In de adoptie van breedband-verbindingen raakt Nederland achterop andere landen wereldwijd. Waar we vorig jaar nog goed vertegenwoordigd waren in de top tien op gebied van de minimale snelheid van 10 (plek 4), 15 (plek 6) en 25 Mbps (plek 10), sluiten we dit jaar enkel de top tien met 10 Mbps af. Dat blijkt uit het State of the Internet-rapport van Akamai.
Het State of the Internet-rapport van Akamai geeft inzicht in wereldwijde, regionale en nationale cijfers over de snelheid van internetverbindingen, breedbandadoptie op zowel vaste als mobiele netwerken en gebruik van het IPv6-protocol. Deze data is afkomstig van het Akamai Intelligent Platform en gaat over het tweede kwartaal van 2016.
De wereldwijde adoptie van breedband-verbindingen van minimaal 10 Mbps groeide dit jaar met 34 procent. Gemiddeld heeft 35 procent van de IPv4-adressen minimaal deze snelheid. Nederland sluit de top 10 af met een gemiddelde van 63 procent. Dat is een stijging van 8,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Toen had 60 procent van al het internetverkeer minimaal 10 Mbps. De koploper wereldwijd is Zuid- Korea, daar gaat 79 procent minimaal met deze snelheid.
Uit de top 10
Gekeken naar de adoptie van verbindingen op minimaal 15 constateert Akamai een groei van 54 procent: 21 procent van de verbindingen wereldwijd heeft minimaal deze snelheid. Vorig jaar bekleedde Nederland hier de zesde plek met 32 procent. Nu is het uit de top tien verdwenen.
Op gebied van verbindingssnelheden van minimaal 25 Mbps is Nederland ook uit de top tien verdwenen. Vorig jaar sloot Nederland de lijst af en had 10 procent van het internetverkeer minimaal deze snelheid. Wel staan dit kwartaal voor het eerst zes Europese landen in de wereldwijde top 10. Het betreft Noorwegen (nummer 2), Zweden (nummer 4), Litouwen (nummer 5), Zwitserland (nummer 6), Finland (nummer 7) en Denemarken (nummer 10). Zuid Korea staat met stip op nummer 1 in deze lijst.
Gemiddelde verbindingssnelheid
Gekeken naar de wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid constateert Akamai in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016 een daling van 2,3 procent. De gemiddelde snelheid is nu 6,1 Mbps. In Nederland wordt dit kwartaal een daling van 5,2 procent geconstateerd, waarmee het uit de top 10 verdwijnt.
De jaar-op-jaar veranderingen in gemiddelde verbindingssnelheden zijn wel positief. Daar werd wereldwijd een stijging van 14 procent geconstateerd. Binnen Europa vond overal, behalve in Ierland, een stijging plaats. De grootste groei werd gemeten in Noorwegen (20.1 Mbps) en Kroatië (7.7 Mbps) die beide met 55 procent groeiden. De kleinste groei op jaarbasis is gemeten in Nederland, dat met 17.0 Mbps een groei had van 8,7 procent.
IPv6
België blijft heer en meester in de adoptie van IPv6. Zeker 38 procent van de verbindingen met Akamai gebruikt dit protocol. Dat is een groei van 5,1 procent vergeleken met het vorige kwartaal. Met 20 procent was de groei in het gebruik van het IPv6-protocol het afgelopen kwartaal het grootst in Frankrijk.