Internet of things (IoT) wordt steeds meer gemeengoed bij bedrijven, zowel voor als achter de schermen, en ook in huis zijn steeds meer dingen online. Met laagdrempelige aanbieders van IoT-netwerkdiensten kunnen consumenten nu ook zelf devices knutselen die op internet zijn aangesloten. Ik ben benieuwd wat voor mooie innovatieve IoT-apparaten dit gaat opleveren.
In de jaren ’90 was het Huis van de Toekomst in Rosmalen een geliefd uitje voor Nederlandse gezinnen. In het showproject van Chriet Titulaer kon je zien hoe huizen er ‘in de toekomst’ – in Back to the Future-jaren zo’n tien jaar geleden – uit zouden zien. Voor het grote publiek was het de eerste kennismaking met domotica en bezoekers konden zich vergapen aan, voor die tijd, onvoorstelbaar futuristische gadgets. Wat te denken van de beeldtelefoon (met snoer) en het glazen badkamerdak dat spraakgestuurd geopend kon worden? In het huis van de toekomst werd alles automatisch bediend vanaf een computer ergens centraal in het huis. Wat er in die tijd achter de schermen allemaal aan bekabeling en maatwerktechnologie nodig was om dit te realiseren, was voor de gemiddelde consument ongekend complex en onbetaalbaar.
Inmiddels is het Huis van de Toekomst al lang door de werkelijkheid ingehaald, voornamelijk dankzij internet, wat pas een paar jaar ná het openen van Titulaers huis voor consumenten beschikbaar kwam. De cdi-speler heeft het niet gered, maar dankzij internet kijken we wel televisie on demand. Onze verwarming bedienen we op afstand met een app. En dat zijn nog maar de eerste stapjes van internet of things.
Mogelijkheden verkennen
Door de efficiënte internetconnectiviteit van IoT-apparatuur kunnen steeds meer apparaten op een gebruiksvriendelijke manier met het internet worden verbonden. Dit biedt talloze mogelijkheden voor nieuwe toepassingen die nog veelal onontdekt zijn.
Het bedrijfsleven ziet er al mooie kansen in voor een verbeterde klantbeleving, een volledig nieuw businessplan of het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Zo startte de Gemeente Utrecht een pilot waarmee het kantoor van de toekomst een feit werd. Sensoren meten op zo’n driehonderd werkplekken op het stadskantoor onder andere de luchtvochtigheid, CO2-waarden en temperatuur. Deze data wordt via internet verstuurd, zodat centraal kan worden gemonitord hoe duurzaam het nieuwe kantoorgebouw in de praktijk is, en waar er verbetering te halen is. Dit moet er aan bijdragen dat werknemers prettiger hun werk kunnen doen en productiever zijn. Vroeger was dit onvoorstelbaar geweest, maar met de huidige techniek is het eenvoudig.
Knutselen met IoT
Dit soort IoT-innovaties zullen we steeds vaker tegenkomen, zowel in het bedrijfsleven als in consumentensfeer. Hoe meer IoT gemeengoed wordt, hoe meer mensen het gaan gebruiken en geïnspireerd zullen raken om nieuwe toepassingen te bedenken.
Ik ben heel benieuwd wat voor mooie ‘huis van de toekomst’-toepassingen er de komende jaren het levenslicht zien. De community van mensen die onderling tips en trucs uitwisselen en hun eigen IoT-oplossingen ontwikkelen, groeit gestaag. Dankzij de huidige technologie hoef je hiervoor geen doorgeleerd natuurkundige te zijn, alleen een beetje handig en creatief. Met een off the shelf sensor en een paar simpele softwareregels bouw je modulair je eigen device. Alsof het legoblokjes zijn. Voor een klein bedrag per apparaat per jaar, is je sensor online en kun je meteen aan de slag.
Een voorbeeld van een zelfgebouwde IoT-oplossing voor thuis? Wat dacht je van een kapstok die op basis van online weerdata en door middel van lampen kan aangeven of je je jas en/of paraplu mee moet nemen als je de deur uit gaat? Wetenschapper en hedendaagse Chriet Titulaer, Rolf Hut, verzon het en maakte het. Je moet er maar op komen. Maar dan is het ook zo realiteit.