De cloud wordt steeds vaker toegepast: bijna 70 procent van de bedrijven beschikt over een cloud. Dat is een stijging van ruim 60 procent in vergelijking met vorig jaar. Toch profiteren weinig organisaties optimaal van de mogelijkheden. Dat komt doordat 69 procent niet over een volwassen cloud-strategie beschikt. Daarbij gebruikt slechts 3 procent de cloud om meer omzet te genereren. Dat blijkt uit onderzoek van Cisco en onderzoeksbureau IDC.
Volgens het onderzoek kunnen bedrijven die de cloud goed inzetten drie miljoen dollar per cloud-applicatie verdienen. Daarnaast kunnen ze een kostenbesparing van één miljoen dollar genereren. De hogere omzet is voornamelijk het resultaat van extra verkoop van producten en diensten, het sneller werven van nieuwe klanten of het aanboren van nieuwe markten.
De voornaamste reden om de cloud te gebruiken is om de bedrijfsvoering te verbeteren. Daarin zit volgens Cisco een forse toename ten opzichte van vorig jaar. Vooral native cloudapplicaties voor beveiliging en het internet of things (IoT) worden veel gebruikt.
Het onderzoek toont tot slot aan dat 95 procent van de organisaties, die wel een geoptimaliseerde cloud-strategie hebben, gebruikmaakt van hybride it-omgevingen met meerdere private en publieke clouds.
Wij vragen ons met regelmaat af waar die getallen toch op zijn gebaseerd. Als simpel voorbeeld, als ik een googleaccount aanmaak krijg ik automatisch een cloud drive, of ik hem nu gebruik of niet. Dat staat volkomen los van enige strategie. Word iets dergelijks dan ook onder de noemer ‘gebruik’ geschaard?
De signalen die wij krijgen is dat cloud echt niet boven aan het verlanglijstje staat van veel ondernemers vanwege nog steeds een aantal aspecten. Dat je over cloud beschikt wil niet zeggen dat je deze ook actief inricht en gebruikt.
Strategie
Als je stelt dat ‘men’ geen cloudstrategie heeft, stel je vast dat men gewoon niet met cloud bezig is. Immers, je kunt niet onnadenkend IT gebruiken zonder dat je hebt nagedacht over hoe je het in gaat zetten, hoe je dit toepast. Dus heb je altijd een strategie.
Rare publicatie.
@René, raar voorbeeld wat je stelt. Een google account aanmaken heeft helemaal niets met cloud te maken waar het in dit artikel over gaat. Het private/public cloud wat hier bedoeld wordt is gewoon een ander datacenter waar veel meer diensten dan voorheen worden geleverd voor een klant.
Als je daar dan als een dolle naartoe migreert, omdat het zo fancy klinkt en iedereen in de organisatie denkt dat het gewoon moet gebeuren dan levert het dus per saldo weinig op. Je moet dus een strategie bedenken hoe je evt. in fases een voordeel voor jezelf kan genereren door naar naar de cloud te gaan. Meer omzet genereren is heel vaag in mijn optiek want hoe meet je dat nu of dat echt door de cloud komt?
Ik zie het dagelijks gebeuren. Klanten die vertrekken naar de cloud “omdat het kan” of “omdat het moet” er heel snel achter komen dat het er sowieso niet goedkoper op wordt. De enorme veranderingen die continue plaatsvinden in de service catalogus maken een IT solution binnen notime alweer achterhaald. Een andere valkuil is de andere mindset in cloud. Veel SLA’s zijn slechter dan bij traditionele IaaS / PaaS leveranciers. Onlangs de S3 storing bij amazon. Met een beschikbaarheid garantie van 99,99% denk je dat je goed zit maar dan blijkt dan Amazon geen claim betaald maar een discount geeft op de S3 service fee. Sterker nog als je minder dan 98% krijgt is de korting maar maximaal 25% op de service fee die je ervoor betaald. Je gaat dus akkoord met een dienst die bv 67% mag leveren aan de klant (dus 2 dagen in de week niet) je toch maar 25% discount krijgt. Dus zodra je je hier dan een paar keer aan gestoten hebt moet je of ga je extra resiliency inbouwen wat ook weer sterk kosten verhogend werkt.
Een valide strategie kan zijn dat je bv van een sterk IaaS georiënteerde IT omgeving wil migreren naar PaaS en uiteindelijk naar zoveel mogelijk SaaS. Denk aan een dure infra met veel VMs waar allerlei applicaties met elkaar communiceren tov code waarin dit allemaal op basis van serverless computing kan. Dan hoef je je niet meer druk te maken over capaciteit ed maar je onderhoudt gewoon code die je morgen aan provider 1 aanbiedt en als het je niet meer bevalt aan provider 2 enz.