Het Radboudumc kiest voor het Integrating the Healthcare Enterprise (IHE) XDS-platform van softwareontwikkelaar Forcare uit Zeist. Dit modulaire platform stelt het Nijmeegse ziekenhuis in staat om patiëntinformatie uit te wisselen met andere zorgaanbieders.
Radboudumc schreef in 2015 een aanbesteding uit voor een platform waarop zorggegevens kunnen worden uitgewisseld. Forcare uit Zeist kwam met zijn IHE XDS-platform als winnaar uit de bus. XDS staat voor cross-enterprise document sharing. Op zo’n platform worden medische beelden en documenten tussen zorginstellingen gedeeld en ontvangen op een gestandaardiseerde infrastructuur.
XDS is één van de technische profielen van Integrating the Healthcare Enterprise. Die organisatie, een initiatief van professionals en gebruikers van ict in de gezondheidszorg, heeft als doel om informatie-uitwisseling via computersystemen binnen de zorg te verbeteren. Forcare ontving als eerste Nederlandse bedrijf het IHE-keurmerk. De softwareontwikkelaar voldoet hiermee aan de eisen voor gestandaardiseerde informatie-uitwisseling in de gezondheidszorg.
Nadat de opdracht voor het platform aan Forcare uit Zeist werd gegund, voerde het softwarebedrijf eerst een proof of concept uit. Volgens Radboudumc toonde die proef aan dat het product goed aansloot op de eisen en wensen van het ziekenhuis. De partijen starten nu met de uitrol van het Forcare-platform. Radboudumc heeft hierbij meerdere use cases opgesteld. Bij die gebruikersscenario’s staan thema’s als omgang met privacy en de rol van de patiënt naar eigen zeggen centraal.
Philips, Apple en Google
Het Radboudumc zegt voor te lopen op het gebied van zorg en ict. Zo was het naar eigen zeggen het eerste academisch ziekenhuis in Nederland dat koos voor het ziekenhuisinformatiesysteem (zis) Epic van de gelijknamige Amerikaanse leverancier. Daarnaast biedt het diverse e-healthtoepassingen voor patiënt en medewerkers. Die worden vaak in samenwerking met Philips, Apple en Google ontwikkeld.
En zo komt het Landelijk EPD er langzaamaan toch, echter zonder de gecentraliseerde controle op de veiligheid, toegankelijkheid voor patienten, en heldere en duidelijke regels omtrent wat er uitgewisseld mag worden en wat niet. Dit soort initiatieven omzeilt de uitwisseling via Aorta / Landelijk Schakelpunt, en ik ben bang dat noch Radboud noch Forecare gedetailleerd uit de doeken zal doen wat er allemaal uitgewisseld wordt, wie er toegang heeft, en hoe een en ander beveiligd is.
@Erwin
Wet van remmende voorsprong met digitale opportunisme van EPD gaat niet om de techniek, het probleem van de privacy zit vooral in tegenstrijdige wetgeving. Kortweg gaat het om de opt-in van behandeling (WGBO) en opt-out (WBP) van de privacy waarmee meeste uitwisseling nog steeds kampt. De rol van de patiënt betreffende de WGBO is hierin al lang gemarginaliseerd als we kijken naar het juridische eigenaarschap van het medische dossier.
Welke privacy precies ? Het EPD blijkt gewoon een FIOD fuik te zijn:
https://www.privacybarometer.nl/maatregel/100/Verzekeraars_krijgen_inzage_in_medische_dossiers