Chromebooks zijn wegwerphardware door de beperkte softwarehoudbaarheid. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De belofte van Chromebooks is dat ze dankzij de cloud geen gevangenis zijn van je kostbare data. Bij hardwareproblemen zoals koffie morsen of vernietigende valpartijen valt er gewoon verder te werken op een ander Chrome-apparaat. De hierdoor mogelijke wegwerpaard van de goedkope Google-laptops blijkt echter ook softwaregedreven te zijn. Google heeft namelijk besloten bepaalde oudere modellen niet langer te ondersteunen.
Chromebooks van zo’n vijf jaar oud vallen buiten de boot wat updates voor het besturingssysteem betreft. Het officiële end-of-life beleid is dat Chrome OS-apparaten vijf jaar lang updates krijgen, waarbij de teller loopt vanaf het uitkomen van de hardware. Dit is nogal een b2b-aanpak voor wat toch ook wel een b2c-device zou zijn. De relatief lage prijs rechtvaardigt dit misschien, hoewel goedkope Windows-laptops in de buurt van Chromebooks komen. Laatstgenoemden zijn dus beperkt houdbaar. Wat vind jij?
Noch de kostprijs van het apparaat (prijzig of goedkoop, de producent van de hardware kleeft er vooraf een levensduur op: 3-7 jaar), noch de mogelijke euthanasie die de leverancier van het besturingssysteem op het apparaat pleegt zijn de kern van het probleem. We moeten vragen naar het waar, het wanneer en het hoe we het apparaat gaan gebruiken alvorens over te gaan tot aanschaf. Toegang tot informatie kunnen we weergeven in een kwadrant. Op de verticale as plaatsen we waar de gegevens zich bevinden: linksonder op ons lokaal apparaat en linksboven in de Cloud. Op de horizontale as geven we de mobiliteit van de gebruiker weer: links de gebruiker die op een vaste plek werkt en rechts de zeer mobiele gebruiker. Zo wordt het maken van een keuze eenvoudiger: linksonder kiezen we voor een desktop en rechtsboven kiezen we voor een Chromebook. Vanaf de jaren 1980 hebben we steeds gezien dat apparaten die zich in het kwadrant linksonder bevinden een langere levensduur hebben dan de apparaten die zich rechtsboven bevinden. De mode en trendgevoeligheid van apparaten die zich rechtsboven bevinden, we denken hierbij aan de houdbaarheid van tablet en smartphones, laten we maar buiten beschouwing.
De technische ontwikkeling gaat door en als leverancier kan je niet onbeperkt oude hardware blijven ondersteunen. Indien je dit wel zou doen krijg je beperkingen in functionaliteit in nieuwe versies van het OS in combinatie met nieuwe hardware. Waar de grens ligt, 3, 5, 7 jaar of langer? Ik denk dat 5 jaar voor de meeste Chromebooks een redelijke termijn is. Voor de dure modellen met relatief zware hardware zou een langere termijn redelijk zijn.
Maar het mooie van computers is dat je de vrijheid hebt om een ander systeem te installeren. Wanneer de oorspronkelijke leverancier het laat afweten kan je met bijvoorbeeld Xubuntu, Mint of een willekeurige andere Linux distributie gewoon verder gaan met je eigen computer. Daarom blijft het belangrijk dat grote partijen niet de mogelijkheid krijgen om de hardware te beperken tot gebruik van software van 1 specifieke leverancier.