De stadscentra van de gemeenten Nijmegen en Zwolle zijn verkozen tot de 'Slimste Binnensteden van 2016'. Nijmegen won de prijs voor 'slimste project van 2016' en Zwolle werd geëerd voor de 'slimste visie van 2016'. Voor de competitie zijn vijftig steden en veertig projecten gejureerd. De competitie van slimste binnensteden wordt georganiseerd door het samenwerkingsverband van bedrijven, overheden en netwerkorganisaties Smart Data City.
Nijmegen kreeg de prijs uitgereikt in de Jaarbeurs Utrecht. De gemeente won voor het project ‘Smart Emissions’. Daarin wordt getest of sensordata van geluid en luchtkwaliteit uit een burger-meet-netwerk inzicht oplevert op lokaal en stadsniveau. De data worden gebruikt als aanvulling op de beschikbare data van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM.
De jury waardeerde Zwolle voor de visie ‘Initiatiefrijk Zwolle’. Dat is bedoeld om burgers en organisaties aan te moedigen initiatieven te ontwikkelen die de stad mooier, beter, leuker en socialer te maken. Ook de nieuwe opzet van de gemeentebegroting, die transparanter moet zijn voor burgers, werd geroemd.
De prijs Slimste Binnenstad is een initiatief van Smart Data City. Dat is een samenwerkingsverband van bedrijven en netwerkorganisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van steden en de inzet van technologie om steden aantrekkelijker, veiliger en economisch sterker te maken.
Twee prijzen
De competitie bestaat sinds 2015. In 2015 won Utrecht. In 2016 is besloten om twee prijzen uit te reiken. Deelnemende gemeenten komen ook aan bod in het RTL 7-programma Smart City TV. Er moet 4500 euro worden neergeteld om een project in de uitzending te krijgen.
Gemeenten zien het tv-programma als kans om hun activiteiten te promoten. Rondom de competitie worden ook themasessies georganiseerd waarin gemeenten kennis en kunde over slimme data- en ict-toepassingen delen.
Note van de organisatie van de verkiezing: De opmerking dat steden €4500 hebben betaald is onjuist. Er is geen enkele financiële bijdrage van de steden geweest om de onafhankelijkheid van de verkiezing te waarborgen. Steden konden zich niet inkopen o.i.d. Onderzoek is gedaan met medewerking van en data uit onafhankelijke bronnen als CBS, Kadaster, RIVM. Meer informatie is te vinden op http://www.slimstebinnenstad.nl.
Beste Hans,
Ik suggereer niet dat gemeenten moeten betalen voor deelname aan de verkiezing.
Ik meld alleen dat er 4500 euro wordt gevraagd voor promotie in de tv-uitzending van RTL 7. Zie link in artikel.
Groet, Pim van der Beek
Áls ze in Nijmegen dan zo slim zouden zijn, dan hadden misschien in plaats van de Emission meten, de 50 of meer stadsbussen per uur die over de promenade rijden er uit kunnen houden.
En voor de rest, kan ik wel een boek volschrijven over de slimheid van de ambtenaren die in het stadhuis ( ook in het centrum) werken. Dat hebben ze zeker overgeslagen voor de prijs.
@ Pim: en dat is helaas niet juist. Gemeenten hebben in 2016 niets betaald. Ook niet voor de smart city uitzendingen op RTL7. Opnames en uitzending zijn door ons gefinancieerd.