Apple is zijn topmodel computer uit het oog verloren. Misschien voorgoed? Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De Mac Pro is het werkpaard in Apple’s lijn van computers met desktopbesturingssysteem OS X. Het huidige model is alweer zo’n drie jaar oud en loopt qua interne hardware inmiddels nogal achter. Het recente persevenement van Apple ging vooral over het huidige hoofdproduct van het bedrijf: de iPhone. Ondertussen wachten Mac-gebruikers op nieuwe modellen, van de iMac, van de MacBook Pro en van de Mac Pro. De gebruikers van deze machines zijn respectievelijk steeds kleinere groepen.
Begin september is er het plotse nieuws gekomen dat Apple supportpagina’s voor de Mac Pro heeft gearchiveerd en die informatie niet langer zal bijwerken. Dit kan duiden op de langverwachte komst van een nieuw model Mac Pro, maar kan ook het einde inluiden voor het Mac-werkstation. Voor sommigen is dit ondenkbaar, voor anderen kan het logisch zijn. Een krachtige iMac – al dan niet met een 5k-scherm – kan veel ‘pro-taken’ wel aan en de high-end van de Mac-markt is een zeer kleine doelgroep die niet zomaar weg kan. Jaren terug heeft Apple al zijn high-end product van Mac-servers plots geschrapt. Gebruikers zijn toen doorverwezen naar Mac Pro’s en Mac mini’s. Misschien is de Mac Pro eenzelfde lot beschoren, maar het Mac-topmodel wordt hoe dan ook verwaarloosd. Wat vind jij?
Je ziet het ook in de PC markt. Vroeger was een consumer platform beduidend minder dan een professioneel platform. Zo miste je quadcore ondersteuning op je consumer platform en was je gebonden aan limitaties qua geheugenbandbreedte (dual channel) en PCI bandbreedte. Je moest dus echt een keuze maken voor een platform afhankelijk van de usecase. Natuurlijk zijn de verschillen er in platformen nog steeds echter zijn de verschillen nauwelijks te merken. Een consumer i7 6700K presteert ruim voldoende om zich te kunnen manifesteren in een workstation use-case. Zeker omdat je voor GPU power tegenwoordig al voldoende hebt aan een enkele kaart of gebruik kunt maken van gecentraliseerd GPU rekenkracht waar meerdere clients tegelijk gebruik van kunnen maken.
En juist deze mogelijkheden om CPU en GPU kracht centraal te bundelen en het dan virtueel te presenteren aan meerdere clients maakt het dat je als CAD-CAM tekenaar bv zelf geen krachtige werkplek meer nodig hebt maar dat alles binnen de afdeling verdeeld kan worden aan verschillende clients.
Je kan dus stellen dat er alleen nog markt is voor commodity spul als werkplek of enkele gecentraliseerde supernodes met heel veel CPU en of GPU kracht. Vergeleken met de Mac Pro kan je stellen dat deze er net tussenin valt. Op een supernode kan je geen OSX draaien dat is waar maar welke huidige OSX toepassing vereist nu een MacPro? De huidige iMac is al sneller als je kijkt naar rekenprestaties.
De Hackingtosh zal weer populairder worden?
Nu de baas van Apple een boekhouder is merk je dat aan het beleid. Alles gaat om het geld en de klanten staat niet meer centraal.
Het laten vallen van de Mac Servers is misschien een logische stap geweest. Vooral met de opkomst van Linux, wat gewoon goed samenwerkt met OSX/MacOS (wat niet vreemd is gezien de Unix basis). Daarnaast is een MacPro natuurlijk uitstekend in te zetten als server. Anderzijds weet ik niet hoe de Mac Servers in de markt stonden. Van de MacPro heb ik een duidelijker beeld.
Het is niet te hopen dat Apple de MacPro laat vallen. Afgezien van het feit dat het een prachtige computer is (ik werk zelf nog steeds met veel plezier op een 2008 model), is het een systeem dat in de muziekindustrie een bijzonder grote rol heeft. Een van de grote voordelen is dat je een kant-en-klaar systeem koopt waarvan je weet dat de hard- en software goed samenwerken, waarbij je niet snel voor verrassingen komt te staan. Toegegeven: het is soms moeilijk om werkende uitbreidingskaarten te vinden, maar als het werkt dan werkt het zonder gezeur. Het is ook niet voor niets dat er geluidsstudio’s zijn die oude Macs met OS9 hebben omdat de hele opzet (hardware, software, specifieke randapparatuur en instrumenten) uitstekend werkt en stabiel is.
Mocht Apple besluiten om de MacPro te laten vallen, dan zal ik ervoor zorgen dat ik er nog snel een koop, zodat ik de komende jaren verzekerd ben van een probleemloos functionerende computer die voordelig is in gebruik (onder andere doordat ik niet elke paar jaar flink moet betalen voor een nieuwe versie van het OS). Mijn Mac heeft me sinds de aanschaf nauwelijks geld gekost, in tegenstelling tot de Windowssystemen die ik heb gehad.
Apple maakt meestal spullen (en software) waarvan Apple vindt dat ze innovatief zijn, en waarvan Apple denkt dat gebruikers ze willen hebben. Apple is ook niet vies van het schrappen van oude technologieën, zoals ooit de floppy drive en recenter de optische drive en de oude analoge koptelefoonaansluiting.
Dat beleid levert de mooiste nieuwe producten op: mooie snelle nieuwe platte computers, hardware OS en software goed op elkaar afgestemd, alle oude troep is weggelaten.
Dat beleid levert ook geregeld teleurstellingen op: de Mac Pro heeft geen prioriteit bij Apple, waardoor professionele Mac gebruikers overstappen op pc’s (soms ingericht als hackintosh). Final Cut Pro kreeg een herontwerp, wat misschien leuk is voor iMovie gebruikers die iets meer willen, maar wat een hele stap terug is voor professionele video-editors.
Soms, heel soms, luistert Apple naar de wensen van z’n gebruikers. Zo hebben ze de iPhone SE uitgebracht, kort door de bocht een iPhone 6S in een compact iPhone 5S doosje. En dat was een goede zet, eindelijk had Apple een helemaal up-to-date en goed presterende telefoon die betaalbaar was. Deze SE verkoopt verrassend goed, en zou dus ook in de ogen van boekhouder Tim een succes moeten zijn.
Een Mac Pro is geen goedkoop volume-model. Qua verkopen hoeft Apple dat model dus niet te updaten. Echter, een nieuwe Pro geeft wel commitment aan de professionals, waardoor softwaremakers professionele software blijven maken, en professionals (die steeds vaker op een iMac werken) dus ook bij Apple blijven. Een nieuwe Mac Pro levert daardoor ook hogere iMac verkopen op, en dat zou Tim toch leuk moeten vinden.