In aanloop naar Prinsjesdag 2016 wordt een hackathon georganiseerd waarbij ontwikkelaars worden uitgedaagd om met behulp van apps en open data de financiën van de overheid meer transparant te maken.
De apps moeten helpen om geldstromen en prestaties van de overheid te monitoren, inwoners beter te laten participeren en overheden ter verantwoording te kunnen roepen.
De eerste editie van de Acountability Hack wordt georganiseerd door De Algemene Rekenkamer en de Ministeries van Binnenlandse Zaken, Financiën, Infrastructuur en Milieu. Ook het CBS en de Open State Foundation ondersteunen het evenement dat plaatsvindt op 9 september 2016.
Ruim vijftig ontwikkelaars, programmeurs, data-analisten en designers komen dan samen in het gebouw van de Algemene Rekenkamer in Den Haag om met het groeiend aantal open datasets prototypes te bouwen waarmee overheidsfinanciën en prestaties inzichtelijker worden gemaakt.
Speciaal voor de hackathon stelt het Ministerie van Financiën eenmalig een dataset met data over de begrotingsvoorbereiding, uitvoering en verantwoording beschikbaar. Minister Dijsselbloem van Financiën, één van de initiatiefnemers van de Acountability Hack, wijst op het belang van transparantie en het hergebruik van financiële overheidsdata. Hij laat weten dat het kabinet verwacht dat over vijf jaar alle financiële data als open data beschikbaar zijn.
In welke belevingswereld is dit een ‘hack’?
Sinds wanneer wil de overheid initiatieven ontwikkelen die leiden tot verantwoording van hun eigen organisatie? Hier klopt iets niet.