Linus Torvalds ziet ARM niet x86 overtroeven, vanwege open hardware. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Linux-schepper Linus Torvalds is niet zo positief over de vooruitzichten van het ARM-processorplatform. Hij geeft die energiezuinige chips niet veel kans om het krachtige x86-platform te overtroeven. De reden hiervoor? Het feit dat er rondom x86-processors een heel ecosysteem aan open hardware bestaat met dito standaarden. Volgens Torvalds ziet het er niet naar uit dat ARM dit gaat evenaren.
Het gaat de hoogste ‘baas’ van Linux hierbij niet om de openheid van de processorinstructies en de kern van de chip – hoewel daar ook op valt af te dingen. ‘Het is een factor waar mensen nogal gefixeerd op zijn, maar uiteindelijk doet dat er niet toe. Wat er toe doet is de infrastructuur rondom de instructieset. x86 heeft dat en het heeft heel veel niveaus.’ ARM-hardware doet het goed in de mobiele markt, maar als platform is het niet bepaald volwassen, aldus Torvalds. Hij noemt de ARM-microcomputer Raspberry Pi ‘een stuk speelgoed’ en ziet ARM niet x86 overtroeven. Wat vind jij?
Volgens mij was dit precies de reactie van IT professionals in de jaren 80 over de x86 architectuur tov mainframe architectuur. ‘speelgoed’. Misschien hadden ze gelijk, maar kinderen worden volwassen zo ook hun speelgoed.
Je kunt mijn eerdere reactie in de link die Jasper in zijn stukje heeft staan lezen.
De Intel x86 instructieset is niet open, de ARM instructieset wel.
De Raspberry Pi is leuk speelgoed, maar het gehele computertje is goedkoper dan de goedkoopste Intel chip. Zet een serieuze ARM chip in een Rasberry Pi-achtig apparaat, dan is het meer dan een leuk speeltje. Kijk maar eens hoe bv de Apple A10 presteert, dat is een processor die niet voor de top van Intel’s low power processoren onderdoet. En de te verwachten A10X zou er de vloer mee aanvegen (https://www.techtastic.nl/tablets/apple-a10x-soc-voor-nieuwe-ipads-blaast-concurrentie-omver/). En Samsung zit nooit ver bij Apple vandaan, dus ook in het kamp van de octacore ARM SoC’s zit voldoende potentie.
Met andere woorden: ARM doet het goed, het is toch echt het speelgoedstadium ruimschoots voorbij!