Martijn Tielen is als een dokter die bij ziekenhuizen diagnoses stelt. Hij focust zich daarbij op ‘connected health’, waarbij hij analytics inzet om behandelmethoden te versnellen, te verbeteren en te professionaliseren.
Tielen was binnen SAP eerder verantwoordelijk voor alles dat onder ‘mobile’ viel, sinds een aantal maanden richt de it’er zich nu op digitalisatie binnen de gezondheidszorg. De overstap betekende ook een verhuizing naar Duitsland en een onderdompeling in de wereld van de zorg.
Hoe bevalt het in Duitsland? Tielen: ‘Het is een flinke overgang, maar de verschillen zijn ook weer niet zo groot. Het is fijn om in dit land te zijn, omdat ik nu dichter bij de bron zit en direct met mijn teamleden kan communiceren. Wel mis ik hagelslag en mijn vrienden en familie in Nederland. Wat opvalt is dat ik op de Duitse weg meer respect krijg sinds ik in een auto rijd met een Duitse nummerplaat, in Nederland is het respect juist afgenomen’, lacht hij.
Van mobile naar gezondheidszorg
Martijn studeerde Information Communication Technology aan de Hogeschool Rotterdam en Management Consultancy aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Hij heeft een brede ervaring in de it en is gespecialiseerd op het gebied van SAP software. Hoe is de eerder genoemde overstap van mobile naar de gezondheidszorg zo tot stand gekomen? ‘Mijn ouders zijn allebei werkzaam in de zorg, dus ik ben altijd al op de hoogte geweest van wat er reilt en zeilt in dit vakgebied. Ook heb ik een vriend die longarts is. Deze achtergrond maakte het voor mij makkelijker om de overstap te maken.’
Design thinking
De belangrijkste voorbereiding op de nieuwe job bleek echter de gesprekken met klanten. ‘Door mee te lopen in verschillende ziekenhuizen en op diverse afdelingen leer je ontzettend veel. Je ziet wat er speelt en creëert eigenlijk samen met zorgverleners een product. Dit past ook bij het ‘design thinking’ waar we bij SAP voor staan; de eerste stap bij het ontwikkelen van een nieuw product is het meelopen op de werkvloer, daar begint het en daar doe je het als ontwikkelaar ook voor’, aldus de connected health-expert.
Virtual reality
Hoe kunnen we nieuwe innovaties met elkaar verbinden?. Deze vraag staat centraal bij de werkzaamheden van Tielen. ‘We kijken bijvoorbeeld naar hoe we processen in een operatiekamer kunnen verbeteren en intelligenter kunnen maken. Zo is er een automatische check die controleert of er geen chirurgische instrumenten in het lichaam van de patiënt zijn achtergebleven. Ook zijn er verschillende virtual reality-toepassingen, zoals trainingen voor medisch personeel’, aldus de SAP-specialist.
Patiënt engagement en big data
Een ander onderdeel waar de it’er zich mee bezighoudt, is de zogenaamde patiënt engagement app. ‘Bij deze app kan een dokter in de gaten houden wat de status is van de genezing van een wond en zien of de patiënt wel de juiste medicijnen inneemt.’ Ook big data is een belangrijk it-thema binnen de zorg. ‘Big data heeft predicatieve mogelijkheden, bijvoorbeeld bij kanker. Zo kunnen we aan de hand van data voorspellen wat de overlevingskansen zijn, kunnen er diagnoses en prognoses gesteld worden en kan er een behandelplan worden opgesteld’, vertelt de ‘it-dokter’.
Van experiment naar realiteit
De toekomst ziet hij positief tegemoet. ‘Ik hoop een paar mooie producten te lanceren en verder uit te bouwen. Ik wil vooral laten zien hoe innovatief SAP is. Het is altijd leuk om experimenten te verzinnen die realiteit worden. De zorg is een zeer interessant speelveld, omdat behalve zorgverleners ook verzekeraars en medicijnfabrikanten een rol spelen. Elke speler heeft weer andere belangen en het is mooi als je door middel van it de verschillende partijen samen kunt brengen’, besluit Tielen.