Het Landelijk Schakelpunt (LSP) maakt het voor ziekenhuizen en andere instellingen mogelijk om elektronische medicatievoorschriften naar apotheken te sturen. De nieuwe functionaliteit werd in een pilot getest en is naar verwachting begin 2017 landelijk beschikbaar.
Na de zomer startten Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), het Regionaal ZorgCommunicatie Centrum (RZCC), het Máxima Medisch Centrum en vier apotheken (De Run, De Karpen, Lingmont en Heikant) een pilot rondom elektronische medicatievoorschriften.
Tijdens de pilot werd een koppeling gemaakt tussen het ziekenhuisinformatiesysteem (zis)-systeem van het Máxima Medisch Centrum (EZIS van Chipsoft) en het CGM-apotheeksysteem van de vier apotheken. Er werd getest of de informatie uit het voorschrift goed terecht komt bij de apotheek en wat het gebruik van deze functionaliteit betekent voor de werkprocessen van de voorschrijver en de apotheek.
De betrokken medisch specialisten van Máxima Medisch Centrum en de deelnemende poliklinische en openbare apotheken zijn tevreden met de uitkomsten van de pilot. De nieuwe functionaliteit vereenvoudigt het proces voor apotheken, vermindert de kans op fouten en verkort de wachttijden voor patiënten aan de balie.
Landelijke uitrol
Na afronding van de pilot wordt de nieuwe LSP-functionaliteit landelijk uitgerold. In eerste instantie wordt de ingebruikname beperkt tot ziekenhuizen en instellingen die met EZIS van Chipsoft werken en openbare en poliklinische apotheken die CGM Apotheek gebruiken.
Naar verwachting kunnen de ziekenhuizen begin 2017 de nieuwe functionaliteit in gebruik nemen. Het is nog niet bekend wanneer ook de andere apotheekinformatiesystemen elektronische voorschriften vanuit ziekenhuizen kunnen ontvangen.
Helaas niets nieuws, in Rotterdam word al enkele jaren met dergelijke systemen tussen ziekenhuizen, huisartsen en apotheken gewerkt.
Het betreft slechts een vooraankondiging van een recept. De elektronische handtekening van de voorschrijver ontbreekt. De patiënt zal ook nog zelf met het papieren recept naar de apotheek moeten gaan. Hooguit weet de apotheek wat eerder dan voorheen dat er een bepaald recept aankomt en kan al iets uitzoeken aan interacties etc. Een definitief elektronisch recept vanuit het ziekenhuis naar de apotheek kan nog lang op zich laten wachten. Daarvoor moet elke voorschrijver in het ziekenhuis een eigen AGB-code hebben. De specialisten hebben die wel, maar de vele arts-assistenten, al dan niet in opleiding, zijn een vlottende bevolking van het ziekenhuis en hebben geen eigen AGB-codes. Ze werken onder mandaat van een specialist. Recepten en specialistenbrieven dragen altijd de AGB-code van specialisten als ze elektronisch vanuit een ziekenhuis verstuurd worden, omdat de arts-assistenten die AGB-code ontberen. Door ontbreken van eigen AGB-codes van arts-assistenten is de voorschrijver nu nooit direct elektronisch achterhaalbaar. Pas als alle voorschrijvende artsen in het ziekenhuis identificeerbaar zijn met een eigen AGB-code( of wat daar ooit voor in de plaats komt) kan een echt elektronisch recept verstuurd worden via het LSP naar de apotheek. Er zal nog veel water door de Rijn moet stromen voor zoiets gerealiseerd is. Het is beslist niet een detail zoals de PR-man van VZVZ Alf Zwilling in andere media zei over deze “nieuwe functionaliteit”. Bovendien is het slechts met 1 ziekenhuissysteem uitgezocht en 1 apotheeksysteem. Er zijn in totaal zo’n zes a zeven verschillende ziekenhuissystemen en 3 verschillende apotheeksystemen. Andere LSP-functionaliteit zoals het medicatieoverzicht dat door huisartsen opgevraagd kan worden via het LSP laat zien dat het lang duurt voor alle huisartssystemen zoiets kunnen.