Amazon Web Services heeft dit jaar veel nieuwe features uitgebracht. ‘We brengen altijd nieuwe toepassingen uit op basis van de input van onze klanten’, aldus Emea ‘chief evangelist’ Ian Massingham tijdens de AWS Enterprise Summit die onlangs gehouden werd. Wij spreken met Simon Jagers, oprichter van start-up Semiotic Labs, en met it-manager Kees Jansen van Aviko over hun ervaringen met de cloud-aanbieder.
Simon Jagers is de oprichter van start-up Semiotic Labs. Voor hij voor zichzelf begon, werkte hij onder meer als it’er voor EMC en Oracle. Hij is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en algoritmes en besloot algoritmes los te laten op onderhoudsvraagstukken. ‘Dit is zeker geen sexy bedrijfsonderdeel, dus de concurrentie viel mee’, lacht Jagers. Zijn eerste opdracht was het voorspellen of een treinwissel gezond was of niet voor bouw- en spoorbedrijf Strukton. Ondertussen werkt hij voor bedrijven als Tata Steel en energieleverancier Engie en werken er in totaal zes mensen bij zijn onderneming. Jagers geeft aan dat hij op zoek is naar meer mensen zodat Semiotic Labs mee kan groeien met de vraag.
Helden van de economie: elektromotoren
Volgens Jagers zijn elektromotoren de onbezongen ‘helden’ van de economie die veel processen in gang houden. Deze motoren zijn echter gevoelig voor storingen en daarom besloot hij juist hierin te specialiseren. ‘We genereren data vanuit sensoren en kunnen hierdoor één tot twaalf maanden van tevoren voorspellen of een elektromotor stuk gaat. De focus ligt op de betrouwbaarheid van de voorspelling en het wegnemen van onzekerheden. We leveren niet alleen monitoring, maar samen met onze partners ‘uptime as a serivce’: een draaiende as voor een vast bedrag per maand.’
Keuze voor AWS
Voor de Semiotic Labs-oprichter was het direct duidelijk dat de opslag in de cloud moest gebeuren. ‘Ik heb gekeken naar Google en Azure, maar AWS is op dit gebied het grootst en speelt het snelst in op nieuwe ontwikkelingen zoals deep learning en verfijnde algoritmes. Daarnaast heeft het bedrijf de meeste ervaring op het gebied van cloud. We worden ontlast door AWS, zodat we ons volledig kunnen richten op onze core business: het ontwikkelen van algoritmes en applicaties. Door de keuze voor de cloud moesten we niet investeren in hardware en door het pay-per-use model, konden we ons bedrijf sneller ontwikkelen en betere applicaties leveren. Het enige dat wat mij betreft beter kan is een frissere look en feel, voor de rest is het heerlijk om ’s nachts geen zorgen te hebben over onze bedrijfsdata’, aldus Jagers.
SAP-software invoeren in China
De keuze voor AWS van aardappelverwerker Aviko kwam voort uit de implementatie van SAP-software in China. ‘We hebben een aardappelfabriek in de Chinese provincie Binnen-Mongolië en exporteren zelf friet naar China. Om de verkoop en logistieke stromen te managen, wilden we het erp-systeem van SAP in China introduceren. Het inloggen in China op het Europese netwerk mislukte namelijk steeds, ook door de instabiliteit van het internet in het land’, aldus it-manager Kees Jansen.
Eind april 2016 was het zover en werd de data verhuisd naar de AWS cloudservice. Jansen: ‘Het was een enorme haastklus, want we wilden binnen drie maanden live. Een expert overtuigde ons om met AWS in zee te gaan en we zijn er zeer tevreden mee. In drie weken was er namelijk een volledige SAP-omgeving neergezet die operationeel running was. Hierdoor zijn we ook klaar om verder te groeien.’
SAP in Beijing
De SAP-systemen lopen nu op de AWS-cloud in China. Het huidige SAP erp-systeem wordt gekopieerd vanuit Nederland naar de AWS-cloud in China. De it-manager: ‘De Chinese collega’s kunnen nu vierentwintig uur per dag inloggen op het SAP-systeem. We hebben zelf geen kennis van AWS en daarom zijn we in zee gegaan met partners. Onze partner Aepex ondersteunt ons met het functionele gedeelte van SAP. InQdo, onze andere partner, helpt ons wat betreft AWS-SAP op technisch vlak.’
Client-software nodig
De cloudoplossing van AWS heeft volgens Jansen voor- en nadelen. ‘Het grote voordeel is dat we destijds vlug konden schakelen en onze medewerkers in China nu snel toegang hebben tot SAP. Een nadeel vind ik dat er nog steeds client-software nodig is om de toepassing in de cloud benaderbaar te krijgen vanaf de werkplek’ besluit hij.