Vooral voor kleinere ondernemingen en start-ups is het vervelend als er illegale kopieën van hun software opduiken. Piraterij kost de software-industrie elk jaar miljoenen euro’s: geld dat startende ondernemingen vaak hard nodig hebben. Anders dan deze bedrijven vaak denken, hebben zij echter wel degelijk de middelen om zich tegen piraterij te wapenen.
Wie software ontwikkelt, heeft namelijk automatisch het auteursrecht op de broncode en iemand die jouw software kopieert, maakt dus inbreuk op dat recht. Maar hoe toon je aan dat jij de auteursrechthebbende bent van die software? Waar een schrijver van een boek of artikel kan publiceren om te bewijzen dat hij de eerste was, ligt dat voor een ontwikkelaar ingewikkelder. Al helemaal als je software niet open source is.
Datum registreren
Tot een aantal jaar geleden bood de Belastingdienst hier uitkomst door de mogelijkheid om een dvd met daarop de broncode als onderhandse akte te laten registreren en terug te ontvangen met een datumstempel erop. Die optie is sinds 2013 niet meer beschikbaar, maar gelukkig is er een aantal manieren om toch te kunnen aantonen wanneer jij de broncode van je software hebt ontwikkeld.
- Verstuur de broncode naar jezelf op een gegevensdrager per aangetekende post. Het nadeel van deze methode is, dat het bewijs niet 100 procent sluitend is. Bij het versturen van een aangetekende brief moet je achteraf kunnen aantonen wat er in de envelop heeft gezeten. Je kunt in ieder geval de envelop extra goed dicht maken, bijvoorbeeld met tape of nietjes. Ook kun je het verzendbewijs bewaren en de envelop dicht laten totdat je de inhoud nodig hebt als bewijslast.
- Upload je broncode naar een clouddienst als OneDrive of iCloud. Deze diensten bieden de mogelijkheid om te zien wanneer een document voor het eerst is aangemaakt, maar ook wanneer iemand welke wijzigingen heeft aangebracht.
- Sla je broncode op in een digitaal depot bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, het officiële bureau voor de registratie van merken, modellen en tekeningen in de Benelux.
- Laat je broncode vastleggen bij een notaris of bij een betrouwbaar merkenbureau.
Internationaal auteursrecht
Hoewel in de basis meestal hetzelfde, is het goed om je te realiseren dat het auteursrecht niet overal ter wereld gelijk is. Dat jij in Nederland auteursrecht over je software geniet, betekent dus niet automatisch dat dit overal ter wereld zo is.
Als je dus denkt dat jouw software gevoelig is voor internationale piraterij, doe je er goed aan om uit te zoeken hoe landen buiten de EU omgaan met auteursrecht, en of ze de Berner Conventie hebben ondertekend. Binnen de EU hoef je je hier geen zorgen om te maken, omdat je dan volgens Europese richtlijnen beschermd bent.
“Vooral voor kleinere ondernemingen en start-ups is het vervelend als er illegale kopieën van hun software opduiken.”
Word het voor die bedrijven niet eens tijd om “As a service” aan te bieden?
Overigens is het “auteursrecht” nog veel simpeler om op te slaan, een zeer groot deel van de software ontwikkelaars gebruikt GIT met bijvoorbeeld diensten zoals GitHub of Bitbucket, aangezien dit al onderdeel is van het software proces zelf hoef je hiervoor dus geen enkele moeite te doen. Auteursrecht bewijs “as a service” dus 🙂 Geef je klant of Escrow leverancier onder contract en NDA toegang tot de code incl. een goede ReadMe over “how to deploy” en je hebt het helemaal goed voor elkaar.
@Henri: lijkt mij niet altijd de bedoeling om ook de source aan te bieden….
Corne, why not? ten eerste heb je een afspraak en als software bedrijf heb je ook ontwikkelaars die komen en gaan en in feite toegang hebben en hadden tot de bron. Veel van mijn klanten kunnen en willen niets met de code en ontwikkelaars hebben vaak toch een “not invented here” syndroom.
Ik zeg niet dat je het altijd zo moet doen, maar het is wel gewoon een mogelijkheid.
Bijzonder toch dat je altijd je eigendommen moet beschermen. Na 13 jaar open source aanbieder te zijn zien we toch een bijzonder fenomeen in Nederland. Waar in de hele wereld veel open source afnemers zijn die de Free software beschouwen als vrije software (ofwel je hebt de vrijheid er mee doen wat je wilt) wordt het in Nederland vooral ervaren als gratis, en voor het gemak ook de diensten er omheen. Waar onze concullega’s in het buitenland vaak relatief makkelijk sponsors en klanten vinden die gewoon voor hun diensten willen betalen. Moeten wij hemel en aarde bewegen om een boterham te verdienen.
SaaS is mijns inziens in Nederland vrijwel de enige uitweg, of de klant voor de gek houden en de boel als maatwerk verkopen. Dat laatste is niet onze stijl, maar ik heb er begrip voor dat een aantal Nederlandse concullega’s dat wel doet.
Met deze mentaliteit moet je je broncode dus wel beschermen als je iets gebouwd hebt en daar energie in hebt gestoken. En de klanten in Nederland snappen niet dat je hiermee een subcultuur kapot maakt die juist heel maatschappelijk verantwoord kan werken en tot lage softwarekosten leid voor alle deelnemers van een community.
Maar ja zo is er in elke groep ook wel iemand die bij het rondje bier zelf aan de beurt is als niemand meer hoeft.
En git… dat kun je gewoon op een eigen ontwikkelserver installeren. Het is een versiebeheersysteem die inderdaad een wijzigingingshistorie vastlegt. Vroeger werd een geschreven labjournaal ook als bewijs geaccepteerd; dat zal wellicht voor een git-changelog van de software ook gelden. Maar dt is voer voor juristen.
Luuk, daarom is het wellicht handig om GIT in de cloud af te nemen, die kun je niet (eenvoudig) foppen of antidateren.
Wat je betoog betreft…. dat heet evolutie of adaptability.
Blijft 1 probleem, auteursrecht doorzetten is in de EU nauwelijks mogelijk, hoge kosten voor advokaten en nauwelijks resultaat. Veel advokaten kennen niet eens de meest basale wetgeving over auteursrecht.
Die bescherming is mijns inziens niet aanwezig in de praktijk.