Het kabinet maakt extra geld vrij om beter op te treden tegen cybercriminaliteit. De middelen gaan onder meer naar versterking en uitbouw van het Nationaal Detectie Netwerk (NDN). Hiermee worden cyberaanvallen op overheidsnetwerken onderkend zodat deze beter zijn aan te pakken en schade is te voorkomen.
Ook worden gegevens uitgewisseld met private partijen. Bij de bestrijding van dit soort misdaad wordt namelijk nadrukkelijk de samenwerking met het bedrijfsleven gezocht. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) meldt dat in zijn nieuwe begroting die vandaag in het kader van Prinsjesdag en de Miljoenennota is gepresenteerd.
De investeringen in de aanpak van cybercrime zijn vanaf 2017 structureel. Het bedrag dat wordt uitgetrokken voor cybersecurity, maakt deel uit van de 35 miljoen euro die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten extra krijgen. Het andere deel is voor terrorismebestrijding.
Politie en big data
Eind 2017 moet ook de nieuwe politie-organisatie er staan. Dit wil zeggen: inclusief een stabiele ict- en betrouwbare informatievoorziening.
Ook big data moet zijn plaats krijgen bij de opsporing van misdaad. Dit jaar nog volgt een advies van het kabinet over de aanbevelingen van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) op dit gebied. De studie ‘Big Data in vrije en veilige samenleving’ kwam eind april van dit jaar uit. Met een broedkamer voor big data analyses worden proeven genomen.