Belangenorganisatie voor een transparante overheid, Open State Foundation, roept het kabinet op om meer data te delen over bestuur en politiek. Dat moet de overheid meer transparant maken. De oproep staat in een open brief die aan de vooravond van Prinsjesdag naar premier Rutte en zijn kabinet is gestuurd. Volgens de organisatie meldt op dit moment slechts één op de tien overheidsorganisaties datasets aan via het rijksportaal data.
In de brief die gericht is aan premier Mark Rutte stelt de organisatie: ‘Om kiezers in staat te stellen geïnformeerde keuzes te maken, zullen regering en parlement data voor iedereen beschikbaar moeten stellen die nodig zijn om het overheidshandelen te controleren. Dit is essentieel voor het functioneren en toekomstbesteding maken van de democratie.’
Het gaat om data met gegevens over verkiezingen, besluitvorming en financiële data. Ook pleit de belangenorganisatie voor een basisregistratie van publieke en semi-publieke overheidsorganisaties en een enkelvoudige decentrale datalijst met daarin alle data die gemeenten en provincies met mede-overheden uitwisselen. ‘De datasets moeten gestructureerd en gestandaardiseerd beschikbaar worden gesteld als open data’, aldus de organisatie.
API’s
‘Bij data over besluitvorming zal minstens de data van de Tweede Kamer zowel historisch als realtime (via een API) en als bulk beschikbaar moeten worden gesteld. Denk daarbij onder andere aan handelingen, brieven, stemuitslagen moties en amendementen. De rijksoverheid zou nu al alle overheidsfinanciën, inclusief geldstromen en prestaties, aanbestedingen en subsidies beschikbaar moeten kunnen stellen als open data. Van belang daarbij is dat alle uitgaven gekoppeld kunnen worden aan beleidsartikelen in de begroting’, aldus Open State.
Volgens de organisatie hebben gemeenten en provincies nog altijd veel moeite om overheidsinformatie als open data beschikbaar te stellen. ‘Omdat veel decentrale overheden informatie moeten aanleveren en uitwisselen met elkaar is het van belang dat de rijksoverheid in samenwerking met IPO en VNG een zogenoemde ‘enkelvoudige decentrale datalijst’ opstelt, met daarin alle data die gemeenten en provincies met medeoverheden uitwisselen, en dat zij deze datasets gestructureerd en gestandaardiseerd beschikbaar stelt als open data.’
Verenigd Koninkrijk
Volgens de belangenorganisatie wordt in het Verenigd Koninkrijk al enkele jaren gewerkt met een zogenoemde single data list. ‘Dat is een lijst van informatie die lokale overheden met de nationale overheid deelt’, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. Volgens hem heeft dat een positief effect op de actieve rol die de overheid speelt in het openbaar maken van gegevens en het hergebruik van overheidsinformatie.
De troonrede bevat maar één ICT-woord: cybersecurity. Worden we teruggeworpen naar de tijd dat de glazen koets gebouwd werd?