De rechtbank Zeeland/West-Brabant heeft Centralpoint in het gelijk gesteld in het kort geding dat de hardwaredienstverlener had aangespannen tegen de gemeente Tilburg. De zaak gaat over de aanbesteding voor servers en bijbehorende diensten. Tilburg had de aanbesteding in eerste instantie voorlopig gegund aan Centralpoint, maar kwam daar op terug en gunde vervolgens aan Scholten Awater. Daarnaast heeft de rechter SLTN gelijk gegeven en de inschrijving van SA ook nog eens als manipulatief bestempeld.
Het betreft perceel 1 (servers) van de aanbestedingsprocedure voor het leveren van hardware; perceel 2 gaat over werkplekapparatuur.
Bij brief van 14 april 2016 heeft de gemeente de opdracht voor perceel 1 voorlopig gegund aan Central Point. Eén van de eisen in het bestek was dat de geselecteerde partij als wederverkoper apparatuur kan aanbieden van diverse fabrikanten. Na een bezwaar van een andere inschrijver dat Centralpoint (of een van zijn onderaannemers) niet ‘in staat zou zijn om rechtsgeldig NetApp-producten te leveren aan de gemeente’ vroeg de gemeente Tilburg om opheldering. Het bedrijf deelde vervolgens mee dat ‘de levering van NetApp-apparatuur geen bestekseis is en dat het voldoen aan de NetApp-eis pas in de uitvoeringsfase hoeft te worden aangetoond.’
Bovendien benadrukte Centralpoint dat het NetApp-apparatuur kan leveren zonder dat sprake is van een overtreding danwel verbod. Het bedrijf kan dat zelf doen of via partner Ten ICT die officieel rechtstreeks mag resellen aan eindgebruikers, zoals de gemeente Tilburg. Volgens Centralpoint mag er zelfs ook als er geen contractuele basis met een toeleverancier bestaat apparatuur via derden worden geleverd. ‘De enige voorwaarde die hieraan is verbonden, is dat dit geen marktprijsafwijking teweeg mag brengen. Hiervan is geen sprake, waardoor enkel op dit punt de bezwaren al terzijde kunnen worden geschoven’, voerde het bedrijf ter verdediging aan.
Onterecht
Toch trok de gemeente de voorlopige gunning aan Central Point in en verklaarde de inschrijving ongeldig. Scholten Awater werd daarna als voorlopige winnaar aangewezen. Volgens Tilburg mag Centralpoint geen Netapp-apparatuur leveren, omdat deze Amerikaanse fabrikant in de partnerovereenkomst met TenICT heeft opgenomen dat in het bovenstaand geval beide bedrijven partner moeten zijn (dus zowel TenICT als Centralpoint). Centralpoint was geen Netapp-partner ten tijde van inschrijving, maar wel sinds 17 mei 2016. Dat is volgens de gemeente te laat.
De voorzieningenrechter stelt Centralpoint echter op twee punten in het gelijk. In het programma van eisen en nota van inlichtingen van de gemeente Tilburg stond bij de uitvoeringseisen vermeld: ‘Na gunning zullen wij u vragen om de actuele partnerstatus per vendor te overleggen.’ Oftewel, de opdrachtnemer diende, na de mededeling van de voorlopige gunning, in de verificatieperiode aan te tonen dat het in staat is de door de gemeente gevraagde apparatuur te leveren. Dat Centralpoint op het moment van inschrijving danwel ten tijde van de mededeling van voorlopige gunning niet in staat zou zijn geweest om NetApp-apparatuur te leveren, doet dan niet ter zaken en is geen reden voor intrekking en het ongeldig verklaren van de inschrijving van Centralpoint, aldus de rechter.
Daarbovenop acht de voorzieningenrechter het toelaatbaar dat Centralpoint de gevraagde NetApp-apparatuur rechtstreeks via TenICT aan de gemeente zou kunnen laten leveren. De rechter heeft dan ook geconcludeerd dat de gemeente Tilburg op onjuiste gronden is overgegaan tot intrekking van de gunningsbeslissing ten gunste van Central Point. Daaruit volgt dat de gemeente niet had over mogen gaan tot voorlopige gunning aan Schoten Awater.
SLTN doet ook duit in zakje
De rechter heeft het gevorderde gebod om de opdracht alsnog aan Central Point te gunnen, echter afgewezen. Daarbij speelt mee dat er tegelijkertijd een kort geding met betrekking tot deze aanbesteding liep dat was aangespannen door een andere meedinger: de SLTN IT Groep. Volgens SLTN is de inschrijving van Scholten Awater (SA) niet rechtsgeldig, moet de voorlopige gunning aan SA daarom van tafel en behoort er een herbeoordeling van de inschrijvingen plaats te vinden. Scholten Awater hanteert namelijk in zijn inschrijving een tarief voor advisering van 0,01 euro en dat is manipulatief en dus verboden, aldus SLTN.
De rechter is daarin meegegaan – Tilburg vroeg namelijk om senior advisering – maar wijst er op dat het aan de gemeente Tilburg is om te bepalen of er een herbeoordeling moet plaatsvinden. Of de gemeente naar aanleiding van de uitspraak dit doet en alsnog aan Centralpoint gunt (of wellicht SLTN), in hoger beroep gaat of een nieuwe aanbesteding uitschrijft, is nog niet duidelijk.