De public cloud gaat dit jaar wereldwijd met zo een 17 procent groeien. Dat is goed voor een omzet van 208,6 miljard dollar in 2016, ten opzichte van 178 miljard dollar vorig jaar. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner.
De voornaamste groeipoot zijn de cloud system infrastructure services, die goed zijn voor een groei van 42,8 procent. Ook de grootste niche, de cloud application services, gaat met 21,7 procent groeien naar een omzet van 38,9 miljard dollar.
Ondanks de groei zijn er toch nog heel wat ondernemingen die geen plannen hebben om te migreren naar de cloud. Dit terwijl bedrijven die de stap zetten tot 14 procent kunnen besparen op hun it-uitgaven.
Als voornaamste redenen om in de cloud aan de slag te gaan worden modernisering, besparing en innovatie genoemd. De cloud wordt als een integraal onderdeel van een moderne it-infrastructuur gezien. Vooral issues rond beveiliging en privacy weerhouden bedrijven ervan de stap naar de cloud te zetten.
Ook voor 2017 worden nog stevige groeicijfers verwacht. Vooral van de groei van de zogenaamde hybride cloud wordt veel verwacht. Het gaat hier om een combinatie tussen private en public cloud-toepassingen.
Ten opzichte van wat….?
Ten opzichte van het vorige jaar….
@rene,
t.o.v. omzet 2015.
controle : (208.6/178) * 100% = 17.2 %
laat die wenkbrauwen maar weer zakken 🙂
Winst tot 14% kan behalen… dat is toch maar weinig? Ik denk dan aan dure migratietrajecten met links en rechts wat onvoorziene risico’s die nog niet eens zijn meegenomen in deze 14%. Of een paar keer de mist ingaan met provisioning en je hebt een (flink) hogere rekening aan je broek hangen. Kan je dan niet gewoon veel beter je huidige service integrator onder druk zetten en die 20% discount daar afdwingen? De integrator gaat het op zijn beurt wel weer halen bij hun leveranciers.
Gartner vergeet de cijfers rond digitale criminaliteit, het economische rebound-effect (Jevons paradox) van self-service in de cloud is hierin te vergelijken met winkeldiefstal. Data met een lage waarde en snelle omloopsnelheid van het nu en ergens kun je afschrijven maar dit geldt niet voor data met een hoge waarde en langzame omloopsnelheid als we even kijken naar het probleem rond privacy.
Oja, Gartner stelt dat het Information Lifecycle Management (ILM) een integrale benadering van de data EN opslag is waarbij erkent wordt dat zowel de waarde van de informatie verandert als de informatiedrager zelf en de data na verloop van tijd dus gemigreerd kan worden naar een lagere (en goedkopere) tier als de relevantie afneemt waardoor de data deze minder vaak geraadpleegd wordt. Data archivering in deze context is het gestructureerd opslaan van data over langere termijn waarbij de informatie niet alleen leesbaar (available) gehouden wordt maar ook beschermd tegen wijziging (integrity) en ongeautoriseerde toegang (confidentiality) wat in de public cloud ONMOGELIJK is.
Denk dat Gartner ook nog vergeet dat marketing bedrijfscommunicatie is die niet alleen 7 jaar bewaard moet worden maar ook vindbaar. Een uitgeprinte e-mail van een klokkenluider door de paperversnipperaar halen geeft wel aan waar het probleem met hybride archivering ligt. En Gartner erkent het probleem van ILM met ‘bimodal IT’ omdat ze het zelf veroorzaakt hebben want wat is nu eigenlijk de TCO van data?
De hybride cloud gaat vooral om dataportabiliteit want de servers zijn vervangbaar als we kijken naar 20 jaar technologische verfrissingen op basis van TCO modellen zonder ook maar enige verandering aan de data architectuur zelf. En vooral de legacy in het I/O pad wringt met het CIA principe van ILM zonder de C van DPI want de public cloud is het verdienmodel van bedrijfsspionage.
Als ze bij het ministerie van Veiligheid & Justitie nog eens bonnetjes of fotorolletjes kwijt zijn moet ze mij maar bellen, ik back-up namelijk nog elke nacht het internet;-)