Google treedt in de voetsporen van Microsoft met zijn Pixel-smartphones. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Google volgt het Surface-voorbeeld van Microsoft door met zijn eigen hardware te komen voor zijn eigen besturingssysteem. Formeel is Android natuurlijk niet alleen van Google, maar van het Android-samenwerkingsverband Open Handset Alliance (OHA). In de praktijk trekt de internetreus sterk aan de touwtjes.
Nu, met de onthulling van eigen Android-smartphones, imiteert Google zijn grote voorganger van het pc-tijdperk: Microsoft. De Android-maker zet daarmee de relaties met toestelfabrikanten als Samsung onder druk. Wellicht kunnen de smartphonemakers – net als eerder de pc-producenten – niet echt iets ondernemen tegen hun nieuwe hardwareconcurrent. Op de langere termijn kan onvrede bij hardwarepartners echter Android ondermijnen, bijvoorbeeld doordat Samsung alsnog serieus werk maakt van Tizen. Wat vind jij?
Android wordt té dominant en dient zo spoedig mogelijk serieuze concurrentie te krijgen.
Android is een regelrechte ramp. Semi open source, beheerst door Google waarvan je de bloatware nauwelijks kunt verwijderen. Een echt open source variatie schijnt niet te lukken, Cyanogenmod slaat niet aan, een “linux” voor smartphone zoals Ubuntu zou een oplossing zijn als het op al die hardware draait.
Voorlopig blijft het modderen met google.
@Johan: Android is al dominant. Het OS voor Google staat, al dan niet voorzien van logge skins, al op 85% van alle telefoons. Tegen de 15% van de telefoons heeft iOS, en er is een procentje dat Windows Mobile heeft.
Android loopt overigens qua betaalde apps flink achter op iOS; blijkbaar vinden Android gebruikers dat alle software gratis moet zijn, en als er moet worden betaald voor een app, dan vissen ze gewoon buiten de Play Store.
@Jan: Dat klopt, Android is een ramp. Er zijn net zoveel verschillende versies van Android als dat er verschillende telefoons zijn. Het is een niet te onderhouden OS. Android telefoons ouder dan een jaar zijn dan ook regelrechte security tijdbommen.
In het topsegment maken 2 merken de dienst uit: Apple en Samsung. Die zetten de standaard, en dat willen de mensen hebben. Mensen zonder geld kunnen niet terecht bij Apple, dus die gaan voor Samsung. De Samsung toestellen van rond de 150 euro zijn regelrechte troep: langzaam, bij introductie al een gedateerde Android versie, die daarna niet meer van updates wordt voorzien. Combineer dat met een groter aandeel illegale / niet gecontroleerde apps, dus apps buiten de Play Store om, dan kun je al niet meer zonder virusscanner. En die toestellen waren al zo traag…
Voor weinig geld (onder de 100 euro) kun je ook goede toestellen kopen, bijvoorbeeld de Lumia toestellen van Microsoft. Deze worden wel voorzien van updates, Windows Mobile wordt bijna net zo goed bijgewerkt als iOS. Echter, vrijwel niemand wil een Lumia toestel hebben. De meeste app-bouwers maken een iOS en een Android versie, en geen WM versie.
Het zal een kip-en-ei probleem zijn: laag marktaandeel WM, weinig apps voor WM, weinig verkochte Lumia telefoons, laag marktaandeel WM.
Er moet een derde grote speler op de mobiele markt komen, of Apple moet goede goedkope (250 euro is voor Apple al goedkoop) toestellen gaan maken. Ik zie het liefst beide.
De simpelste oplossing is als Microsoft zijn mobiele OS eens goed in de markt gaat zetten, de goede telefoons onder de 100 euro hebben ze al. Het OS moet zijn plek veroveren, met een gezonde verzameling apps erbij, die tegelijk met de iOS en Android apps uitkomen.
Tizen van Samsung zie ik niet zitten; alhoewel het ongetwijfeld soepeler zal lopen dan Android met TouchWiz, zit ik niet te wachten op een ander merk-specifiek OS.