De fiscus is een eind gevorderd met de voorbereiding van de grote schoonmaak op ict-gebied. Inmiddels heeft de Belastingdienst beter inzicht in de samenhang tussen bedrijfsprocessen, applicaties en onderliggende ict-infrastructuur. Dit kwartaal nog is de eerste versie van de meerjarige, integrale ict-planning klaar. Vanaf 2017 staat het bouwen van webportalen voor de communicatie met de burgers voorop.
Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Financiën die vandaag in het kader van Prinsjesdag en de Miljoenennota vandaag is gepresenteerd.
Zoals bekend zijn de systemen verouderd en te weinig flexibel. Juist die wendbaarheid is belangrijk met het oog op een betere interactie met de belastingplichtigen. De communicatie tussen burgers en de fiscus zal zich in de toekomst vooral afspelen in een webportaal. Daarbij wordt maatwerk geboden.
In 2017 worden de eerste voorzieningen ontwikkeld waarbij men vanuit de website gericht vragen kan stellen aan medewerkers van de Belastingtelefoon. Later zal dit ook vanuit de portals kunnen. Hierbij wordt het mogelijk om vanuit het persoonlijk domein extra diepe informatie vanuit de website op te halen. Doordat de bezoeker zich kenbaar heeft gemaakt, kan maatwerk worden geboden.
Bij Toeslagen, een onderwerp waarover veel vragen komen, wordt het project ‘natuurlijke dialoog’ gestart. Dit betekent dat toeslaggerechtigden actief worden benaderd om problemen op te lossen. Dit gebeurt voordat de financiële afwikkeling plaatsvindt. Volgend jaar worden de eerste aangifte ‘omzetbelasting van starters’ en ‘suppleties omzetbelasting’ gedigitaliseerd. In diverse portalen van de Belastingdienst wordt online betalen ingericht. Zo kan men direct aan zijn betalingsverplichting voldoen.
Gesjoemel
De Belastingdienst gaat ook meer systematisch en gestructureerd het gesjoemel aanpakken. Op centraal niveau worden analyses uitgevoerd naar patronen en trends die daarop wijzen. Door gegevens slimmer te gebruiken kan het gerommel worden bestreden.
Momenteel is er nog een scheve verhouding tussen de kosten van beheer en onderhoud van ict versus nieuwbouw ict. Dit is nu 85-15 procent. Doel is het percentage nieuwbouw te verhogen naar 30 procent. Daartoe moeten allerlei lokaal ontwikkelde applicaties worden opgeruimd. Ook worden dubbelingen in allerlei systemen gesaneerd.
Laat me niet lachen. Het is een puinhoop bij de belastingdienst en er is wederom een project wat gierend uit de hand loopt. De reorganisatie plannen kosten 2,4 Miljard en het eind is nog niet in zicht. Het is uiteraard niet de bedoeling dat deze informatie breed in de pers wordt uitgemeten voor de verkiezingen.