HP Inc. blokkeert inktcartridges van derden, omdat het wel moet. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
HP Inc. heeft stof doen opwaaien met zijn blokkade van inktcartridges van derde leveranciers. Bepaalde HP-inkjetprinters weigeren dienst als er geen cartridges met originele HP-securitychip aanwezig zijn. Deze blokkade is stilletjes doorgevoerd met een firmware-update, waar aanvankelijk HP’s eigen helpdesk ook niet goed op de hoogte van was. Klagende klanten kregen namelijk te horen dat het een firmwarefout was en dat er een fix zou komen.
Na initiële tegenspraak van de helpdeskinformatie komt HP Inc. toch met een corrigerende update. Die fix is optioneel en geldt nu voor dit geval. Coo Jon Flaxman legt in een verse verklaring uit dat de printerleverancier zijn intellectuele eigendom – en de printervaring van klanten – moet beschermen. Dit is meer dan alleen een kapitalistisch verantwoord streven. Het ‘scheermesjes-businessmodel’ van printers maakt dit zelfs noodzaak. HP Inc. moet zijn inktbusiness wel beschermen. Wat vind jij?
Wat is het alternatief, zijn er printer leveranciers dit niet dit model hanteren? Dus meer betalen voor printers zowel inktjet of laser en normale prijzen voor inkt, liefst navulbaar
@Arie: Zie mijn reactie hier:
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/ecm/5838989/250449/hp-zet-bewust-inktleveranciers-buitenspel.html
Epson heeft een serie EcoTank printers, die zijn wat duurder, maar hebben veel goedkopere inkt. Het verdienmodel komt hier veel “rechtvaardiger” over; bij HP en Canon heb je het idee dat de printers bijna gratis zijn, en de inkt vloeibaar goud is.
Inderdaad, printers moeten meer richting of boven kostprijs verkocht worden, waardoor de inkt tegen acceptabele prijzen te koop kan worden aangeboden. Dit vergt een aanpassing van de hele industrie, maar is ook veel beter voor het milieu: consumenten zullen de printer pas wegdoen als deze ook echt end of life is.
Ze kunnen dus detecteren dat niet originele HP cartridges gebruikt worden. Dan kunnen ze er volgens mij ook voor zorgen dat de niet-HP cartridges een slechter resultaat opleveren door bijvoorbeeld de mengverhoudingen te tweaken zodat de kleuren onnatuurlijk lijken, of door teveel inkt te spuiten zodat de inkt uitloopt. Dat zal veel minder opvallen dan gewoon blokkeren. En dan kunnen ze nog steeds blijven zeggen dat “om de kwaliteit te garanderen, raden we aan originele HP cartridges te gebruiken”.
Inderdaad, printers moeten meer richting of boven kostprijs verkocht worden, waardoor de inkt tegen acceptabele prijzen te koop kan worden aangeboden. Dit vergt een aanpassing van de hele industrie, maar is ook veel beter voor het milieu: consumenten zullen de printer pas wegdoen als deze ook echt end of life is.
Auto’s rijden toch alleen op “eigen merk benzine” voor de klantbeleving?
Mij stoorde het ontzettend dat ik twee jaar geleden een apparaat naar het grofvuil moest brengen dat nog voor 95 procent in orde was, alleen de drukknop was kapot. Voor ongeveer 40 euro meer had ik een nieuwe MFP, dat is te gek voor woorden.
De enorme verspilling aan resourcen is crimineel.
Gister bij een klant, een 70 euro MFC incl. WLAN. Dat verdienmodel moet onderbroken anders verzinken we in elektro-afval.
Daar ben ik het helemaal mee eens, Jan! Maak degelijke printers, die jaren probleemloos werken, voor bedragen vanaf 200 euro. Alleen de inkt zou het verbruiksartikel moeten zijn, niet de hele printer!
Eigenlijk zou je alle kosten terug moeten rekenen naar een prijs per pagina bij een bepaald aantal te printen pagina’s over een bepaalde periode met functioneel vergelijkbare printer modellen.
Zo heb ik recentelijk een berekening gemaakt op basis van een multifunctional met 5000 te printen pagina’s; dit is het aantal pagina’s wat er hier in huis in een jaar of 3 “verprint” wordt.
Op basis van deze verbruikscijfers lijkt een inktjet het meest voor de hand liggend. De totale kosten van bijvoorbeeld een HP Officejet Pro 8720 zijn dan ongeveer 400 euro. Voor een laserprinter, bijvooorbeeld een Dell S2825CDN, wordt dit ongeveer 750 euro.
Nadeel is alleen dat de dutycycle per maand zo laag is dat er, naar verwachting, redelijk wat inkt op gaat aan het gangbaar houden van de spuitmondjes. Dit in tegenstelling tot een laserprinter waar je alleen toner gebruikt als er daadwerkelijk iets geprint wordt.
Als je dat “spoelen” meeneemt in de prijs per pagina dan zou een inktjet printer alsnog duur uit kunnen pakken.
Bovendien moet die “spoel-“inkt ergens opgevangen worden; wat weer aandacht, extra werk (kosten?) met zich meebrengt?!
Ondanks dat “spoelen” blijkt het raadzaam te zijn om af en toe 1 of 2 pagina’s te printen waarin alle kleuren verwerkt zijn; iets wat de prijs per pagina nog verder verhoogd.
Tis juist deze vorm van inktgebruik waar geen enkele fabrikant iets over kan of wil zeggen! Maar die achteraf wel een substantieel onderdeel kunnen zijn van de kosten.
@Will Moonen
5000 pagina’s in 3 jaar is 1667 pagina’s per jaar of 32 per week.
Als je elke week 32 pagina’s print, dan verlies je geen inkt om de spuitmondjes schoon te houden!
Als je 500 pagina’s in 3 jaar print, dus 167 per jaar, en ruim 3 per week, ja, dan gebeurt het waarschijnlijk geregeld dat er een paar weken voorbij gaan zonder dat je iets print. Dan verlies je ook inkt aan het gangbaar houden van je printkop.