De Kamer van Koophandel houdt op 2 en 3 september de KvK Hackathon in WTC The Hague. Tijdens de hackathon worden teams uitgedaagd om binnen vierentwintig uur innovatieve ict-oplossingen te zoeken. Computable spreekt met Ben Schuttenbeld, senior adviseur ondernemersondersteuning, over het event.
Binnenstad Den Haag, The Hague Security Delta, Royal FloraHolland en Zilveren Kruis zijn de vier uitdagers die voor de deelnemende teams een challenge hebben vastgesteld en data voor de deelnemers aanleveren op basis waarvan ze een app, tool of andere ict-oplossing kunnen ontwikkelen. De uitdagingen zijn: ‘Hoe houden we mkb’ers gezond?’ (Zilveren Kruis), ‘Hoe profiteren ondernemers beter van internet?’ (Binnenstad Den Haag), ‘Hoe kunnen mkb’ers zich beschermen tegen cybercriminaliteit?’ (The Hague Security Delta) en ‘Hoe verkopen bloemisten meer bloemen?’ (Royal Flora Holland).
Innovatie bevorderen
Ben Schuttenbeld: ‘Het is de eerste keer dat de KvK zelfstandig een hackathon organiseert. Vorig jaar waren we als partner betrokken bij de Dutch Open Hackathon. Het is positief om in contact te komen met innovatieve ict-bedrijven. Daarnaast willen we een bijdrage leveren om innovatie te bevorderen, dit is ook onze wettelijke taak als onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Bovendien merken we dat grote bedrijven vaak moeite hebben om technologische ontwikkelingen bij te houden en in contact te komen met kleine innovatieve ict-bedrijven. Andersom komen kleine partijen niet makkelijk een grote firma ‘binnen’. De hackathon is een ideale manier om beide werelden aan elkaar te koppelen.’
Deelnemers en partners
In totaal nemen zo’n veertig teams deel aan de hackathon. Behalve de vier uitdagers zijn ook het CBS, Google en Young Creators betrokken bij het evenement. ‘Het CBS en Google leveren data aan de teams en geven informatie over dataverzameling en big data-beheer. Young Creators is een community van (student)ondernemers. Zij hebben ons geholpen met hoe we de jonge ict-bedrijven kunnen bereiken en de hackathon bij deze doelgroep gepromoot’, aldus de senior adviseur.
Prijzengeld
Het totale prijzengeld bedraagt veertigduizend euro. ‘Bij elke uitdaging is er tienduizend euro te verdelen. Hierbij krijgt de winnaar zevenduizend euro, de runner-up tweeduizend euro en de winnaar van brons duizend euro. Het geld is voor tweederde afkomstig van de uitdagers, de rest is door ons beschikbaar gesteld’, aldus Schuttenbeld.
Voordeel voor KvK
In hoeverre profiteert de KvK ten slotte zelf van de hackathon? De senior adviseur: ‘Het primaire doel voor ons is het bevorderen van innovatie. Daarnaast leveren we ook data aan die gebruikt kan worden door de teams om tot een ict-oplossing te komen. Bovendien wil de KvK bij de hackathon ontwikkelde apps en tools op de eigen site beschikbaar stellen, indien ze voor mkb’ers interessant zijn.’