Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid van de SP, wil van Henk Kamp, minister van Economische Zaken, opheldering over de gang van zaken rond de mislukte Europese aanbesteding Zaakgericht Werken. De Dienst ICT Uitvoering (Dictu) stopte deze tender na anderhalf jaar, maar koos daarna – ondanks een negatief advies van het BIT – via een minicompetitie alsnog voor een it-partner: Atos.
SP-Kamerlid Gesthuizen stelt de vragen naar aanleiding van het artikel in Computable: Dictu kiest toch voor zaaksysteem Atos. Daarin komt aan de orde dat Dictu, nadat een eerdere aanbesteding voor een zaaksysteem begin dit jaar is stopgezet, alsnog Atos heeft geselecteerd via een minicompetitie. De it-dienstverlener werkt daarbij samen met de Amerikaanse softwareleverancier Pegasystems. In de afgeblazen aanbesteding had de ict-uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken in eerste instantie ook al voor Atos gekozen.
Opvallend is dat de oorspronkelijke Europese aanbesteding na anderhalf jaar werd stopgezet, terwijl de daarna gehouden minicompetitie in een paar maanden kon worden afgerond. Verder zou het negatief advies van het BIT (Bureau ICT-toetsing) een rol hebben gespeeld bij het besluit tot stopzetting. In het artikel wordt echter aangegeven dat Dictu zelf al had besloten de stekker er uit te trekken en dat het advies van het BIT een dag later als mosterd na de maaltijd kwam.
Echec
Gesthuizen wil onder meer van minister Kamp weten waarom Dictu ondanks het echec van de Europese tender alsnog is doorgegaan met het aanbesteden van een zaaksysteem, zij het nu via een minicompetitie. Ook wil ze weten of het inderdaad klopt dat Dictu de stekker al uit de Europese aanbesteding had getrokken voordat het BIT zijn advies had verstuurd.
Een woordvoerder van EZ vertelde aan Computable dat de keuze voor Atos en Pegasystems niet via een onderhandse aanbesteding tot stand is gekomen, maar door een uitvraag via de bestaande raamovereenkomst voor applicatie-ontwikkeling. Dit contract sloot Dictu na een Europese aanbesteding in 2015 met Atos, Capgemini, CGI, Ordina en Sogeti. Na een minicompetitie tussen deze partijen is de opdracht gegund aan Atos.
Keuze Atos
SP-politica Gesthuizen wil van de minister horen of die minicompetitie inderdaad is gehouden en welke van deze partijen ook al betrokken waren bij de eerdere aanbesteding. Ook stelt zij de vraag op basis van welke aannames verwacht werd dat de minicompetitie wel zou slagen terwijl een Europese aanbesteding was mislukt. Voorts wil ze opheldering over de keuze voor Atos ten opzichte van andere kandidaten en wil ze weten of de aanbevelingen van het BIT zijn overgenomen bij het opstellen van de minicompetitie.
Antwoorden
De bedoeling is dat Atos met Pegasystems, een Amerikaanse leverancier van software voor business process management en klantrelatiebeheer, een basisvoorziening voor zaakgericht werken vanuit de Dictu-cloud inricht. Dit zaaksysteem is allereerst bedoeld voor de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en het Agentschap Telecom (AT). Wellicht sluiten later nog andere overheidsorganisaties aan.
Een woordvoerder van EZ meldt dat minister Kamp waarschijnlijk eind deze week of begin volgende week met antwoorden komt. Hij wil dan ook vooralsnog niet ingaan op andere vragen. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat het ministerie in 2013 grote raamovereenkomsten sloot met een trits aan it-dienstverleners en detacheerders. Waarom aan deze partijen niet is gevraagd of zij een zaaksysteem konden leveren, is niet duidelijk. Volgens de zegsman heeft EZ echter volgens de regels gehandeld.
Ik denk dat de vraag gelegitimeerd is te stellen,”Hoeveel weet en begrijpt BIT en beoogde klanten in dit proces van Pegasus af en is er al diepgaand gekeken naar mogelijke alternatieven?
Ik zou als mevrouw Gesthuizen ook zeker de vraag stellen in hoeverre men al een pilot heeft gedraait in de zin van conversie van het huidige CRM model naar Pegasystems en of dit vlekkeloos mogelijk is. Deze twee meest noodzakelijke criteria zijn namelijk nog allerminst getest en bekend.
Een ander punt van aandacht zou ook zijn wat de verschillen zullen zijn tussen huidige systeem en Pegasystems, immers, het is een bekend gegeven dat ambtenaren helemaal niet houden van veranderen en de conversie dan ook onevenredig problemen met zich mee zal brengen in de zin van kennis op doen van de nieuwe systemen.
Een fiasco in de maak ben ik bang.