Internet of things (IoT) oftewel het connecteren van machines is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel in hun digitale transformatie. Maar de praktijk blijkt lastig. Zo heeft maar liefst 68 procent van de bedrijven geen teststrategie voor dit specifieke aspect van it.
Dit blijkt uit het World Quality Report 2016, een onderzoek dat Capgemini en Sogeti voorstellen in samenwerking met Hewlett Packard Enterprise (HPE). Deze studie onderzoekt de status van de kwaliteit- en testingpraktijken voor applicaties overheen meerdere industrieën in 32 landen. Het is het grootste onderzoek in zijn domein.
Moeilijk evenwicht
Het rapport onthult onder meer dat 85 procent van de wereldwijde bedrijven beweert dat internet of things-producten (IoT) onderdeel zijn van hun business operations. Desondanks heeft een ruime meerderheid dus geen strategie om deze specifieke toepassingen aan testing of kwaliteitscontrole te onderwerpen.
Organisaties die onder druk staan om nieuwe digitale producten en diensten uit te rollen vinden in de praktijk maar moeilijk een evenwicht tussen ontwikkelingssnelheid- en -kwaliteit bij de uitrol van IoT-technologie. Bedrijven integreren steeds meer IoT-oplossingen, maar worstelen met de werklast gegenereerd door deze nieuwe capaciteiten.
Daartegenover staat, zo benadrukt men bij Capgemini, dat slechte investeringen in testing en kwaliteitsverzekering bedrijven achterlaat met een instabiel applicatielandschap, vol met bugs of fouten. Het zijn trouwens hun klanten die hier het eerst mee te maken krijgen. ‘Bedrijven ondervinden bijgevolg niet enkel financiële verliezen, maar ook gefrustreerde klanten die hun vertrouwen in het bedrijf verliezen’, zo luidt de conclusie van het rapport.
Benelux voorloper in Devops
Het World Quality Report-rapport toont daarnaast ook lokale verschillen aan. Zo blijkt dat 58 procent van de Benelux respondenten DevOps gebruikt voor meer dan de helft van de projecten, tegenover 39 procent wereldwijd. Scrum wordt in de Benelux dan weer gebruikt voor 27 procent van alle projecten. ‘Bedrijven moeten proactief de silo’s afbreken tussen business, ontwikkeling, kwaliteit en operations. Zij moeten Agile en DevOps gebruiken om te focussen op de meerwaarde voor de klant en relevantie voor de business’, oppert Hans van Waayenburg, leader van de testing global service line bij Capgemini Group.
Opvallend is ook de nadruk die lokale cio’s leggen op security. 47 procent van de Benelux it-executives voeren bijvoorbeeld zogenaamde ‘penetration tests’ uit in hun organisatie, dit tegenover 43 procent wereldwijd.
Met opgetrokken wenkbrauwen belees ik dit soort artikelen. Het zegt veel over het IT contingent dat klaarblijkelijk er niet in slaagt iets triviaals procesmatig weet in te richten gelijk dat je dat zou doen bij technische en software implementatie. De IT keten blijft feitelijk dezelfde. Zoals vele indicatoren en reacties al aangeven is het ook voor het veiligheidsaspect nog steeds één van de grootste zorgen die men zich moet maken.
René, het is idd niet goed te praten dat het met IoT er zo aan toe gaat. However, wat je veel ziet (ik doe zelf ook veel onderzoek en experimenten met IoT dingen. Is dat het veelal nog in een experimenteel stadium zit. Pielen om het aan de praat te krijgen (en houden). Dat ontslaat bedrijven echter niet om het voor een productie release te testen op veiligheid en robuustheid. Nog een ander ding is dat bandbreedte, communicatie en energievoorziening uitdagingen zijn waardoor het lastig is data voldoende te kunnen beveiligen.
Je zou kunnen stellen dat IoT nog heel erg beta is, net als internet in de jaren 90.
@Henri
Volkomen eens met zoals je het stelt. Leuk knutselen, precies waar ik vandaan komt, volkomen achter maar wel in het achterkamertje. Op het moment dat je commercieel in productie gaat heb je gewoon verantwoordelijkheden naar je afnemer toe wat betrouwbaarheid en veiligheid betreft en dat zijn hele normale essentiële die je helemaal niet eens meer hoeft te benoemen. Getuige hoe men er op dit moment mee om gaat is het vaak stuitend ondoordacht, alles voor de big buck.
Als men het basale proces nog niet eens voor elkaar krijgt, wat niets nieuws is maar er al jaren ligt, dan fakkel ik dat graag af. Beta niets mis mee, wij zijn er groot mee geworden maar als de data integriteit van mensen is het geding zijn of erger, lokale veiligheid, mag je gewoon snoeihard zijn in je standpunt wat mij betreft.
Vandaar met regelmaat mijn tegengeluid. Eens dus.
Met de groeten van Yostikit en Tandy.