Om nog sneller nieuwe functionaliteit te kunnen leveren, zijn we een aantal jaar geleden massaal overgestapt op de Agile-methodiek. De belofte – sneller betere software opleveren in minder tijd – is natuurlijk een mooi streven. En Agile heeft ons de laatste jaren vele voordelen gebracht.
Software wordt doorgaans sneller ontwikkeld, past beter bij de wensen van de eindgebruiker en grote, complexe projecten maken plaats voor behapbare en beheersbare stukken. Echter, door de snelheid liggen er ook valkuilen op de loer die de kwaliteit van de opgeleverde functionaliteit beperken. In veel gevallen wordt er te snel gestart zonder eerst kritisch te kijken naar het werkelijke proces. Dit resulteert in complexe applicaties met een overvloed aan processtappen en functionaliteit. Daarnaast is er weinig tijd om goed te documenteren. Dit maakt het lastig voor niet-project leden om de applicatie en het proces te begrijpen. Om dit te voorkomen kunnen we gebruik maken van de Value Stream Map, oftewel VSM.
Value Stream Map
De VSM is de beeldende methodiek die de Lean-filosofie gebruikt om bedrijfsprocessen vast te leggen, te analyseren en te optimaliseren. VSM is echter niet exclusief voorbehouden aan Lean, zeker als het gaat om softwareontwikkeling is VSM minstens zo bruikbaar. Het stelt je immers in staat om het uiteindelijke doel (het te verwezenlijken optimale en slanke proces) te bepalen en visualiseren. Dit maakt dat het project breed gedragen wordt en het doel voor iedereen te begrijpen is. Het zorgt er ook voor dat er alleen functionaliteit gebouwd wordt voor processtappen met waarde. Immers, stappen zonder waarde zijn tijdens de VSM workshop al verwijderd. De VSM biedt ook voordelen ten aanzien van het documenteren gedurende het project, omdat je wijzigingen en nieuwe inzichten snel en eenvoudig kan vastleggen.
Aanpak
Voor een doeltreffende VSM workshop is het belangrijk dat je een klein afgebakend proces per keer behandelt en zorgt dat de juiste stakeholders aanwezig zijn. Dit zijn met name de mensen die daadwerkelijk onderdeel zijn van het proces en in detail begrijpen welke stappen er uitgevoerd worden. Oftewel, zorg er voor dat de eindgebruiker aan het woord komt! De meeste processen zijn in een workshop van ongeveer een dag te behandelen. Hierbij gebruik je ongeveer de helft van de tijd om het bestaande proces in kaart te brengen. De andere helft is bedoeld om de stap te maken naar een geoptimaliseerd proces, waarbij je ook al kan nadenken over de realisatie daarvan door middel van automatisering. Zo ontstaat er naast de blauwdruk van het geoptimaliseerde proces ook al een basis voor de te ontwikkelen tooling.
Vervolg
Het is belangrijk om tijdens het project de VSM bij te houden. Nieuwe inzichten kunnen impact hebben op de stappen binnen de VSM en dit is een uitstekende en doeltreffende manier om deze te documenteren. Zo ontstaat er een waardevol beeld dat na oplevering van de oplossing gebruikt kan worden als houvast. Op deze manier draagt de Value Stream Map optimaal bij aan softwareontwikkeling, waarbij alleen het nodige gebouwd wordt en het juiste gedocumenteerd wordt.
YES – een “nieuwe” oplossing! En guess what – we hebben ook een passend probleem: de niet-project leden die het allemaal niet meer snappen!
Klinkt goed – het merendeel van de mensen in een bedrijf zijn geen onderdeel van het project. Dus tja, als de niet-project leden je doelgroep is, dan heb je te maken met een groot publiek. Dus zit er inderdaad niet zoveel anders op dan te zorgen voor “een klein afgebakend proces” en, ook niet onbelangrijk, “de juiste stakeholders”. Maar wacht ff – dat deden we toch al?!
Aha – ik snap hem al – het is nu geformaliseerd middels “Lean” en een “beeldende methodiek”!
Maar wacht eens – ik heb 2 maanden terug mijn G.B.V. certificaat gehaald… komt dat nu te vervallen dan?
… 😉
beeldende methodiek ?
Ik zie twee echtelieden op een stoel.
Daaromheen familiefeestje, ow what zijn de neefjes al groot geworden.
Het gouden huwelijk. Gezellig maar niet echt innovatief.
Opa en oma werkten hun leven aan hun huwelijk.
Tegenwoordig trouwen we disruptive.
Met alimentatie en het kind van de rekening.
“Agile heeft ons de laatste jaren vele voordelen gebracht.”
Almaar sneller dus, die functionaliteit. Alleen ..
“In veel gevallen wordt er te snel gestart zonder eerst kritisch te kijken naar het werkelijke proces. Dit resulteert in complexe applicaties met een overvloed aan processtappen en functionaliteit.”
Maar wie denkt dat de oplossing met VSM te tijd neemt heeft het mis.
Een workshop van 1 dag.
smorgens leer je hoe het bestaande proces in kaart gebracht wordt, smiddags even aandacht voor het geoptimaliseerde proces. Er blijft vast tijd over, kun je alvast over de realisatie met automatisering nadenken.
Nog vragen ?
Nieuwe methodieken bedenken en verkopen (trainingen, certificeringen, boeken) is een lucratief doel opzich geworden.
Agile is een richtlijn waarvan de essentie al door velen werd toegepast voordat agile een naam haf maar wanneer regels een doel op zich worden en het gezonde verstand een stapje terug doet, zijn we verkeerd bezig. Agile levert in de praktijk vaak slechtere kwaliteit omdat story points belangrijker zijn dan kwaliteit, en slechte kwaliteit uiteindelijk meer storypoints opleveren en de velocity misleidend is en het risico en hoge kosten volledig bij de klant ligt door geen commitments af te geven voor de langere termijn. Als klant zal het mij worst wezen hoe het worst ontwikkeld als ik van te voren maar weet waar ik voor betaal. Ik heb bij verschillende organisaties, van klein tot heel groot, niks dan valse beloftes en hogere kosten en slechtere kwaliteit gezien na implementatie van Agile. Dat komt niet door methodieken maar de implementatie en valse verwachtingen in de praktijk. Ik heb niet gezien dat her ons veel goed heeft gebracht, in tegendeel. Dat wil niet zeggen dat waterval een betere tegenhanger is. Een betere tegenhanger is Agile zonder de stomme rituelen eromheen en met prioriteit voor kwaliteit en niet sprint deadlines. Maar ik moet er nog een stoere naam voor bedenken voordat het net als vsm in de markt gezet kan worden als The next big thing. Gaap.