Het is geen nieuws, maar het effectief invoeren van it-innovaties binnen zorgorganisaties blijft lastig. De continue strijd tussen het verbeteren van zorgprocessen en het bezuinigen op kosten steekt elke keer weer de kop op bij zorginstellingen. Vooral software, personeel en werkplekken vragen om een aanzienlijke ict-investering. Zo blijkt uit verschillende benchmarks van M&I/partners binnen de zorgsector.
De meeste projecten zijn epd-, ecd- of op de algemene infrastructuur-gerelateerd. Vaak niet heel vernieuwend, maar zeer noodzakelijk. Toch zijn er ook binnen de zorgmarkt een aantal organisaties die boven het gros uitstijgen in innovatie die niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere instellingen van waarde kan zijn.
Computable heeft voor zijn Computable Awards van 2016 net als vorig jaar vijf ict-projecten binnen de zorgsector genomineerd: Het Alrijne Ziekenhuis en CoperniCare; Deventer Ziekenhuis en Mint Solutions; Huisartsen regio Roermond en Echt, Laurentius Ziekenhuis en Meditta; MainPort, en Vecozo, Cisco, EMC en OpenLine. Het gaat daarbij om ict-projecten als logistieke innovatie op de OK, het herkennen van medicatie, de ontwikkeling van een ZorgDomein, 3D Video Collaboration Suite en een ‘stretched software defined’ datacenter. De winnaar wordt tijdens de awardshow op 1 november 2016 bekend gemaakt. In dit zorgdossier wordt toegelicht welke factoren deze projecten succesvol maken.
Alrijne Ziekenhuis verhoogt patiëntveiligheid
Het Alrijne Ziekenhuis is genomineerd dankzij zijn case om patiëntveiligheid te verhogen door middel van het optimaliseren van de goederenstromen en het voorraadbeheer op het OK-complex. De jury waardeert dit project vooral om de toegevoegde waarde die leverancier CoperniCare wist te realiseren voor de OK van het ziekenhuis, maar ook voor andere afdelingen in de toekomst en de zorg in Nederland in het algemeen.
Het CoperniCare Voorraad Volg Systeem biedt de mogelijkheid om op de OK het verbruik van alle steriel medische hulpmiddelen en instrumenten te scannen, zodat het ziekenhuis een honderd procent uniforme registratie en traceerbaarheid behaald. Hierdoor wordt verspilling tegengegaan en de patiëntveiligheid verhoogd.
Het bedrijf CoperniCare en het ziekenhuis Alrijne hebben samengewerkt in een innovatief project om kostenbesparing en patiëntveiligheid te bewerkstelligen. In de presentatie tijdens het juryberaad kwam naar voren dat het bedrijf CoperniCare zijn logistieke en branchekennis verenigt in zijn oplossingen.
Daarbij heeft het bedrijf een gat in de zorgmarkt ontdekt met een basis-it-aspect als tracking en tracing, wat in menig erp-oplossing ontbreekt. Met name dit aspect werd uitvoerig belicht en vooral dat het in de toekomst uitkomst biedt voor andere afdelingen als cardiologie, radiologie, medische microbiologie en medicatie.
Herkennen van medicatie met MedEye
Het Deventer Ziekenhuis dankt zijn nominatie aan MedEye. Een toepassing die de veiligheid en juistheid voor het toedienen van medicijnen bij patiënten verhoogd. De tool herkent alle medicatie en stelt de verpleegkundigen daadwerkelijk in staat om medicatiefouten te herkennen, te stoppen en te voorkomen. Net als het project van Alrijne is dit project een hoogstaande innovatie dankzij de toegevoegde waarde die het de algehele zorgmarkt biedt.
In de ziekenhuizen gaat bij medicatieverstrekking in twintig procent van de gevallen iets fout met betrekking tot dosering, patiënt, tijdstip, et cetera. Naast aandacht voor patiëntveiligheid in het algemeen vergen wet- en regelgeving steeds meer alertheid van apotheker en verpleegkundigen. Het Deventer Ziekenhuis besloot na een uitgebreide test om MedEye van Mint Solutions integraal te gaan gebruiken.
De kans op foute medicijntoediening is aanzienlijk gedaald en dat op basis van een aanpassing van een bestaande werkwijze. MedEye-scan is niet alleen geïntegreerd in de werkwijze van de verpleegkundige, maar maakt ook deel uit van de bestaande apparatuur van het ziekenhuis.
De verbindende factor van ZorgDomein
Zorgdomein verdient zijn nominatie omdat het het mogelijk heeft gemaakt om geheel digitaal aanvragen te doen voor diagnostiek en verwijzingen bij het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en Meditta op locatie Echt. Het project onderscheidt zich op basis van complexiteit en risico’s en ook de onderscheidende rol van de leveranciers.
Binnen Zorgdomein zijn veilige koppelingen op basis van standaarden gelegd met verschillende huisartsinformatiesystemen voor de tachtig deelnemende huisartsen en het ziekenhuisinformatiesysteem van Chipsoft en Labosys. Door de standaard vragenlijsten en inzicht in verwijs- en diagnostiekaanbod en wachttijden worden de goede gegevens digitaal aangeleverd.
Voor de patiënt is alle informatie meteen bekend in het ziekenhuis en kan ook meteen bekeken worden door de huisarts waardoor er capaciteit is om de patiënt snel en goed te helpen. Dit betekent niet alleen minder tijd, papier en fouten bij zowel huisarts als ziekenhuis, maar ook de mogelijkheid voor de huisarts om indien nodig snel te verwijzen en een diagnose te kunnen stellen, waardoor levens kunnen worden gered.
3D Video Collaboration Suite
Mainport heeft een bestaand systeem van 2D digitale beelden omgevormd tot 3D-beelden. Dit maakt het voor specialisten eenvoudiger om afwijkingen in het lichaam te bestuderen. Het grote voordeel is nu dat teleconsult eenvoudiger is geworden en dat er internationaal kan worden overlegd met specialisten. In de ogen van de jury zeer innovatief en origineel, en daarop werden dan ook punten gescoord.
De nieuwe software maakt het mogelijk om botten, organen, bloedvaten en spieren tot in de kleinste details zichtbaar te maken. Daaraan gekoppeld zit een nieuwe innovatie: videoconferencing-systemen waardoor deze 3D-beelden online beschikbaar zijn voor medisch specialisten in de hele wereld.
MainPort lanceerde in samenwerking met multinational Huawei en ontwikkelbedrijf PS Medtech, de zogeheten ‘3D video collaboration suite’. Het product maakt multidisciplinair werken mogelijk tussen medisch specialisten, ongeacht het tijdstip en waar ook ter wereld. De privacy van de patiënt is 100 procent geborgd. De patiëntgegevens verlaten nooit het ziekenhuis waar een patiënt in behandeling is.
Mainport oogstte bewondering omdat het als klein Limburgs bedrijf voor elkaar heeft gekregen om partner te worden van een marktleider op het gebied van teleconferencing, namelijk Huawei. Na de röntgenfoto en de scan heeft een derde revolutionaire techniek zijn intrede in de medische wereld gedaan om in het menselijk lichaam te kunnen kijken: de 3D-scan.
Stretched software defined datacentre
Vecozo opereert centraal in het zorgdomein, heeft meer dan tweehonderdduizend eindgebruikers, voert meer dan 2,1 miljard transacties per jaar uit en behaalde begin januari 2016 een piek van meer dan achthonderd transacties in een seconde. Dit zegt al veel over de gevoeligheid, complexiteit en betrouwbaarheid van de ict-infrastructuur en de hieraan gerelateerde services.
Vecozo heeft met zijn partners Cisco, EMC en OpenLine deze infrastructuur vervangen door een totaal nieuwe omgeving. Deze wijziging beperkte zich niet tot de realisatie van een nieuw datacenter. De aangeboden (technische) mogelijkheden zorgden voor enorme wijzigingen binnen de (ict-) organisatie en de hieraan gerelateerde diensten en werkprocessen.
Het project was een verandertraject met verschillende technische en organisatorische aspecten dat vanuit twee kanten, Vecozo en zijn leveranciers, voldoende aandacht heeft gekregen. Dit is een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen verschillende partijen in een multi channel-traject.
Dit traject met zijn resultaten bewijst volgens de jury van de Computable Awards 2016 de toegevoegde waarde van nieuwe ict-mogelijkheden in de zorgsector. De jury had vooral grote waardering voor drie aspecten: de toegevoegde waarde voor de klant, de complexiteit van het traject en voor de leverancier.
Dit artikel is ook gepubliceerd in Computable Magazine 7, 9 september 2016
Stemmen voor Computable Award voor de zorg
De vijf genomineerde projecten zijn op 25 maart 2016 vastgesteld door een vakjury, waarin Dion Kotteman (juryvoorzitter), oud-Rijks-cio, zelfstandig adviseur en lid van de raad van commissarissen van Loyalis, Hans Reterink, managing consultant bij Berenschot, Reza Sarshar, eigenaar van Kaizen ICT Projectmanagement & Marketing, Kees Wiegers, oprichter van KWIC Transfusion Safety, en Steef-Jan Wiggers, Microsoft Azure en integration consultant bij DutchWorkz, hadden plaats genomen. Er kan tot en met 10 oktober gestemd worden op de genomineerden, via de website van Computable.
Volgend jaar start Computable opnieuw een traject waarbij de beste ict-projecten binnen de zorg, maar ook binnen de overheid, het onderwijs, de grootzakelijke markt en mkb-sector worden beoordeeld. De top vijf wordt genomineerd en maakt kans op de Computable Awards van 2017. In januari 2017 kunnen hiervoor voordrachten worden ingediend op de website.