Het doel van het eerste door Linkit georganiseerde IT Next-congres is om te inspireren met betrekking tot nu en straks relevante IT onderwerpen. Doel is om experts aan het woord te laten zonder commercieel oogmerk. De focus van de eerste editie van dit congres ligt op zaken als het internet of things (IoT), cybersecurity en big data. Er was een lijst met inspirerende sprekers, van ethical hackers tot IoT architecten.
Wat ik prettig vind aan dit soort events is dat ik vaak toch weer gewezen word op onderdelen waar ik zelf toch wat meer over wil leren of die ik met klanten wil bespreken. Dat gaat het vaak niet eens om de details, die komen later wel, maar om de grote lijnen. Laat ik de grote lijnen van de sessies die ik gevolgd heb eens proberen neer te zetten.
De introductie door Jim Stolze was vrolijk, prikkelend en ging zelfs nog even terug naar de wet van Moore. (En die hoef ik voor u waarschijnlijk niet uit te leggen…) Door de voortdurende processor- en andere ontwikkelingen worden er, steeds sneller, weer nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Dit betekent dat (technische) ontwikkelingen sneller dan lineair gaan.
Vrijheid van software
Tijdens de sessie van Richard Stallman moest ik even naar buiten om te bellen, het blijft een werkdag tenslotte, maar ik heb er toch het volgende van opgestoken.
Richard is een fan van goede thee en zeker geen fan van Facebook of Instagram. Hij ziet deze als boze bedrijven die mensen volgen en opsporen. Hij vindt data en foto’s delen via freeware als vlc- en ogg-formaten wél prima.
Zijn sessie ging over de vrijheid van software in de zin van ‘vrij, niet gratis’. Ben je als gebruiker vrij de software te gebruiken zoals jij dat wil, of doet de software wat de maker ervan wil. Dus beheerst de gebruiker de software (vrij) of beheerst de software de gebruiker (misschien gratis, maar niet vrij). Vrijheid betekent onder andere, vrije broncode en vrij aan te passen voor passende functies. Dit voor alle onderdelen van de software.
Hoewel Richard af en toe wel wat ver ging in zijn principiële benaderen van vrijheid van software en data, gaf het ook wel aan hoe makkelijk wij, als gebruikers, onze vrijheid en veiligheid opgeven voor een beetje functionaliteit of gebruiksgemak. Wat mij betreft ontbrak het wel een beetje aan alternatieven. Je kan zeggen dat een mobile telefoon, Microsoft, Apple, Adobe en Autodesk slecht zijn en je dit niet moet gebruiken. Maar waar moet je als mobiele, foto-bewerkende ontwerper dan wél mee werken?
De bottom line is: spreek over ‘Free software’ en niet over open source, en zorg dat je weet wat het verschil is. Op gnu.org is terug te vinden wat Richard hiermee bedoeld.
Cyberoorlog
Vervolgens sprak Kolonel Henk Ras over offensieve cyberoorlog. Vanaf 2014 is Nederland in staat om offensieve cyberaanvallen uit te voeren. Hoewel dit in de praktijk nog niet gebeurd, zou defensie er klaar voor moeten zijn. Dit in combinatie met defensieve en informatieve cyberactiviteiten.
Volgens Ras is nog steeds de mens de zwakke schakel in hacking activiteiten. Hij liet zien hoe binnen een minuut een telefoonaccount gehackt wordt via social engineering. Uiteraard mag ik daar verder niks over zeggen…
De conventionele oorlogsvoering (met bommen enzo), zal volgens Ras steeds meer verdwijnen en vervangen worden door digitale oorlogsvoering.
Afsluitend werd een scenario geschetst hoe Nederland op de knieën gedwongen zou kunnen worden in een cyberoorlog. Slechts ter lering en vermaak. Allereerst werd via Facebook en LinkedIn de huidige defensieorganisatie in kaart gebracht. Wie doet wat met wie en waar gaan de kinderen naar school. Na het koppelen van de data in Facebook, LinkedIn, Whatsapp en Instagram zijn er niet veel geheimen meer.
De primaire infrastructuur in Nederland is snel in kaart gebracht via diverse sites. Zo zijn de locaties van alle C2000 masten en stroomnetwerken zo op internet te vinden. Koppel dit aan de vrij verkrijgbare onveilige e-mail van minister Kamp en er ontstaat al snel een goed beeld van de aan te vallen primaire infrastructuur en personen en wordt duidelijk waar de zwakke plekken zitten. Ras zegt dat de oorlog van de toekomst al begonnen is.
Slimme schepen
De volgende spreker, Frehun Demissie, vertelt over het slimmer maken van schepen. Op basis van een aantal voorbeelden werd geschetst hoe de grote offshorebedrijven slimmer met hun data en processen om kunnen gaan. Met slimmer werd bedoeld om meer procesdata in realtime te verwerken. Belangrijke onderdelen in scope waren: realtime monitoring van systemen, decision supportsystemen en volledige automatisering.
Inhoudelijk was de sessie heel interessant, maar door het technische detail niveau niet meer mee te schrijven. Mijn hersentjes bleken even niet in staat om te begrijpen wat Frehun vertelde en dit gelijktijdig op te schrijven. In de basis werd besproken hoe systemen voor Dynamic Lifetime Prognoses en Condition Based Maintenance voor ijsbrekers kunnen werken. Erg gaaf, als oud werktuigbouwer, om te horen hoe ver deze techniek is.
IoT-architectuur
Barry Derksen sprak vervolgens over de IoT-architectuur, met daarin veel voorbeelden van zijn werkgever Stedin.
Derksen is zelf een early adaptor met een elektronische auto (ja, zo’n mooie), 44 solarpanelen, veel domotica systemen en thermodynamische panelen bij zijn huis. Hij geeft aan dat we over vijf jaar allemaal domotica systemen in onze huizen hebben. Hij vergeleek dit een beetje met de opkomst van Facebook en Whatsapp. Vijf jaar gelden zat een paar procent van de mensen op Facebook, nu bijna iedereen. Volgens hem zal de ontwikkeling van domotica net zo snel gaan.
Leuke opmerking over de volwassenheid en acceptatie disruptieve technieken: Als er mensen gaan staken is een nieuwe techniek goed op weg, zie taxichauffeurs en Uber, en als de politici zich er mee gaan bemoeien dan is de techniek bijna geaccepteerd. Zie elektrische auto’s en belastingmaatregelen.
Derksen vertelde dat conventionele bedrijven (bijvoorbeeld bouwbedrijven) 1 procent van hun omzet aan it besteden. Op het moment dat bedrijven meer software gestuurd willen worden, dan moet het it-budget boven de 15 procent van de omzet liggen. Daar meer software sturing een wereldwijde (noodzakelijke?) trend is, zie je wereldwijd de it-budgetten ook stijgen.
In zijn lijst met belangrijke aanstaande onderwerpen was één van de belangrijke trends (weer) virtual reality. Deze techniek wordt door Stedin bijvoorbeeld steeds meer gebruikt om processen en gevaarlijk onderhoud veiliger te maken. Andere aanstaande mijlpalen zijn accu’s die tien keer sneller opladen en langer meegaan.
Daarnaast zal de eerdergenoemde wet van Moore nog wel even blijven gelden doordat (sub) tien nanometer chips een nog hogere processor density bieden.
IT Next
De door mij gevolgde sessies gaven bij mij aan dat het eerste IT Next-congres zich kenmerkt door zeer hoge kwaliteit sprekers met slechts zeer beperkte marketing blabla. Dat is wel een verademing gezien de vele ‘kijk mij nou eens’ congressen waarop allerlei leveranciers aan het woord komen.
Ook de brede scope en diverse invalshoeken maken dat dit congres een aanrader is voor een brede doelgroep. Wat mij betreft graag tot een volgende keer!