Multimediabedrijf RTL Nederland moest voorheen wekelijks containers vol dvd’s verwerken. Het uitzoeken, delen en beoordelen van nieuwe programma’s was een tijd- en geldverslindende keten. RTL kwam uit bij MediaLab, dat het proces volledig automatiseerde. Een maatwerkoplossing waar gebruikers plezier van hebben en de kostbare formats veilig in zijn. Voor de jury van de Computable Awards 2016 aanleiding om deze interne transformatie te nomineren in de categorie Digital Innovation of the year.
De enorme ladingen dvd’s die RTL wekelijks binnen kreeg, moesten zo snel mogelijk worden gescreend op content. Dagelijks werden er postzakken geleegd om te zien of er beeldmateriaal bij zat dat eventueel geschikt was voor uitzending op één van de eigen zenders. Vervolgens moesten de betreffende tapes met diverse deskundigen worden gedeeld om snel tot een beslissing te komen over de bruikbaarheid van de beelden. Al met al een zeer arbeidsintensief proces, dat veel geld kostte.
Het bedrijf besloot korte metten te maken met het gedoe rondom de inname, distributie en screening van de opnames. Een nieuwe, geautomatiseerde oplossing moest al het ‘handwerk’ gaan vervangen, zodat producenten hun nieuwe formats probleemloos konden aanleveren en RTL ze, zowel intern als met sponsoren, eenvoudig konden delen en bekijken. Dat laatste was een dringende wens van de business.
Professioneel intern videokanaal
RTL vroeg MediaLab naar zijn probleem te kijken en met een oplossing te komen. Een bestaand platform werd niet geschikt geacht, simpelweg omdat RTL niet kon zien hoe het was geregeld. Een ftp-omgeving zou daarnaast te veel problemen opleveren. RTL wilde een oplossing die 100 procent dedicated zou zijn. De aangereikte oplossing van MediaLab bestond uit hoogstaande techniek, waardoor een professioneel intern videokanaal werd gerealiseerd dat louter toegankelijk is voor wie geautoriseerd is.
De standaardoplossing van MediaLab sloot aan op de wensen van RTL. Alleen wilde RTL wel een eigen hardwareplatform. Uiteindelijk heeft MediaLab een stukje maatwerk verzorgd voor de aansluiting met de workflow, zodat RTL zowel mensen intern als klanten buiten de deur goed kan bedienen. Ook het zelf eigenaar blijven van de techniek was een vereiste. De hele oplossing bevindt zich on premise. Naast het versimpelen van het beoordelingsproces was ook veiligheid een belangrijke afweging om voor een eigen omgeving te kiezen.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2016 meent dat RTL Nederland een behoorlijke transformatie heeft doorgevoerd in zijn kernproces in dvd’s. Het is een knappe en technologische transformatie ook, maar het effect op de klant is in deze case van ondergeschikt belang. Het is dan ook vooral een interne digitale transformatie. Wel zit er een maatschappelijk component in doordat er geen auto’s meer hoeven te rijden om dvd’s te vervoeren, waardoor de uitstoot van kooldioxide wordt teruggebracht. De jury van de Computable Awards 2016 eert RTL Nederland met een nominatie in de categorie Digital Innovation of the year.