Online erp-leverancier NetSuite verwacht dit jaar zo’n 965 miljoen dollar omzet binnen te halen met zijn op abonnementen gebaseerde cloudsoftware. Het Amerikaanse enterprise resource planning (erp)-softwarebedrijf denkt snel de magische grens van één miljard dollar te overschrijden. Daarmee nestelt Netsuite zich in de top van de grootste erp-softwareleveranciers.
Dit meldde topman Zach Nelson op de in Londen georganiseerde klanten- en partnerdag SuiteConnect. NetSuite, met het hoofdkantoor in San Mateo (Californië), behaalde in 2015 een omzet van 741 miljoen dollar. Bij het bedrijf werken inmiddels wereldwijd bijna vijfduizend man. Zo’n dertigduizend organisaties gebruiken de software.
NetSuite is in 1992 opgericht door softwareontwikkelaar Evan Goldberg (toen nog onder de naam Netledger). Goldberg is de huidige chief technology officer. Het bedrijf heeft een nauwe relatie met Oracle; topman Larry Elisson investeerde in 1998 fors in het bedrijf. Dit jaar maakte Oracle bekend het beursgenoteerde NetSuite voor 9,3 miljard dollar te willen overnemen, maar dat stuit vooralsnog op tegenstand van de aandeelhouders. Op het SuiteConnect-evenement wilde het management van het bedrijf hier niet op in gaan.
Europa
NetSuite biedt functionaliteit voor erp, crm (customer relationship management/klantrelatiebeheer) en e-commerce aan vanuit één cloudproductsuite. Volgens topman Nelson is het bedrijf samen met Workday de enige grote cloud-erp-speler. Het bedrijf kent inderdaad indrukwekkende groeicijfers – in de afgelopen zestien kwartalen stijgingen van 30 procent of meer -, al is er nog geen nettowinst geboekt (2015: -124,7 miljoen dollar).
Hoewel NetSuite wereldwijd actief is, komt het merendeel van de omzet van Amerikaanse bodem. De naamsbekendheid van de cloud-erp-leverancier is onder meer in Europa nog niet heel groot. Volgens Mark Woodhams, die de activiteiten in Europa, Midden-Oosten en Afrika onder zijn hoede heeft, wordt er volop geïnvesteerd in de vestigingen in Frankrijk, Benelux en Scandinavië. Duitsland volgt later. Begin 2017 wordt bekend gemaakt wie het Nederlandse kantoor, dat eerder dit jaar in Amsterdam is geopend, gaat leiden.
Klanten
De erp-leverancier haalde dit jaar een aantal klanten binnen, zoals Transavia, Esomar, Qardio en recent Europe Watch uit Nederland, en het Belgische Zembro. Op het SuiteConnect-congres gaven nog de Nederlandse klanten Secrid (leverancier van beveiligde portemonnees en kaarthouders) en Bynder (onlinemarketingplatform) een toelichting op waarom zij gekozen hebben voor deze cloudsoftwareleverancier. Beide bedrijven roemden de flexibiliteit van de software, de mogelijkheid om zelf zaken aan te passen op de eigen bedrijfsvoering en het door NetSuite meenemen van deze ‘extensions’ in een upgrade.
NetSuite nam eind vorig jaar twee Europese datacentra, in Amsterdam (van Telecity; inmiddels verkocht aan Digital Realty) en in het Ierse Dublin, in gebruik. Deze dienen de groei in Europa te ondersteunen. Implementatiepartners in de Benelux zijn voor grootzakelijke klanten Capgemini en Deloitte. Daarnaast zijn er al een paar partners voor het mkb actief, zoals E-Litt dat de implementaties bij onder andere Esomar, Sercid en Europe Watch Group begeleidde, en Erp Fast Forward.