Voor kleine bedrijven betreft de grootste DDoS-gerelateerde uitgavenpost de overuren van de werknemers (17 procent). Bij middelgrote en grote ondernemingen gaan de meeste kosten zitten in de veranderingen in kredietwaardigheids- en verzekeringsratings (respectievelijk 20 procent en 19 procent). Dat blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab en B2B International.
Het onderzoek toont aan dat dit alles gecombineerd de gemiddelde kosten van een DDoS-aanval brengt tot ongeveer 95.000 euro bij kleinere bedrijven. Voor enterprises komt dit zelfs uit op 1,4 miljoen euro. Hierbij wordt wel gemeld dat de hoogte van het bedrag afhangt van de snelheid waarmee de aanslag wordt gedetecteerd. Als een aanval gedurende de eerste 24 uur wordt gedetecteerd worden de kosten bijna gehalveerd in vergelijking met een aanval die pas een dag later wordt ontdekt.
In het tweede kwartaal van 2016 constateerden de onderzoekers dat er DDoS-aanvallen in zeventig landen werden aangetroffen. Hierbij vond ruim 77 procent plaats in China. De langste aanval duurde 291 uur (12,1 dagen). Dat is significant langer dan wat in het vorige kwartaal werd geconstateerd. Die langste aanval duurde namelijk 8,2 dagen.