinds wij volledig zijn overstapt naar de cloud wil ik nooit meer terug. Zodra je een veilige cloudprovider heb gevonden (lees: wij kozen voor http://www.vboxxcloud.nl) wordt het onderling samenwerken zoveel makkelijker en raak je bestanden nooit meer kwijt. Ik raad iedereen aan om over te stappen naar de cloud, maar het moet wel een bewuste keuze zijn!